CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért vörös festékkel?

2012. június 03. 10:55 - csú

  A 21. kerületi hírhatár hívta fel a figyelmet az intrernetes Hírhatár-lapcsoport interjújára, amelyet dr. Dániel Péter ügyvéddel készített, akit a szerzők a jobboldal mumusának neveznek, miközben az Ügyvédi Kamara vizgyálatot indított ellene.

A Hírhatár-lapcsoport írása így kezdődik: „Akárhonnan nézzük: Dániel Péter a közelmúltban jól belegyalogolt a jobboldal porcelánboltjába - megjelenésével nem kis riadalmat keltve.  Joggal? Az viszont már tudható, látogatását követően a reggeli  "boltnyitást"  a polcon porosodó, dédnagyanya korú régiségek közül  néhány bizony nem úszta meg épségben."Orbánék tartanak tőlem. Üzenem nekik, hogy teljes joggal..." A kérdések és a válaszok a következők:  
Tényleg újból kinyitott a régiségek kicsiny boltja? A Kereki községben történt éjszakai „shoppingolásról”, annak nem csekély indulatokat kiváltó visszhangjáról és sok más, aktuális dologról kérdezzük most Dániel Pétert, immár a jobboldal mumusát. Azt az embert, aki látszólag még azt is jól tűri, hogy egyesek bolondnak titulálják. Előlegezzük meg a bizalmat, legyünk toleránsak,- kérdéseinkre adott válaszai hátha hordoznak fontos gondolatokat. Ennek megítélését pedig mi Önökre bízzuk!

 

A Hírhatár lapcsoport városi szerkesztői most formabontó módon, HOKI (Hírhatár Online Körinterjú) keretében kérdezték dr. Dániel Pétert.

 

 

- Miként ítéli meg azt, hogy a közvélemény szerint Ön vált az elindítójává annak a folyamatnak, ami azóta zajlik, amióta a Horthy szobrot leöntötte, - nap nap után gyaláznak meg zsidó szobrokat, emlékműveket? (Pest Megyei Hírhatár)

- Nem tagadom, hogy van összefüggés, hiszen a Holokauszt emlékműre fel is írták a nevemet. De az is tagadhatatlan, hogy a Horthy-szobor előtt is rendszeresen voltak rasszista, antiszemita indíttatású szoborgyalázások és sírrongálások hazánkban. Úgy vélem, hogy a Horthy-szobor felállítása komoly és felháborító provokáció volt, én pedig jogosan léptem fel ez ellen. Ráadásul így nyíltan a felszínre kerültek a Horthy-kultusz mögött lappangó indulatok és egyértelműen kiderült, hogy mit jelent Horthy a mai követőinek. Az antiszemitizmust, a revizionizmust és a meddő gyűlölködést.

 

- Ismerjük személyes kötődését a zsidósághoz. Arról mi a véleménye, hogy a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elítélte cselekedetét, hangsúlyozva azt, hogy a vélemény kinyilvánítására csak demokratikus megoldások jöhetnek szóba? (Őrbottyáni Hírhatár)

 

- Szánalmasnak tartom a MEASZ nyilatkozatát és javaslom a vezetőinek, hogy mondjanak le. Bár az elhatárolódásuknak nincsen különösebb súlya, hiszen a MEASZ alig néhány tucat embert képvisel. Megjegyzem, hogy ezen személyek jelentős része e-mailben vagy telefonon gratulált a tettemhez. Ahogyan sok ezren tették azóta. Közöttük politikusok, közéleti személyiségek, újságírók és művészek. Számomra az ő véleményük a mérvadó.

 

- Cselekedete ellenére látható, hogy megállíthatatlanul elindult a Horthy-kultusz, valószínűleg rohamosan terjedni fog; utcák, terek, emléktáblák, szobrok fogják prezentálni Horthy és az őt jelképező rendszer megosztó emlékét. Milyen eszköz marad az Ön, és a szintén ezt ellenzők kezében a festéken kívül? (Siófoki Hírhatár)

 

- Szerintem a Horthy-kultusz és Horthy rehabilitálásának kísérlete most nagyot botlott. A debreceni Horthy-táblát már nem is közterületen helyezték el, a XVI. kerületi kezdeményezést is lefújták. Úgy tűnik, hogy egy liter vörös festék áthúzta a lopakodó Horthy-kultusz híveinek aljas számításait és felhívta a hazai, sőt a nemzetközi közvélemény figyelmét is erre. Az eset óta számtalan cikk jelent meg erről, én is több, külföldi lapnak nyilatkoztam. Az Orbán-kormány számára fontos hivatkozási alap lehetett volna a horthyzmus, hiszen Orbánék is egy tekintélyelvű diktatúrát építgetnek. Szerintem ez a botrány áthúzta a számításaikat és a Horthy-kultusz a szélsőjobb soviniszta, antiszemita cirkuszává silányodik. De mondhatnám akár úgy is, hogy Kerekiben kipukkadt a vörös Horthy-lufi...

 

- Ön ügyvéd. Jogismerő állampolgárként figyelemfelhívó és önkifejező cselekedetét megelőzően mérlegelte-e az ezzel járó esetleges jogi következményeket? (Fővárosi Hírhatár)

 

- Természetesen mérlegeltem a lehetséges jogi következményeket, hiszen 16 éve vagyok ügyvéd. Azt gondoltam azonban, hogy ez a szoborállítás olyan súlyos provokáció és a zsidó mártírok emlékének olyan súlyos meggyalázása, hogy lépnem kell. Ügyvédként egyébként úgy gondolom, hogy akár fel is menthet majd a bíróság, mivel a tettemnek társadalomra veszélyessége nincsen. Az a Horthy-szobor felállításának és a Horthy-kultusz felélesztésének van szerintem... Legrosszabb esetben pénzbüntetésre számítok egyébként, rongálás miatt.

 

- Ha súlyozni lehetne, Ön a szoborrongálást helyezi előtérbe, vagy gondolkodik-e egy olyan megoldásról, ami azt a célt szolgálná, hogy társadalmi párbeszéd induljon el múltunk őszinte feltárása tekintetében? (Dunakeszi Hírhatár)

 

- Szerintem nagy szükség lenne valódi társadalmi párbeszédre és véleményem szerint ez éppen az én figyelemfelhívó akcióm miatt fog végre megindulni. Anélkül viszont esély sem lett volna rá, ahogyan azt az elmúlt két évben már megtanulhattuk. A jelenlegi, öntelt és erőszakos hatalom ugyanis senkivel nem tárgyalt eddig és nem vett figyelembe egyetlen eltérő véleményt sem. Az egész ellenzék nem tudott eddig elérni egyetlen gesztust vagy kompromisszumos megoldást sem az Orbán-kormány részéről. Ehhez képest én „eltüntettem” a Horthy-szobrot és vitára késztettem az egész „jobb”oldalt ebben az ügyben. Sajnos két év alatt megtanultam, hogy a magukat nemzetinek hazudó erők csak az erőből értenek jelenleg. Meg a vörös festékből...

- Horthy nevéhez a fehérterror ugyanúgy hozzátartozik, mint az, hogy fehér lovon vonult be Budapestre. Miért pont piros festékkel öntötte le a Kerekiben felállított faszobrot? (Pécsi Hírhatár)

 

- A Kék szalaggal a demokráciánkért civil mozgalom tagjaival napokig vitáztunk az akció részleteiről. Végül a többség úgy döntött, hogy a vörös festék szimbolizálja legjobban azt a bűnösen és feleslegesen kiontott, rengeteg vért, amely Horthy bűnös és hibás politikája miatt ömlött ki hazánkban, 1920 és 1944 között. Az eredeti tervünk szerint egyébként többen mentünk volna le a szoborhoz, de a szélsőjobbos erők fenyegetései miatt végül cselhez folyamodtunk, a tervezetthez képest egy másik időpontban csaptunk le. De a vörös festék megmaradt azért. Szerintem jó döntés volt és igazi, drámai tartalmat adott ennek a silány faszobornak. Demokratákhoz méltóan javasoltuk is, hogy így már maradhatna a helyén.

 

- Szekszárdon, csakúgy, mint egész Tolna megyében, számos utcanév, tábla létezik, amely a kommunista rendszernek állít emléket (Szakály testvérek, Népfront, Tanácsköztársaság). Ezeknek a létéről hogyan vélekedik? Netán vonható-e párhuzam a két rendszer között? (Szekszárdi Hírhatár)

 

- Szerintem ezek is sérthetik sokak érzékenységét és egyetértek vele, ha ezeket a megfelelő, társadalmi konzultációt követően lecserélik.

 

- A közelmúltban elkötelezettségét jelezte Gyurcsány Ferenc és pártja (Demokratikus Koalíció - DK) irányába. Azóta a volt kormányfő és jobb keze, Molnár Csaba kinyilvánította, nem szeretnék, ha felvételét kérné pártjukba. Szeretne-e Ön DK párttag lenni? (Kapuvári Hírhatár)

 

- Soha nem szerettem volna DK tag lenni és például a Szolidaritás Mozgalommal jóval szorosabb az együttműködésünk. Két év alatt egy tízezres civil mozgalmat hoztam létre és a Kék szalaggal a demokráciánkért mozgalom több demokratikus párttal és szervezettel is együttműködött már. Számos tüntetésben voltunk társzervezők, de részt veszünk a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal munkájában is. A Gyurcsány Ferenc és közöttem egy rövid ideig fennálló, laza politikai szövetséget az orbánista lakájmédiumok túlozták el és a mai napig is „gyurcsányista ügyvédként” emlegetnek, pedig ma már semmi közöm Gyurcsány úrhoz vagy a DK-hoz. Sőt, az elmúlt hónapokban az egyik nagy kritikusa voltam a DK-nak, bizonyos, szerintem hibás lépéseik miatt. Szóval mindenkit megnyugtatnék, hogy nem Gyurcsány Ferenctől vettem át a vörös festéket a sukorói nádasban...

 

- Ön liberálisnak mondja magát, megnyilvánulását viszont a közvélemény nagy része demagógnak tartja. Nem érzi magát gyökértelennek a magyar közéletben? (Kapuvári Hírhatár)

 

- Bevallom, hogy én elsősorban szociáldemokratának tartom magam, bár a liberalizmus sem áll tőlem messze. A jelenlegi magyar közéletben pedig jobb egy kicsit gyökértelennek lenni... De komolyra fordítva a szót, nem érzem magam annak, hiszen egy tízezres civil mozgalom áll mellettem, ráadásul remek kapcsolatban vagyunk más demokratikus szervezetekkel is.

 

- Hol vannak Ön mögül a liberális érzelmű szimpatizánsok? Kiknek a támogatására számíthat? (Pest Megyei Hírhatár)

- Nem csak a liberális érzelmű támogatókra számítok, hanem minden, józan demokratára, minden, felelős állampolgárra. Hogy hol vannak ők? Nos például a tízezres civil mozgalmunkban, a százezres tüntetéseinken és a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal körül... Ráadásul napról-napra többen vannak, többen vagyunk. Érzi ezt az orbáni hatalom is, ezért indított már ellenem féltucatnyi jogi eljárást, több, aljas és hazug lejárató kampányt, ezért cikkeznek rólam heti rendszerességgel a nagy, kormánypárti lapokban. Orbánék tartanak tőlem. Üzenem nekik, hogy teljes joggal...

 

- Kik és hogyan védik az egyre gyakoribb, személyét közvetlenül érintő, nyílt fizikai fenyegetésekkel szemben? (Pest megyei Hírhatár)

 

- „Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni” mondta egykoron Bibó István és én hiszek egyik nagy példaképem igazában. Soha nem kértem védelmet és nem félek a fenyegetésektől. Amikor 2008-ban ügyvédként vettem részt a gárdaperben, emelt fővel mentem be az új-nyilasok közé. Ezt tettem 2010 novemberében a Károlyi-szobornál és idén márciusban a Hősök terén is, amikor néhány bátor társammal együtt tiltakoztunk a jogsértő gárdistaavatás ellen. Hiszek az igazamban és bízok benne, hogy a sors és a Magyar Köztársaság rendőrsége megvéd majd. Ahogyan megvédtek az Andrássy úton is, amikor a Liberális Klub vendége voltam. Közben az utcán Gaudi-Nagy Tamás hergelt 2-300 új-nyilas bűnözőt, akik meg akartak lincselni. Hála a magyar rendőrség profizmusának és bátorságának, nem sikerült nekik. Jelenleg egyébként fokozott rendőri védelem alatt állok, családommal együtt, a súlyos, életveszélyes fenyegetések miatt. De ezek a durva, rasszista fenyegetések sem tántoríthatnak el a céljaimtól. Azaz attól, hogy továbbra is bátran harcoljak a demokráciánkért, a jogállamiságunkért és a hazai kisebbségek jogainak védelméért.

Forrás: HÍRHATÁR-lapcsoport, Pest megyei Hírhatár és 21. kerületi Hírhatár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr904562495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása