CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük–16. szám

2012. augusztus 28. 00:05 - csú

Kisbíró-kicsi.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele.

Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata.

Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, augusztus 23-án megjelent 16. számából:

1) A cikk címe: Csatornázás: az ikerházak bekötése is ingyenes lesz

A cikk a csepel.hu – n, augusztus 17-én, 08:33 órakor megjelent közlemény alapján készült. A szerkesztőség a rövid kommünikét kiegészítette Németh Szilárd megjegyzéseivel. A Polgármester Úr – többek között –, a következőket mondta: „Fontos kiemelnem, hogy a fővárosban egyedül Csepelen nem kerül pénzbe a szennyvízcsatorna bekötése, melyért máshol 300 ezer forintot fizetnek a lakók, és csak a jóval alacsonyabb költségű rácsatlakozást kell kifizetni”.

Ezzel szemben mit olvashatunk a www.bpcsatornázása.hu c. weblap „Előzmények” c. írása alatt:

„ A pályázati források hatékonysága érdekében 2004 végén a Fővárosi Önkormányzat átvette a kerületi önkormányzatoktól a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztését, amit uniós támogatásból kíván megvalósítani. … Budapest Főváros Önkormányzata – a kerületi önkormányzatokkal kötött megállapodás alapján – a csatornázatlan fővárosi lakóterületek szennyvízelvezetését kívánja megoldani, európai uniós támogatással. …. 16 kerületet érintve,….238 km szennyvízcsatorna megépítésével…a megépült létesítmények tulajdonosa lesz és ezen beruházási költségekhez tartozó önerőt fizetik.”

Tehát a Fővárosi Önkormányzat valamennyi kerületben hasonló feltételekkel építi meg – az európai uniós szerződés alapján –, a szennyvízcsatornát. Erre egyébként – az idézett írás szerint –, 2004-ben, a csatornázás átvállalásával tett ígéretet az akkori fővárosi vezetés. Egyébként konkrétan tudjuk, hogy a XVIII. kerületben is „csak a jóval alacsonyabb rákötést kell fizetni”, nagysága ott 75.000 forint, amihez még részletfizetési kedvezményt is kapnak az önkormányzattól a lőrinciek.

2) A cikk címe: Vagyonzárat kér az önkormányzat

Az írás a csepel.hu-n megjelent közleményt közli. A szerkesztőség azonban megtehette volna, hogy:

> megkérdezi a polgármestert, hogy miért nem kezdeményezték korábban a vagyonzárat, s miért most teték meg a kezdeményezést; 

> megkérdezi az érintett felek véleményét;

> pontosítja, de inkább kiegészíti a polgármesteri közlemény egy részét: „…az ügyészség megszüntette a nyomozást”. Az ügyészség ugyanis „bűncselekmény hiányában” szüntette meg a nyomozást, s ez nem mindegy!

A szerkesztőséget azonban ezek a kérdések nem érdeklik, nem is tették fel, senkinek. Természetesen ez egy cenzúrázott, a jelenlegi hatalom kezében lévő sajtóorgánumtól nem várható el. Csak tudjunk róla, hogy véleményünk szerint a Csepeli Hírmondó ilyen újság! A szerkesztő és az újságírók felelőssége ettől azonban még fennáll.

3) A cikk címe: Leszavazták az ellenzéket.

A Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény megszüntetésével kapcsolatosan – az ellenzéki képviselők által –, kezdeményezett rendkívüli képviselő-testületi ülésről ad tájékoztatást a cikk. Szerkesztője azonban elfelejtett három lényeges – az írásos előterjesztésben szereplő –, momentumot megemlíteni: az önkormányzat vezetése, semmibe véve a törvényi előírásokat, döntése előtt nem kérte ki a Fővárosi Önkormányzat, a törvény által előírt külső szakértő véleményét, de figyelmen kívül hagyta azt a tényt is, hogy az intézmény jódutód nélküli megszüntetésekor nem született döntés feladatainak korrekt, tételes átadásáról sem. Továbbá azt írja, hogy „Az ellenzék elszántságát ugyanakkor gyengítette, hogy az ülésen nem jelent meg Szenteczky János, az MSZP frakcióvezetője, mert szabadságát tölti”.  Az, hogy más ellenzéki képviselő is hiányzott, az nem érdekes. Szenteczky Jánost „kellett ütni”, mert ő ma az elsőszámú közellensége a Fidesznek Csepelen, s akkor a Csepeli Hírmondó sem tehetett mást.

4) A cikk címe: Szent István napján

Az aláírás nélküli tudósítás a Radnóti Miklós Művelődési Ház kertjében megtartott augusztus 20-i ünnepségről adott tájékoztatást, majd a végén megemlítette, teljesen véletlenül, hogy Németh Szilárd a szigetszentmiklósi önkormányzat meghívására a város augusztus 20-i ünnepségén mondott ünnepi beszédet. Arról már véletlenül sem írt az ismeretlen szerző, hogy Szent István napján más kerületi ünnepségek is voltak. Például a Csepeli Munkásotthonban, ahol a teljesen ingyenes műsorban grúz táncosok is felléptek – nagy sikerrel. Vajon miért nem írhatta ezt meg a Csepeli Hírmondó? Nem tudjuk, viszont lehetséges, hogy a következő számban leközlik a polgármester Szigetszentmiklóson mondott ünnepi beszédét?

5) Kimaradt események:

Július 29.:

Két autó ütközött össze Csepelen, az Erdősor u. és a Szabadság u.  kereszteződésében.

Július 31.:

Elfogták a csepeli nyaklánctépő tolvajt.

A Helyi Választási Bizottság közleménye szerint új képviselője van a Román Nemzeti Önkormányzatnak. Nagy Béla helyére Polányi Oszkár került.

Augusztus 3.: 

Elhunyt Jambrik Ferenc, a XXI. kerületi asztalitenisz sport egyik közismert és tiszteletreméltó alakja. 85 éves volt.

Kigyulladt egy busz Csepelen. Két autó ütközött össze az

Augusztus 6.:

Kénsavat szállító kamion borult fel Csepelen.

Augusztus 13.:

Csepelen csapott le a TEK. A Terrorelhárítási Központ a XXI. kerületi rendőrkapitánysággal közös akcióban, egy bűnszövetségben csoportosan elkövetett rablás feltételezett elkövetőjét fogta el.

Augusztus 16.:

Csepelről, a Szabadkikötőből, úsztatják le a Ganz Ergineering és Energetikai Gépgyártó Kft által gyártott 7 db, egyenként 100 tonnás óriási szivattyúkat.

Világháborús lövedéket találtak Csepelen, a Meggyfa u. 22. sz. alatti ingatlannál, szennyvízvezeték fektetése közben. A környéket 100-150 méteres körzetben lezárták, 15 házat kiürítettek.

Augusztus 17.:

Parcellaszintű parlagfű-felmérést végeztek a Csepel-szigeten, a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának tájékoztatója szerint.

Végezetül kimaradt a csepeliek tájékoztatása arról, hogy miért csúszott egy hetet a Csepeli Hírmondó legújabb számának megjelenése. A legutóbb megjelent számban ugyanis augusztus 16-ára ígérték megjelenését. Egy ilyen csúszás okairól korrekten írni, esetleg elnézést kérni az olvasóktól, a lapszerkesztési normák egyike.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr664736140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magánzó és kamikáze 2012.08.28. 17:49:47

Lapszerkesztési norma lett volna az is, hogy megköszönjük a Csepel Újság sok évtizedes működését majd közöljük, hogy ezentúl mi képviseljük a hatékony, széles látókörű és közszolgálati tájékoztatást a csepeli polgárok boldogulására, ilyen név helyett, ilyen néven.
Ennek hiányában lapszerkesztési normákat említeni már a norma szót is sérti, a többit pedig soha nem is állította magáról az említett félévi-kéthavi-egyhavi-hetilap.
Az a lényeg, hogy megint spórolunk.
süti beállítások módosítása