CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tüntetés Zuglóban: összefogtak a demokratikus ellenzéki pártok

2012. április 13. 10:09 - csú

Papcsák takarodj! - zuglóiak tüntettek saját polgármesterük ellen. A kerület lakói nem fogadják el a kommunális adóvá átkeresztelt ingatlanadót és az egyik szakorvosi rendelő bezárását. A zuglóiaknak kommunális adót kell fizetniük ingatlanjaik után. Az adó mértéke egy 35 négyzetméteres lakás esetében évi 12 ezer, egy 100 négyzetméteres esetében évi 25 ezer forint. A tüntetők tiltakoztak a fideszes vezetés Zuglónak ártó más döntései ellen is. Riportfotók itt. Részletes tudósítás:

A csütörtök délutánra meghirdetett demonstrációra mintegy 4-500 ember érkezett, teljesen megtelt a Bosnyák tér. A zuglóiaknál az csapta ki végleg a biztosítékot, hogy a fideszes városvezetés bejelentette: bezárják a Hermina úti szakorvosi rendelőt. A tiltakozás szervezői szerint ezzel a XIV. kerületben élők számára jelentősen romlanak a szakorvosi ellátás körülményei, de a közelben lévő Vakok Állami Intézetéből is sokkal nehezebb lesz majd a kijelölt Örs vezér teréig elmenni. A tüntetésen szót emeltek a XIV. kerületi önkormányzat néhány hónappal ezelőtti döntése ellen is, miszerint a zuglóiaknak kommunális adót kell fizetniük ingatlanjaik után. Az adó mértéke egy 35 négyzetméteres lakás esetében évi 12 ezer, egy 100 négyzetméteres esetében évi 25 ezer forint.

A csütörtöki megmozdulást egyébként példátlan ellenzéki összefogás kísérte, a szervezők között ott szerepelt a Lehet Más a Politika, a Szolidaritás, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt zuglói szervezete is. Manapság már nincs demonstráció Nagy Navarro Balázs nélkül. A Tiszta Kezek Mozgalmának egyik alapítója, aki egyébként zuglói, a tőle megszokott rigmusokkal tüzelte az embereket: "Elég volt, nem tűrjük". Bejelentette, hogy megalapították a mozgalom zuglói csoportját, és közölte: nem hagyják, hogy a kerület vezetése bezárja a Hermina úti rendelőt. Kifogásolta, hogy Papcsák Ferenc a választások előtt még azzal kampányolt, hogy nem hagyja az ingatlanadó bevezetését, majd később maga határozott arról, ami ellen fellépett. "Elegünk van, hogy a szemünkbe hazudnak itt Zuglóban is" - mondta.

A felszólalók között voltak helyi fiatalok és egy pedagógus is, de megjelent Tétényi Éva esztergomi polgármester, aki szolidaritásáról biztosította a kerület lakóit. "Esztergom veletek van" - mondta a demonstrálóknak. Szerinte az embereknek fel kell ismerniük a "közös ügyeket" és együtt kell cselekedniük azokért. Úgy látja: hátat kellene már fordítani az acsarkodó, ellenségeskedő magatartásnak, és azon kellene közösen gondolkodnia mindenkinek, hogyan lehet az országot jobbá tenni. "Az egymás melletti kitartás reményt adhat, azért vagyok itt én is Esztergomból" - hangoztatta.

A tiltakozó tömeg a beszédeket követően átvonult a polgármesteri hivatal elé, egy több méteres, helyben aláírt petíciót akartak átadni a polgármesternek, aki annak rendje és módja szerint "vidéki elfoglaltsága" miatt nem jelent meg. A petíción egyebek közt az is szerepelt, hogy a helyiek kifogásolják a fideszes vezetés szociális érzéketlenségét, tiltakoznak az "arrogáns, Zuglót nem ismerő, lakosságát semmibe vevő polgármester" és a "kerület kifosztása" ellen.

A 10 méteres, aláírásokkal teli dokumentumot Bihary Zoltán kerületi önkormányzati képviselő vette át, aki nem mellesleg Papcsák parlamenti titkára is. Beszédet is mondott, de igazából nem kellett volna. "Engem ért az a megtiszteltetés, hogy önöket itt köszönthetem. (...) További szép napot kívánok önöknek, nagyon szépen köszönöm, hogy ide eljöttek. Jó látni, hogy a zuglói polgárok számára nem közömbösek az őket érintő közügyek" - mondta a mikrofonba megszeppenve, sőt ezután a fotósok kedvéért még pózolt is az ellenük tiltakozók aláírásaival, miközben több százan kiabálták, hogy "Papcsák takarodj".

A demonstráción bejelentették: egy hét múlva a Hermina úti rendelő előtt is tiltakoznak majd, addig pedig gyűjtik tovább az aláírásokat.

Felháborítónak nevezte a zuglói vezetés

A városrész vezetése az MTI-hez eljuttatott közleményben visszautasította a demonstráción elhangzottakat, Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármestert idézve felháborítónak nevezték, hogy "éppen azok a személyek, pártok, szervezetek beszélnek a kerület kifosztásáról, akik a korábbi ciklusok alatt ténylegesen kifosztották Zuglót". Mint írták, a jelenlegi vezetésnek olyan nehéz anyagi helyzettel kellett szembenéznie, amely az előző, MSZP-SZDSZ-vezetésű időszak következménye.

Az önkormányzat megkérdőjelezhetőnek nevezte Várnai László - korábban SZDSZ-es, jelenleg LMP-s képviselő - szerepét, valamint Tétényi Éva részvételét, ő Weinek Leonárd (SZDSZ) előző polgármester idején Zugló önkormányzati tanácsadója volt.

A közlemény szerint a városrészben nincs szó pénzszórásról, a kommunális adót az örökségül hagyott anyagi helyzet miatt kellett bevezetni, a szakrendelő pedig nem szűnik meg, hanem összevonják a kerületi egészségügyi centrummal, amitől az ellátás színvonalának növekedését várják, a rendelési időket pedig meghosszabbítják.

Jelezték azt is: hisznek a közös gondolkodásban, így folytatják a tavaly indított lakossági konzultációs programot.  (STOP.HU)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr434406857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása