CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A hét slágere a csepeli HÉV volt, a jövő zenéje a Boráros téri végállomás lesz (Egy hét: 2021. augusztus 2-től 8-ig)

2021. augusztus 08. 00:02 - csú

nemeth_szilard_kvassay_hid_hev_3.jpgJó hír: A felújított híd kibírta a terhelési próbát. A Vituki toronyházát viszont eltörölték a föld színéről egy stadionért. A hétfőtől kezdődő,  ideiglenesnek hirdetett HÉV-leállás mellett csak az a baj, hogy az ígéretek hitelessége már sokkal gyorsabban kopik Csepelen mint a 25 évnyi tartósságra jelzett felújított Kvassay híd…

Csütörtök délután tette közzé a MÁV-HÉV Zrt. fb oldalán, hogy elkezdődött a HÉV helyreállítása, „hamarosan újra teljes vonalon a H7!” https://www.facebook.com/mavhev/ 

A közlemény szerkesztői óvatosan fogalmaztak: az újraindulás pontos dátuma helyett „három hetes, teljes vonalas HÉV-pótlásról” írnak, illetve a nyolc hónapos csúszás okaként „egy tőlünk független beruházás”- ra hivatkoznak. A közlemény több kérdést is felvet, most csak a csúszás okaként megjelölt „független” beruházást emeljük ki, ami természetesen a ferencvárosi oldalon épülő atlétikai stadion építése. A több mint 200 milliárdba kerülő stadion miatt kell, remélhetőleg már csak három hétig – augusztus 9-31 között –, pótló buszozni a csepelieknek. Most a Szent Imre tértől a Boráros térig.

Ez alatt az időszak alatt kell a Kvassay hídtól a Boráros térig helyretenni a teljes pályát, visszaépíteni „a síneket, a felsővezetéket és mindent ami ahhoz szükséges, hogy újra járhassanak rajta a zöld vonatok”. A kérdés csak az, miért nem nevezi meg a MÁV-HÉV Zrt. közleménye a beruházót, illetve, hogy miért nem írja le a tényeket a csepeli önkormányzat vezetése által irányított, nem független média: a csepel.hu és a Csepeli Hírmondó? Félnek a „független” beruházó mögött álló hatalmi erőtől, s ezért lekezelik a csepelieket, a csepeli közvéleményt?

A magyarnarancs.hu viszont egyértelműen és pontosan fogalmazott már idei januári írásában is: „Az atlétikai stadion miatt csúszik csepeli HÉV újraindítása.” 

https://magyarnarancs.hu/lokal/az-atletikai-stadion-miatt-csuszik-a-csepeli-hev-ujrainditasa-234836

Abból a cikkből azonban az is kiderült, hogy

a beruházók nem nagyon figyeltek a Közlekedő Tömeg Egyesület témával kapcsolatos javaslataira, csakúgy, mint a csepeli vezetők a csepeliek, a civil szervezetek és az ellenzéki erők véleményeire. Arra sem, hogy például több csepeli olvasó jelezte: érthetetlen, hogy a Csepeli HÉV-állomástól menetrend szerinti járatokkal két megállót kell utazni a Szent Imre térig, hogy fel lehessen szállni a HÉV-pótló buszokra. Miért nem lehetett a HÉV-pótlókat a HÉV-állomástól, vagy a Szent István út-II. Rákóczi F. út saroktól indítani? (Kb. 2 km-ről van szó!) A MÁV-HÉV válasza: 

„A buszokkal pótolt szakaszon csúcsidőben másfél percenként indulnak a buszok: várhatóan ez a maximális elérhető kapacitást leköti majd, mely hosszabb szakaszon nem lenne biztosítható. Azokat a közúti forgalomtechnikai megoldásokat, amelyekkel a buszok közeledését elősegítjük, a HÉV teljes útvonalán nem tudjuk alkalmazni.” 

https://www.mav-hev.hu/hu/h7potlas 

Hogy kész lesz-e a HÉV vonal teljes helyreállítása és szeptember 1-től valóban a régi vonalon mehetünk a Boráros térre, arra már csak 24 napot kell várni. Hogy meddig marad fenn, az ma még a kevesek által ismert tervekből sem derül ki. Csak nehogy az infostart.hu pénteki írásának legyen igaza: „El lehet felejteni egy időre a csepeli HÉV-et.”

……….

Csütörtök óta izgatottan várták/várják a csepeliek a csepel.hu-n azokat a képeket, amelyek bizonyítják: az önkormányzat fideszes vezetői önkezükkel függesztették fel a hivatal épületében a kormány kérésének megfelelően, a leginkább „méltó és a középület sajátosságainak megfelelő, jól látható helyre a Nemzeti Hitvallást”

Igaz, ez csak kérés az Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszere részéről, mivel az önkormányzat önálló hatalmi ág (hogy ez az önállóság miért nem tizenegy éve jutott az eszükbe?), de valószínűsítettük, hogy a fideszesek vezette önkormányzatoknál azonnal intézkedtek, s másnap már minden hivatalban olvashatták, „a színes formátumban, nyomdai kivitelezésű Nemzeti Hitvallást 500 × 700 mm méretű, álló téglalap alakú keretben” kihelyezett dokumentumot. Csepelen éppen igazgatási szünet van augusztus 20-ig, de ez nem lehet gond a fiúknak, szabadságról is tudnak intézkedni, sőt az ügyeletes tisztségviselő is, ha van, dönthet az ügyben. A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozat levétele sem jelenthet gondot, hiszen ők sem olvasgatták – az meglátszott volna együttműködési készségükben. Várjuk tehát a megnyugtató képeket – legalább hitvallásunk legyen végre a helyén.

Állítólag a helyi fideszesek már szervezik a látogatókat (iskolásokat, intézményi dolgozókat, csepeli érdeklődőket, turistákat) akikről majd videófelvételt tervez közzétenni a csepel.hu, azzal a címmel, hogy Százak tolonganak a Nemzeti Hitvallás előtt Csepelen. 

Újsághír: Karácsony Gergely főpolgármester: A Fővárosi Önkormányzat nem helyezi ki az alaptörvény bevezetőjét. A főpolgármesteri hivatalban „a nemzeti együ̈ttműködési nyilatkozat helyére az 1848 március 15-én elfogadott 12 pont másolata kerül”. https://444.hu/2021/08/05/karacsony-a-fovarosi-onkormanyzat-nem-helyezi-ki-az-alaptorveny-bevezetojet  

……….

A hét csepeli ügyeiből, a három baleseten kívül, amelyekről az önkormányzati médiában nem szokás írni, a HÉV közlekedés leállításával foglalkozott a legtöbb internetes média. Tudomásunk szerint minimum 15 hírportál jelentetett meg rövidebb-hosszabb cikket a csepeliek ezreit érintő témáról. Az  infostart.hu-tól az atv.hu-n, a 168.hu-n, a telex.hu-n át a borsonline.hu-ig fontosnak tartották az MTI közlemény megjelentetését. Kiemeljük a mav-hev.hu-t, amely a Kvassay híd felújítása kapcsán azt írta, hogy a híd felújítása 2020 decemberében befejeződött, és „várhatóan közel 25 évig nem lesz szükség hasonló mértékű beavatkozás elvégzésére ezen a szakaszon”. Végre egy pozitív hír a csepelieknek – legalább már a híd rendben van. Csak az a baj, hogy az ígéretek hitelessége már sokkal gyorsabban kopik Csepelen mint a 25 évnyi tartósságra jelzett felújított Kvassay híd…

 V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7916651604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása