CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lehet más Csepel Fidesz-botrányok nélkül? igen, lehet(ne)!

2012. június 20. 10:09 - csú

Tamariska-buli.PNGScheiring Gábor, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője és Tenk András, az LMP csepeli önkormányzati képviselője   az előzetes híradásnak megfelelően sajtótájékoztatót tartott Csepelen. Szerkesztőségünkhöz erről a következő közleményt juttattata el az LMP csepeli szervezete:

Scheiring Gábor, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője Csepelen ismertette az LMP Adó-rendszerváltást! programját. Központi problémaként tételezte, hogy az egykulcsos adórendszer nem generál növekedést, az átlagkeresetűek és az alacsony jövedelműek keresetcsökkenése pedig nem párosul érzékelhető munkahelyteremtéssel. Az LMP adóprogramjának kulcsszava a kiszámíthatóság, válaszul a Fidesz-kormány ötletbörzéjére, ami újabb és újabb adófajtákat szül és összességében adóemelést eredményez. A Lehet Más a Politika visszaállítaná az adójóváírás rendszerét, járulékkedvezményekkel ösztönözné a munkahelyteremtést és a magas jövedelműek közteherviselése érdekében háromkulcsos szja-rendszert vezetne be. A családi adókedvezményt egységesen hatezer forintban maximálná és az így keletkezett költségvetési megtakarítást a családi pótlék emelésében kamatoztatná.

A Lehet Más a Politika adórendszerében a kötelező biztosítást baleseti adó váltaná fel, a sárgacsekk-adó ötletét elvetve pedig a spekulációellenes Tobin-adó kerülne bevezetésre. Az LMP fő célja az adóátrendezés a költségvetés egyenlegének romlása nélkül, az igazságos, egyszerű és zöld adózás jegyében.

Csepel erős médiavisszhangot kiváltó közelmúltbeli eseményeire Tenk András csepeli önkormányzati képviselő reagált. Botrányos intézményvezetői kinevezések, a Tamariska-domb védettség alól kivett, de miniszteri suba alatt újra védetté nyilvánított természeti értéke és a Nyirő József irodalmi verseny megtartása árnyékolták be a kerület hírét.

A Nagy Imre Általános Művelődési Központ kollégái, dolgozói és a szakmai szervezetek többsége úgy döntött, hogy az ÁMK jelenlegi vezetőjével, Rónaháti Sándornéval kívánnak a jövőben is együtt dolgozni. De a fideszes többségű képviselő-testületet mindez nem hatotta meg: a külsős pályázó Tóth Endre került ki győztesként a szavazás végén. A Fasang Árpád zeneiskola esetében majdnem ugyanez történt, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének helyi kétharmada itt is leszavazta a pedagógus kollégák 2/3-át. Szerencsére az érintettek aláírásgyűjtésükkel nyomást gyakoroltak a csepeli polgármesterre és ha az intézményvezető személyét nem is, de a zeneiskolát –elvileg- megmentették. A kormánypárti Magyar Nemzetben is bírált eljárás végén Németh Szilárd polgármester megígérte, hogy nem fogja megszüntetni a 70 éves Fasang Árpád zeneiskolát.

A királyerdei Tamariska-domb esetében ugyanez a nyomulás volt megfigyelhető, a fideszes többség a szakmai érveket lesöpörve nemes egyszerűséggel kivetette a védettség alól a kerület természeti kincsét. Az ősz óta húzódó ügy végére a Lehet Más a Politika és civil szervezetek összefogása, illetve Fazekas Sándor szakminiszter tett pontot, országos védettség alá helyezte a területet. Tetszik, nem tetszik, a fideszes polgármester kezdeményezésére indított védettség-feloldás több ponton jogszabályokat sértett. Fazekas Sándor miniszter úr bejárása után reméljük, a közeljövőben valóban újból kitehetjük a Tamariska-domb területére a védett táblát.

A csepeli látogatás végén Scheiring Gábor és Tenk András rövid sétát tett a volt Csepel Művek területén. A kirándulás során mindenkire nagy hatást tett az ott lévő leromlott épületek, gépek, csarnokok látványa. Az egykori magyar gyáripar fellegvárának romjai élő ipari múzeumként várják, hogy hozzáértő kezek újrahasznosítsák és újra a XXI. kerület egyik büszkeségévé emeljék.

A Lehet Más a Politika csepeli szervezete

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr894599864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása