CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az őrület újabb fokozatra kapcsol: eltörlik a felszabadulást?

2012. június 22. 13:13 - csú

Szabadságszobor-legjobb.PNGNem csupán utcanevek és intézmények, hanem társadalmi szervezetek, cégek és sajtótermékek se viselhessék a jövőben a kommunista diktatúrákhoz, illetve a tanácsköztársasághoz köthető személyek nevét - ezt javasolják kormánypárti képviselők az Országgyűlésnek pénteken benyújtandó indítványukban.

Stágel Bence, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az előterjesztők nevében az MTI-nek pénteken elmondta: egyre erősebb nyomás érezhető a lakosság és a média részéről a diktatúrákhoz, elsősorban a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett utcanevek, intézmények, társadalmi szervezetek nevének megváltoztatásával kapcsolatban. Rámutatott:

az önkényuralmi politikai gyakorlattal való teljes körű szakítás megköveteli, hogy ilyen ideológiákhoz, pártokhoz, jelképekhez kötődő elnevezések ne maradhassanak fenn, illetve a jövőben se jelenjenek meg 

A módosító javaslat e célnak megfelelően széles körben megtiltaná a diktatúrához kötődő elnevezések használatát. A közterületek neveinek költségtakarékos megváltoztatása érdekében a törvényjavaslat kimondja az állami vagy önkormányzati döntés alapján történő utcanévváltozások miatt szükségessé váló hatósági igazolványok, például személyi igazolvány, vállalkozói igazolvány és forgalmi engedélyek cseréjére vonatkozó hatósági eljárások általános illetékmentességét.

Stágel Bence megjegyezte: az önkormányzatoknak a hatályos szabályozás alapján is lehetőségük van arra, hogy megváltoztassák a közterületek megnevezését - ezzel a lehetőséggel már sok önkormányzat élt is -, ugyanakkor az általános, a Kereszténydemokrata Néppárt és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség által korábban már szorgalmazott tilalom kimondása érdekében a kérdést magasabb szinten, törvényben szükséges szabályozni. Hozzátette: korábban több kísérlet is történt a közterületek nevének megváltoztatására, de ezek kudarcba fulladtak arra hivatkozva, hogy jelentős költséget rónak a lakosságra és a vállalkozókra.

A kereszténydemokrata képviselő a kifogásolható elnevezésű szervezetek között említette a Kocsolai Vörös Csillag Tsz. Horgász Egyesületet, a Rétsági Vörös Csillag SE-t, a Vásárosnamény II.VÖRÖS CSILLAG Tsz.SE-t, a Kádár János Alapítványt, a Kádár János Baráti Kört és a Szegedi Felszabadulás Vadásztársaságot. Kitért arra is, hogy az IKSZ által korábban kezdeményezett zsákutca akció elindulása óta csaknem ötven közterület elnevezést változtattak meg, legutóbb éppen Pécsett. Az új szabályozás, ha az Országgyűlés elfogadja, 2013 januárjában léphetne életbe. (MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr984604591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása