CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Blokkolják a közlekedést, kemény demonstrációkat ígérnek, betelt a pohár a szakszervezeteknél

2011. június 03. 14:47 - Szerkesztő73

Minden eddiginél hatásosabb akcióra készülnek a szakszervezetek június 16-án: egyszerre több helyszínen, több óráig tartó forgalomlassítással blokkolják az ország, a megyeszékhelyek és a városok legfontosabb főútvonalait, a ki- és bevezető utakat. A tiltakozás a hónap végén folytatódik, ekkor a konföderációk után az ágazatok szólítják meg a munkavállalókat és az állampolgárokat: az ország EU-s elnökségének utolsó napján, amikor Európa hivatalosan is Magyarországra figyel, nagygyűlést tartanak. A szakszervezetek számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy egyeztetés nélkül, egyéni indítványok alapján kerülnek a parlament elé olyan fontos kérdések, mint például a kedvezményes nyugdíjak végleges eltörlése, sőt annak visszamenőleges megvonása, ami példátlan az európai gyakorlatban. A konföderációk által meghirdetett akcióegységbe tömörült szakszervezetek tiltakoznak a munka törvénykönyvének átírása, a rossz szja következményeinek a kis keresetűekre való ráterhelése és az alkotmány módosítása ellen is. Az MTI-hez eljuttatott közlemény a következőket tartalmazza:

Forgalomlassítással megbéníthatják az egész országot június 16-án a szakszervezetek, tiltakozásul az érdekegyeztetés totális megszüntetése és a családokat hátrányosan érintő kormányzati döntések ellen - közölte Székely Tamás, a vegyipari ágazat elnöke abból az alkalomból, hogy a VDSZ is csatlakozott a szerveződő akcióhoz.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a hónap végén, az ország EU-s elnökségének utolsó napján pedig nagygyűlésre készülnek az érdekvédelmi ágazatok.

Minden eddiginél hatásosabb akcióra készülnek a szakszervezetek június 16-án: egyszerre több helyszínen, több óráig tartó forgalomlassítással blokkolják az ország, a megyeszékhelyek és a városok legfontosabb főútvonalait, a ki- és bevezető utakat. Ezzel, terveik szerint gyakorlatilag megbénítják az egész ország közlekedését - idézte Székely Tamást, az akcióhoz csatlakozó Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökét a közlemény.

A szakszervezetek számára elfogadhatatlan, hogy egyeztetés nélkül, egyéni indítványok alapján kerülnek a parlament elé olyan fontos kérdések, mint például a kedvezményes nyugdíjak végleges eltörlése, sőt annak visszamenőleges megvonása, ami példátlan az európai gyakorlatban. A konföderációk által meghirdetett "akcióegységbe" tömörült szakszervezetek tiltakoznak a munka törvénykönyvének átírása, a rossz szja következményeinek a kiskeresetűekre való ráterhelése és az alkotmány módosítása ellen is - áll a közleményben.

Az elnök szerint a rendvédelmi szakszervezetekkel folytatott csütörtöki "diskurzus" is azt mutatja, hogy a jelenlegi hatalom nincs tisztában a szakszervezetek feladataival, megpróbál különbséget tenni közöttük. A nyugdíjakkal kapcsolatos tervek teljesen egyértelműek, minden nyugdíjas retteghet, mert adózni fog, szemben azokkal, akik éppen az igazságtalan teherviselés miatt havonta százezrekkel többet visznek haza - fejtette ki az elnök.

Székely Tamás szerint az akció, amelyet a szervezők Nagy Imre temetésének évfordulójára időzítettek, üzenet lehet a szociális értékek és a párbeszéd megőrzésére. A tiltakozás a hónap végén folytatódik, ekkor a konföderációk után az ágazatok szólítják meg a munkavállalókat és az állampolgárokat: az ország EU-s elnökségének utolsó napján, amikor Európa hivatalosan is Magyarországra figyel, nagygyűlést tartanak a szakszervezetek - tudatja a közlemény.
 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr662954302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pohi 2011.06.03. 17:59:12

Hajrá fiúk!

Most kell lépni, mielőtt még a nyugdíj véglegesen megszűnik és oda jutunk, hogy mindenki a munkahelyén hal bele a munkába, azaz az élete végéig dolgozna mindenki.

mesztic 2011.06.03. 21:02:30

Hunniában valami készül?
süti beállítások módosítása