CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szembesítés: Németh Szilárd találkozása saját ígéreteivel, szavaival és a tényekkel – 2. rész

2011. október 17. 09:59 - Szerkesztő73

Egy évvel az önkormányzati választások után, új rovatot indítottunk, Szembesítés: Németh Szilárd találkozása saját szavaival és a tényekkel címmel. Rovatunkban a kerület 2010. október elsején megválasztott  polgármestere, Németh Szilárd által elmondottakat és a tényeket „állítjuk” egymás mellé –, a csepeliek tényszerű tájékoztatása érdekében. Sorozatunk második részében  a XXI. kerületi hatalom és a csepeli lakosság viszonyát meghatározó ígéretekről és tényekről, vagyis a valóságról lesz szó.

 Németh Szilárd azt mondta:

 A legfontosabb, hogy az itt élőkkel közösen hozzuk meg a döntéseket, beavassuk őket a napi ügyekbe. A fő cél, hogy innentől kezdve nyitottan, hazugságok nélkül dolgozzanak együtt politikusok és közemberek Csepel jövőjéért.” /2010. X. 19, fidesz.hu; csepel.info.hu/

Ezzel szemben tény:

1) A képviselő-testület a Fidesz szavazataival 2010. XI. 4-i ülésén felmondta a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületével korábban kötött együttműködési megállapodást.

2) A Fidesz megszüntette a Biztonságos Csepelért Közalapítványt; a Csepeli Környezetvédelemért Közalapítványt; a Csepeliek Művelődéséért Közalapítványt. Még tavaly ősszel csökkentette, illetve megvonta – néhányuk esetében az aláírt együttműködési megállapodást egyoldalúan felmondva –, több civil szervezet támogatását.

3)  Ez év március 17-én a kerület kilépett a több mint 1600 önkormányzat által működtetett Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéből, április 28-án pedig a képviselő-testület felmondta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával 1998-ban kötött együttműködési megállapodást.

4) Egyes utcák, terek neveinek megváltoztatása előtt – a lakók írásos tiltakozása, aláírásgyűjtése, a testületi ülésen tett ígérete ellenére –, nem egyeztetett az érintett utcák lakóival.

5) Nem volt egyeztetés a civil szervezetekkel, a kerület meghatározó gazdasági, szakmai szervezeteivel, azok képviselőivel, de a testület ellenzéki tagjaival sem, a kerület jövőjét, az önkormányzat hosszabb távú működését érintő kérdésekben. Például az éves költségvetés ügyében, a szeptember 29-én tárgyalt középtávú önkormányzati gazdasági program, illetve a legutóbbi testületi ülésen tárgyalt, Szent Imre téri részleges rekonstrukció vagy a szociális, gyermekellátási és egészségügyi területi összevonás, „optimalizálás” kérdésében.

6) A 2011. július 18-án elfogadott – kitüntetésekről szóló képviselő-testületi rendelet – megszüntette a csepeli emberek, kitüntetésekkel kapcsolatos javaslattételi jogát, amelyet még 1993-ban fogadott el Csepel első, szabadon választott testülete.

7) A képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatának többszöri módosításával felszámolta a képviselői interpelláció lehetőségét, csökkentette a kerület jövőjére is kiható előterjesztések szakmai, társadalmi vitájára, a képviselők felkészülésére fordítható időt. Az elmúlt időszakban a rendeletek előkészítése során azonban nem tartotta be a társadalmi vitával kapcsolatos saját rendeletét sem /SZMSZ, 38.§. (3) bekezdés/. Azaz nem folytatott társadalmi vitát, több, a kerület lakosait érintő rendeletről. A testület szeptember végi ülésén pedig – az országban egyedüli önkormányzatként –, kizárta a szocialista frakció tagjait a bizottságokból.

8) Az önkormányzati média /Csepeli Hírmondó, CSEPP TV, csepel.hu/ sem működik nyitottan. Az ellenzék testületi üléseken megfogalmazott kritikája, javaslatai nem jelennek meg a lakossági tájékoztatását szolgáló „fórumok” oldalain. Így nem kapott teret többek között a szocialista képviselők bizottságokból való kizárásáról, a kitüntetési javaslatról lezajlott testületi vita. Az önkormányzati honlapról meg „eltűntek” a 2010. április 27-én és az előtte készült testületi előterjesztések. Mert „A keresett oldal nem található.” 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr503308798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása