CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kenyérszentelés, tánc, sport, játék

2011. augusztus 22. 10:25 - Szerkesztő73

A 21. KERÜLETI HÍRHATÁR összefoglalója: 

Augusztus 20-án, szombaton azok a csepeliek, akik nem nyaraltak, vagy nem a központi, fővárosi programokra koncentráltak, három kerületi helyszín között is választhattak a közös ünneplésre: a Csepeli Szabadkikötő SE sporttelepe, a görög-katolikus templom kertje és a Csepeli Munkásotthon is Szent István napi programoknak adott otthont.

A hagyományos Szent István napi sportversenyt a Csepeli Szabadkikötő SE sporttelepén rendezték meg. Kenyeres Vince, a Csepeli Szabadkikötő SE elnöke (akit a közelmúltban már nyolcadik ötéves periódusra választottak meg ismét erre a tisztségre) 9 óra 20 perckor nyitotta meg a programot, s fél tíztől már kezdődtek a kispályás labdarúgó torna (12 csapat harcolt a díjakért), a teke, a lövészet, a sakk, az atlétika, és a tenisz sportágak küzdelmei.

Az egész napos rendezvény kötetlen sportolási lehetőségek kínált kicsiknek és nagyoknak is: asztalitenisz, röplabda, tollas, kosárra dobás, lengőteke, lábtenisz, csocsó, aszfaltrajz verseny, népi játékok, zsákban futás, és szellemi vetélkedő is volt. A sportág-győztesek díjakban részesültek, s aki megéhezett, megszomjazott, az sem maradt hoppon. Ebédre bográcsgulyás, sült flekken, sült kolbász és görög saláta volt a választék.

A csepeli önkormányzat Szent István napi ünnepségének helyszínéül a Rákóczi teret választotta, ahol a görög-katolikus templom kertjében állították fel a színpadot. (A templom előtti, szép mozaikkal díszített kőkereszten szerény tábla emlékezik meg a tragikus körülmények között elhunyt Varró Sándorról, a templom gondnokáról, aki a mozaik díszítés elkészültét már nem élhette meg.)

Reggel 10 órától a Csepeli Munkásotthon bázisán hírnevet szerzett Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar műsorával indult a program, majd a Csepeli Munkásotthon Csepp Csepel és a Kis Csepel Táncegyütteseinek közös ünnepi fellépése következett.

Az előzetes programhoz képest némi csúszással, 11 óra után Ábel Attila alpolgármester mondott rövid ünnepi beszédet. Ezt követően a Csepeli Lelkészi Kör tagjai ökomenikus szertartás keretében szentelték meg az asztalokra előkészített új kenyereket, melyeket a program résztvevői hazavihettek.

A program után a templomban görög-katolikus szentmisén vehettek részt a hívők.

A Csepeli Munkásotthon homlokzatán is nemzeti színű zászlót lobogtatott a délutáni szél. A felújított előterű épület földszinti rendezvényterme zsúfolásig megtelt: a hagyományos Szent István napi megemlékezés ingyenes programja jó szórakozást ígért. A lelkes közönség nem csalódott, emlékezetes, estébe nyúló délutánt tölthettek el a fellépőkkel.

A program magyarnóta műsorral indult, melyben Nánássy Lajos és Zámbó Imre lépett fel. Majd a Csepp-Csepel és a Kis Csepel Táncegyüttes műsora következett: ők az elmúlt napokban több helyen is felléptek, s itt is magas színvonalú előadást produkáltak. Őket a Csehországból érkezett Ostravička Ifjúsági Tánccsoport követte a parketton hangulatos programjukkal. A műsort az Olaszországból érkezett Fontana énekkar és a Dragoni del Molise (Molisei Sárkányok) táncegyüttes műsora zárta. Fergeteges tempójú, kendős és botos táncaikat vastapssal jutalmazta a résztvevők népes serege.

A program fénypontja az új kenyér megszegése volt: Nagy József, a munkásotthon igazgatója (aki a műsort vezette) a háromkilós parasztkenyér aljára keresztet karcolt a késsel és ünnepélyesen megszelte az új kenyeret. Az első kenyérszeletekkel – só kíséretében – a vendég-együttesek tagjait kínálta meg, majd a nézősereg tagjai is megkóstolhatták az új kenyeret.

A szöveg és a fotók forrása: 21. KERÜLETI HÍRHATÁR

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr573170477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása