CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Felrobbantották, szétverték a csepeli közalapítványokat

2011. május 30. 12:48 - Szerkesztő73

Október óta tart Csepelen az értékek értelmetlen felszámolása. A Fidesz a pusztítást a Csepel újság megszüntetésével kezdte, az intézményekkel, majd az iskolákkal folytatta, most a  csepeli művelődéshez, a vállalkozáshoz a környezetvédelemhez és a biztonsághoz nyúlnak hozzá. A hivatalos, cenzúrázott fideszes tájékoztatás - eddigi gyakorlatához híven -  mélyen hallgat a felszámolási folyamat újabb állomásáról. Miként azonban a 21.kerületi Hírhatár írja részletes tudósításában, a képviselő-testület május 26-ai ülésén a Fidesz-KDNP többség szavazataival megszüntettek négy önkormányzati közalapítványt: a Csepeliek Művelődéséért Közalapítvány, a Csepeli Vállalkozás-fejlesztési Közalapítvány, a Biztonságos Csepelért Közalapítvány és a Csepeli Környezetvédelmi Közalapítvány lényegében nincs többé. A polgármestert felhatalmazta a testület, hogy a négy közalapítvány megszüntetése ügyében a szükséges intézkedéseket megtegye és a Fővárosi Bíróság előtt a közalapítványok megszüntetését kezdeményezze. A 21. kerületi Hírhatár tudósítása így folytatódik:

 
A téma írásos előterjesztésében olvasható, hogy a négyből egy közalapítvány kuratóriuma jelezte, önkormányzati támogatás hiányában nem tudnak működni, „az alapítvány céljainak megvalósítása lehetetlenné vált”, ezért kérik megszüntetésüket. Egy másik pedig, szintén a támogatás elmaradása miatt, a működés- és fizetésképtelenséget jelezte.
 
A további kettő közalapítványt pedig ugyanezzel a lendülettel – csak úgy – megszüntették.
 
Miért?
 
Borbély Lénárd alpolgármester így fogalmazott: „úgy döntöttünk, hogy más módon mozgatjuk, másképpen csatornázzuk az önkormányzati pénzeket, olcsóbb megoldást találtunk.”
 
Gergely István (MSZP) inkább azt feltételezte a megszűntetés valódi okául, hogy az önkormányzat vezetésének nincs szüksége a „civil kurázsira”.
 
Még a döntés előtti vitában tette szóvá Tenk András (LMP), hogy a Csepeli Környezetvédelmi Közalapítvány jól működött (tisztségviselői nem kaptak közreműködésükért javadalmazást), s ezért furcsa a megszűntetés szándéka. Ezt a fontos közalapítványt minimális önkormányzati támogatással életben lehetne tartani. Ha pedig megszűntetik, miért fordítják a közalapítvány vagyonát a Csepeli Gyermekekért Közalapítvány támogatására, mikor a jogszabály azt mondja ki, „a megszűnt alapítvány vagyonát hasonló célú alapítvány támogatására köteles fordítani”?!
 
Borka-Szász Tamás (MSZP) figyelmeztette képviselő-társait: három esetben a közalapítvány kuratóriuma nem kérte a megszűntetést, így az alapvető feltétel nem teljesül. A bíróság vissza fogja dobni törvénytelenség miatt. Miért kell ezt így áterőltetni a testületen? Ráadásul a „túlélésre ítélt” Csepeli Gyermekekért Közalapítvány szabálytalanul működik: csak egyszeres könyvvitelt vezet kettős könyvvitel helyett, s nincs könyvvizsgálói jelentése sem. S ezt a közalapítványt akarják támogatni a négy megszűnő vagyonából.
 
Kern Dóra aljegyző szerint a közalapítványok vagyona visszaszáll az alapítóra, s tekintve, hogy már csak egy közalapítványa marad a csepeli önkormányzatnak, csak ezt az egyet tudják támogatni – úgy gondolták, egy próbát megér ez a lépés (hátha a bíróság nem sérelmezi).
 
Gergely István arra mutatott rá, hogy ha a négy közalapítványt a testület megszűnteti, valószínűleg Csepelen már olyan fejlett és erős a közbiztonság, a környezettudatosság, és a műveltség, hogy sem közalapítványra, sem a civilek közreműködésére nincs szükség e területeken!? Vagy inkább a több milliós megtakarítás a cél? Miért kell megszűntetni a közalapítványokat, miért nem lehet normálissá tenni működésüket? A szocialista frakció nem fogadja el az előterjesztést, mert az jogi aggályokat vet fel – mondta a képviselő.
 
Borka-Szász Tamás ismételten intette a testületet: gondolják át, hova teszik a pénzt! (Egy szabálytalanul működő közalapítványt akarnak támogatni!) A jelen irányban politikai botrány felé haladunk! Ez a döntés – amely rosszul néz ki –, később törvényi, pénzügyi, ügyészségi kellemetlenségeket hozhat. Ajánlotta, hogy vonják vissza az előterjesztést.
 
Dr. Szeles Gábor jegyző leszögezte, hogy a közalapítvány kuratóriuma felelős a közalapítvány működéséért, ahhoz az önkormányzatnak nincs köze, csak az ügyészség vizsgálhatja felül a közalapítvány működését. Megjegyezte, hogy szó sincs egyéb alapítványi bevételekről: a közalapítványokat csak az önkormányzat támogatta. Szerinte a megszűntetés a jó irány.
 
Dr. Takács Imre könyvvizsgáló megerősítette: Borka-Szász Tamás felvetése igaz (224/2000 kormányrendelet)! Ő kettő közalapítványt audit ált. A közhasznúsági jelentés részeként kell kezelni az éves beszámolót.
 
Borbély Lénárd a politikai vihart nem látta indokoltnak. Megnyugtatta az ellenzéket: nem kell megszavazni az előterjesztést. Elmondta, hogy a megszűnő közalapítványokon túl a célokat továbbra is támogatja az önkormányzat, azaz a közbiztonságot, a művelődést, a környezetvédelmet (a vállalkozásfejlesztést nem említette). Példaként hozta fel a Biztonságos Csepelért Közalapítványt, ahol – szavai szerint – „közpénzből néhányan jól érezték magukat”. Majd állította, hogy korábban a közterület-felügyelők mozgását az önkormányzat vezetői korlátozták. Bizonyos helyekre nem mehettek ellenőrizni, s bizonyos rendszámú autókat nem büntethettek meg. Ez most megszűnt! Mióta saját közterület-felügyelete van a kerületnek, szorosabb az együttműködés a rendőrkapitánysággal is: javul a közbiztonság.
 
A közalapítvány működésének szabályosságáért az alapítvány vezetője felel – erősítette meg az alpolgármester. Feltette a kérdést a szocialista képviselőnek címezve: 2009-2010-ben nem hiányzott neki a kettős könyvvitel, meg a könyvvizsgálói jelentés? Ha jogszabálysértést lát valaki, írhat a kormányhivatalnak, vagy tehet feljelentést a rendőrségen.
 
Végül javasolta, hogy: „szavazzuk meg”! S ezzel együtt keressünk más, hatékonyabb eszközöket a kerület érdekeinek érvényesítésére.
 
Morovik Attila alpolgármester egy nem teljesen érthető félmondata is elhangzott még a szavazás előtti hangzavarban: a pénzt nem az alapítvány kapja, hanem a Csepp TV Kft…
 
 A szavazás eredménye:
 
– az öt közalapítvány 2009-2010 évekre vonatkozó beszámolóit a képviselő testület tudomásul veszi (14 igen, 4 nem, 1 tartózkodás): elfogadva.
 
– a Csepeli Környezetvédelmi Közalapítvány megszűntetését kezdeményezik (13 igen, 5 nem, 1 tartózkodás): elfogadva.
 
– a Csepeliek Művelődéséért Közalapítvány megszűntetését kezdeményezik (13 igen, 4 nem, 2 tartózkodás): elfogadva.
 
– a Csepeli Vállalkozás-fejlesztési Közalapítvány megszűntetését kezdeményezik (14 igen, 4 nem, 1 tartózkodás): elfogadva.
 
– a Biztonságos Csepelért Közalapítvány megszűntetését kezdeményezik (15 igen, 4 nem, 0 tartózkodás): elfogadva.
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr472943079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása