CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ez a sarc sem a végső

2011. október 15. 21:39 - Szerkesztő73

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kormány szokás szerint pénteken árasztotta el az Országgyűlést a törvényjavaslataival, melyek sorába ezúttal a jövő évi adócsomag, a 2012-es költségvetést megalapozó törvények módosítása, illetve a korhatár alatti nyugdíjak átalakítása tartozott. A korhatár alattiak nyugdíjáról szóló javaslat szerint megszüntetik az eddigi ellátásokat, illetve más jogcímen folyósítják tovább.

Az adórendszerben új elem lesz a baleseti adó, amit januártól vezetnek be, s nevével, illetve az ígéretekkel ellentétben általános sarc lesz. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember közepén, a jövő évi költségvetés fő számait ismertető sajtótájékoztatóján még arról beszélt, hogy az új terhet a sok balesetet okozó autósok biztosítói fizetik, melyek ráterhelhetik majd azt az ügyfeleikre. Ezzel szemben a tegnap benyújtott javaslat szerint az adót mindenkire kivetik, akinek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb) van, vagyis minden autósra, motorosra, illetve a buszok, teherautók, munkagépek üzemben tartóira.

Bár az adót a biztosítók szedik be és utalják át az adóhatóságnak, az adó alanya a biztosító ügyfele lesz. Az adó alapja a biztosítási díj 30 százaléka, vagyis ha valakinek például évi húszezer forintba kerül a kötelező, akkor jövőre hatezer forinttal fizet majd többet. (Az átlagdíj a tavalyi kampányban 17 ezer forint volt.) A biztosítók kgfb-ből származó éves díjbevétele közelíti a százmilliárd forintot, ami alapján a költségvetés 28 milliárd forinttal számolhat az új adóból. 

Alighogy bevezették, máris módosítják a chipsadót, de a korábbi tervekkel ellentétben nem kerül be az adózott termékek közé a kávé, míg a debütáló ízesített sörök és alkoholos frissítők adója 20 forint lesz literenként. Emelkedik két forinttal az üdítőitalok, 50 forinttal a cukrozott készítmények, illetve a sós snackek és ételízesítők adója.

A tegnap benyújtott javaslatokkal formailag teljessé vált a jövő évi büdzsé megalapozása. Magáról a költségvetésről egyébként nincs jó véleménnyel az Állami Számvevőszék (melynek elnöke, Domokos László a Költségvetési Tanács tagjaként elfogadhatónak tartotta az előterjesztést), szerint hiányosak a modell- és háttérszámítások, ezért nem tudtak teljeskörűen véleménytmondani a javaslatról. A Széll Kálmán Tervtől jövőre várt 550 milliárd forintos megtakarításból 388 milliárdról szintén nem tudtak véleményt alkotni.

Nem is tudhattak, mert például a korhatár alattiak nyugdíjáról szóló javaslat csak tegnap került a parlament elé. Ebben megszüntetik az eddigi ellátásokat, illetve más jogcímen folyósítják tovább. Az előterjesztés hangsúlyozza, hogy ezek ezentúl társadalombiztosítási szempontból nem minősülnek ellátásnak – tehát az ehhez kapcsolódó jogok sem illetik meg a korhatár alatti ellátásban részesülőket – de azért nem mindentől lesznek megfosztva: egészségügyi ellátásra például jogosultak maradnak.

Forrás: Népszabadság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr523305811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása