CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ördögi szarvas hiba Németh Szilárd angyalos üdvözletében

2011. január 17. 00:50 - Anzágo

 Üdvözlő lapot küldött a csepeli intézmények vezetőinek Németh Szilárd, a XXI. kerület fideszes polgármestere. "A zangyalát" - mondták amúgy fideszesen a címzettek, amikor megnézték a lapot. "Ezt azért nem gondoltuk volna egy fideszes polgármesterről"- tették hozzá a címzettek, persze csak halkan, hogy senki meg ne hallja...A nemesnek szánt gesztust Németh Szilárd karácsony és újév alkalmából akarta gyakorolni, de több helyre csak ezekben a napokban érkezett meg a küldemény – adta hírül a történteket olvasónk és tudósítónk: reader21. Mint írja:  a lap egyik oldalán a szokásos jókívánságok szerepelnek, a másikon egy – a fideszes polgármester szerint aktuálisnak vélt, a karácsonyhoz méltó – versrészlet olvasható. Idézzük:

 Angyal, vidd meg a hírt az égből,
Mindig új élet lesz a vérből.
Találkoztak ők már néhányszor
– A költő, a szamár, s a pásztor –
Az alomban, a jászol mellett,
Ha az Élet elevent ellett,
A Csodát most is ők vigyázzák,
Leheletükkel állnak strázsát,
Mert Csillag ég, hasad a hajnal,
Mondd meg nekik, –
                     mennyből az angyal
 
Wass Albert (Így, SZÓ SZERINT: Wass Albert!)
 
Németh Szilárd üdvözletétől az üdvözöltek először meghatódtak, de az üdvözülést az ordító huba, akarom mondani az ordító hiba zavarta meg.
 
Ma már minden általános iskolás tudja, hogy a magyar irodalomnak ezt a remekművét nem a Fidesz favorizált, kedvenc szerzője, Wass Albert, hanem a polgári értékek elkötelezett híve, Márai Sándor írta 1956 karácsonyán New Yorkban. Csepelen is sokszor idézték Márai Sándor sorait, ha 1956 októberéről volt szó. Németh Szilárd több mint húszszor lehetett szem- és fültanúja ezeknek az idézeteknek. Igaz, akkor nem karácsony és újév alkalmából, hanem a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe, október 23. alkalmából idézték. Ami az ördögi hiba szempontjából talán a legfontosabb, azt idézzük fel: az idézetet húsz éven át nem Németh Szilárd idézte. Vele ellentétben Csepelen az elmúlt két évtized alatt Márai és ’56 emlékét mindig tiszteletben tartották. A csepeliek sok mindent megéltek már, ezért csak mosolyognak az ördögi szarvas hibán, hiszen nem Wass Albert, hanem Márai Sándor soraival élve:
 
Találkoztak ők már néhányszor
– A költő, a szamár, s a pásztor
 
Németh Szilárd, persze nem pásztor, de nem is költő…

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr812589282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szárcsa fióka 2011.01.19. 14:33:58

Nekünk meghozta a boldog új évet!
Be akarja záratni iskolánkat!
Erre van idézete ?
süti beállítások módosítása