CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ami egy tudósításból kimaradt: a lényeg és a tények

2012. augusztus 03. 00:06 - csú

Mamelukok-majmok-529.jpgLeszavazták az ellenzéket – ülésezett a képviselő-testület, adta hírül, meglepő gyorsasággal a csepel.hu, az önkormányzat honlapja. Nem értettem, miért e cím, hiszem az önkormányzati választások óta mindig leszavazzák – Csepelen is –, az ellenzéket. Teljesen mindegy, hogy igaza van vagy nincs, van sapka a fején vagy nincs, arról nem is beszélve, hogy többségük szoci, az ellenzéket leszavazzák. Így működik a magyar politikai rendszer. A csepel.hu  kínos, kiizzadt címe mögött rejlő megállapításban mi az újdonság, mi a hír? Semmi! Valamit el akarnak kenni, hogy a csepeliek ne tudjanak róla. Mit rejtegetnek, mit titkolnak egy rövid tudósításban? Nézzük csak meg! 

A XXI. kerületi Fidesz-frakció kétharmados többsége – teljesen mindegy, hogy igaza van, vagy nincs –, ezt a dölyfös fölényt állandóan biztosítja is az önkormányzat jelenlegi vezetésének. Nem ez a gond, mondom magamban, hanem, hogy a média megadja-e a lehetőséget az olvasónak, hogy maga döntsön: ő is leszavazná az ellenzéket vagy sem. Azaz Cs.A., a Csepeli Városkép Kft. újságírója, korrekten tudósít-e a döntésről, leírja-e a probléma lényegét, bemutatja-e az eltérő véleményeket, s az olvasóra bízza-e a döntést? Szerintem az írásából hiányoznak a szakmai érvek, ezért most – az újságíró helyett – megpróbálom megkönnyíteni olvasóim döntését:

Az ügy előzménye:

Június 28-án tárgyalta meg a csepeli képviselő-testület – Morovik Attilának, az oktatásért felelős alpolgármesternek az előterjesztésében –, a Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény – augusztus 31.-ével történő –, megszüntetésére készített javaslatot. Az alpolgármester úr a két határozati javaslattal együtt is csak alig kétoldalas, szakmai vélemény nélküli írást, sürgősségi előterjesztésként terjesztette be. A testület tagjai csak a helyszínen olvashatták. A javaslat bizottsági véleményt sem tartalmazott. A fideszes többség természetesen megszavazta alpolgármestere előterjesztését, az ellenzék nem.

Megjegyzéseim Cs. A. írásához:

Profi munka. Így kell egy 36 éve sikeresen, a szakmai közvélemény által is elismerten dolgozó szakmai szervezet megszüntetését megírni. Elkerülni a lényeget, a kényes kérdéseket, úgy megfogalmazni, hogy mindenki érezhesse: ezek, mármint az ellenzéki képviselők, már megint saját érdekük miatt vették elő a témát. Nem volt más érvük, mint a méltányosság, az emberi szempontok hangsúlyozása. Ráadásul az MSZP frakcióvezető meg sem jelent, mert szabadságon volt – gyengítve ezzel az ellenzék „elszántságát”. Miközben a fideszes többség jóindulatúan még szót is adott a megszüntetett intézmény vezetőjének. Mennyire happy minden, nem?  Minden nagyon jó, minden nagyon szép, mindennel meg lehetünk elégedve. Nyugodtan folytathatjuk a nyári pihenést, az önkormányzatnál jól mennek a dolgok, a fideszes többség – szabadságát megszakítva –, leverte a lázítókat.

A rendkívüli testületi ülést, a döntés megváltoztatását kezdeményező ellenzéki képviselő  szakmai, jogi érveit azonban tudatosan elhallgatja a tudósító. Pedig a képviselő egyértelműen fogalmaz:

> A júniusi előterjesztéskor az alpolgármester köteles lett volna beszerezni „az Országos szakértői névjegyzékben szereplő szakértő véleményét.”  Nem tette. „Rapid” javaslata ezért „jogilag erősen aggályos”.

> Az előterjesztő elfelejtette kifejteni, hogyan lesz a jövőben megoldva a szakmailag kötelező feladat ellátása? A törvény ugyanis 2012. december 31-ig teszi kötelezővé, azaz helyi önkormányzati kötelező feladattá a szolgáltatás biztosítását a helyi oktatási intézmények részére. Ezt követően az állam – várhatóan –, átveszi majd a szakmai feladatokat. De addig? A válasz érthetetlen. Az iskolákban? A szakembereket elküldték. Miből? Most kellett csökkenteni az önkormányzat kiadásait. Nem lenne szerencsésebb addig folytatni a kötelező feladat ellátását, amíg az állam valóban átveszi? Ezzel a megoldással nem kellene senkit kirúgni, lehet, hogy az állami szervezet többségüket átvenné.

3) A jogutód nélkül megszüntetett szervezet több szakmai programban, projektben vett részt. Ilyetén való megszüntetése szakmai és pénzügyi hátránnyal is járhat, amit el lehetett volna kerülni egy teljes körű, - szakmai, pénzügyi, jogi egyeztetést követő – folyamat végig vitelével.  Vajon miért nem került rá sor?

Eddig tartott volna a szakmai, jogi érvek ismertetése. Azt már csak az igazság kedvéért jegyzem meg, hogy meglehetősen ízléstelen újságírói fogás valakit egyedül kiemelni a tudósításban, azért mert hiányzott, miközben nem egyedül ő maradt távol a testületi ülésről. Igaz, neki van egy bűne: MSZP frakcióvezető.

Mégsem elsősorban Cs.A.-t hibáztatom. Ő is csak egy rendszer része. Egy fülkeforradalmi rendszeré, amely a csepelujsag.blog.hu-n is megjelent, /a vg.hu hírportál által közölt/ legújabb közvélemény kutatási adatok szerint Csepelen a „legsebezhetőbb”, azaz itt biztos vesztésre áll. Valószínűsítem, hogy ebben jelentős szerepet „játszottak” a Németh Szilárd és frakciója által vezetett Csepeli Önkormányzat ilyen és ehhez hasonló intézkedései, döntései.

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr64693241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása