CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kuckóiktól is megfosztják a csepeli hajléktalanokat december 13-án

2011. december 09. 12:25 - csú

A XXI. kerületi fideszes városvezetés hivatlos szócsöve, a csepel.hu még péntek délben is mélyen hallgatott arról, amiről a Népszava reggel így számolt be:

A zuglói mintát követve a csepeli önkormányzat is úgy döntött, lebontja a hajléktalanok nagy fáradsággal, hosszú évek során felépített kunyhóit. Az embereknek mindössze egy hetet hagytak arra, hogy összeszedjék holmijaikat, és új hely után nézzenek. A "takarítási akció" december 13-án lesz, amikor a hajléktalanszállók már általában maximális kihasználtsággal működnek.

A Csepel-sziget északi részén elhelyezkedő erdő mélyén évek óta élnek hajléktalanok, akik minden téli szezonban ádáz harcot folytatva a természet kegyetlenségével, hóval, faggyal, a társadalom peremén egyensúlyozva próbálnak emberi körülményeket teremteni maguknak. A két kezükkel felépített kuckókban a legtöbben fűtési és fürdési lehetőséget, valamint áramellátást is teremtettek maguknak, sőt, háziállatokat is tartanak. Egy részük nyugdíjból vagy szociális támogatásból, más részük alkalmi vagy folyamatos munkából tartja fenn magát.

"Mindenünk megvan itt, ami kellhet" - mondja az ötvenes éveiben járó pár, akik immáron 12 éve lakják a csepeli erdőt.

A szomszédos sporttelepen ismerik, szeretik őket. De már csak néhány napjuk maradt hátra az otthonukban, utána jön a helyi közterület-felügyelet a buldózereivel, és mindent, amit eddig sikerült felépíteniük, ami reményt adott a holnaphoz, egy pillanat alatt eltüntetnek a föld színéről. Elképzelésük sincs, hogy a december 13-i éjszakát hol töltik majd, és a többi azután következőt. "A biztos helyett a teljes bizonytalanságba taszítanak bele. Nem tudjuk, mihez kezdjünk. Megint az elejétől kell kezdenünk az életünket" - mondja a férfi.

Vitathatatlan, hogy ezek a hajléktalan-kalyibák illegálisak, hiszen közterületen, önkényesen húzták fel őket. Az viszont már erősen vitatható, hogy az évek óta köztudott tendenciának miért éppen most, a tél elején kell megálljt parancsolni. Ilyenkor szinte lehetetlen helyet találni egy hajléktalanszállón, főként olyat, ahol családok együtt élhetnek. Márpedig ezekben a viskókban házastársak, családok élnek. "Ha haladékot adnának márciusig, lenne időnk felkészülni a költözésre, és megoldásokon gondolkozni. Így viszont teljesen kilátástalan helyzetbe kerülünk. Nincs mit tennünk" - mondja egy másik család tagja.

A Magyar Vöröskereszt csepeli szervezete mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy senkinek se kelljen a dózerolás után az utcán aludnia a mínuszokban, ám anyagi lehetőségeik idén nekik is szűkösek. Fontolgatják, hogy legrosszabb esetben felállítják a katasztrófák idejére tartogatott óriásméretű sátrat a helyi szálló udvarán, ahol valahogy átvészelhetnék a rászorulók azt az átmeneti időszakot, míg nem találnak egy hosszabbtávú megoldást. A vöröskereszten kívül senki más nem törődik ezekkel az emberekkel, információink szerint az önkormányzat részéről senki nem tájékozatta őket a további életükkel kapcsolatos alternatívákról, sem elhelyezési terveikről.

A keddi dózerolást a Város mindenkié csoport élőlánccal próbálja megakadályozni. "Nagyon jól esik, hogy törődnek a sorsunkkal hajlékkal rendelkező emberek, és próbálnak minket megvédeni. Nekünk ez a pár kunyhó az egész életünk. Számunkra ez minden" - mondja egy asszony. "Már annak is örülnénk, ha haladékot kapnánk, hogy legalább ezt a telet még kihúzzuk itt az otthonunkban."

                                                                                    NÉPSZAVA-információ
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr813450479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása