CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ne tovább! Szakszervezeti demonstráció és élőlánc a Parlamentnél

2011. szeptember 12. 16:43 - Szerkesztő73

A tisztességes szociális párbeszéd visszaállítását követelik a Kossuth téren tüntető szakszervezetek, amelyek szerint a kormány eddigi intézkedései nem kedveztek a magyar munkavállalóknak.  A "Ne tovább!" mottóval rendezett megmozdulásra több ezer ember gyűlt össze, a résztvevők  élőláncot alkottak a Parlament épülete körül. Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napjára időzített tüntetést az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezte;  civil szervezetek is csatlakoztak, jelen volt a Magyar Szociális Fórum is.

A konföderációk elnökei az MTI-nek elmondták: minden tagszervezetük képviselteti magát a rendezvényen, így összesen körülbelül 130 szakszervezet munkavállalói jöttek el a rendezvényre. A tömegben "Nem leszünk rabszolgák, Orbán, takarodj!", "A társadalmi békéért valódi érdekegyeztetést" és "Nem radikális, hanem racionális megoldások kellenek" feliratú transzparenseket lehetett látni.

A konföderációk elnökei hangsúlyozták: szeretnék felhívni a parlamenti képviselők figyelmét egyéni döntési felelősségükre, mivel a most készülő új Munka törvénykönyve (Mt.) - amelyet várhatóan az őszi ülésszakon fogadnak el - álláspontjuk szerint csak tovább ront a munkavállalók helyzetén.

Borsik János, az ASZSZ elnöke hangsúlyozta: a kormány "újabb merényletre" készül a munkavállalók ellen az új Munka törvénykönyvével, amely csökkenti a kereseteket, eltörli a műszakpótlékot, és védelem nélkül hagyja a munkavállalókat. A kormány tárgyaljon a szakszervezetekkel, a "különutas találkozókat" elutasítják - emelte ki utalva arra, hogy múlt héten a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakszervezetek közül csak a Ligával és a Munkástanácsokkal tárgyalt az Mt.-ről.

Kuti László, az ÉSZT elnöke elmondta: a képviselőknek végig kell gondolniuk, hogy mi lesz döntésük következménye, ha jelenlegi formájában fogadják el a Munka törvénykönyvét. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke azt javasolta, hogy azok a munkavállalók, akik hétfőn délelőtt munkájuk miatt nem tudtak jelen lenni a tüntetésen, de egyetértenek törekvéseikkel, viseljenek kék szalagot ruhájukon. Hangsúlyozta: azzal, hogy a kormány folytatja az érdemi egyeztetés nélküli törvényhozást, "tönkreteszi az országot".

Varga László, a SZEF elnöke azt mondta: csak a tisztességes közszolgálati munka lehet a nemzet érdeke, nem pedig az, hogy a kormány megalázza a kormány-, és köztisztviselőket, rendvédelmi dolgozókat. A tüntetésen a másik két konföderáció, a Liga és a Munkástanácsok hivatalosan nem vett részt, de - a szervezők közlése szerint - a Munkástanácsoktól voltak jelen szakszervezetek, és a felvonuló érdekképviseletek között egy Liga zászló is feltűnt.

A beszédeket követően - miután a résztvevők élőláncot alkottak a Parlament épülete körül a képviselői bejárattól az olimpiai parkig -, a konföderációk vezetői átadták petíciójukat a parlamenti frakciók képviselőinek, valamint ezzel egyidőben e-mailben elküldték minden képviselőnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr243221079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása