CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Botrányos tanévkezdés után - Ki a csepeli politikusz maszlagusz?

2012. szeptember 06. 00:05 - csú

NSZ-konyec-3.PNGLegutóbb, a kerületi tanévnyitó adott számára nagyszerű alkalmat politikai maszlagjai sokadszori ismétlésére. A visszafelé mutogatás, az elődök eredményeinek állandó lebecsülése, személyük lejáratása, a csepeli emberek munkájának semmibevétele. Nem akárhol. Egy általános iskolában. Óvodából érkezett elsősök, szüleik és a pedagógusok előtt. Ott, ahol nem szokás politizálni, ott, ahol vitáról szó sem lehet, ahol nem szoktak visszaszólni sem. Nem számít! Mármint neki, a csepeli politikusz maszlagusznak! – foglalja össze szeptember 2-i tapasztalatait az önök ismerőse, VOX. Őt a cikkein keresztül már ismerik, de ki a csepeli politikusz maszlagusz? VOX-tól választ kaphatunk a kérdésre:

Abraham Maslow, a XX. században élt amerikai pszichológus szerint, az emberi szükségleteknek öt szintje van. Leegyszerűsítve, a fiziológiai szükségletek a legalacsonyabb igényekre vonatkoznak, a biztonsági szükséglet egy késztetés támasz, védettség keresésére, a közösséghez tartozás igénye a szeretet és a barátság utáni vágyról szól, a megbecsüléssel kapcsolatos igény az elismerést és a tisztelet iránti vágyakat testesíti meg, míg az önmegvalósítás igénye a legmagasabb szintű szükséglet.

Véleményem szerint Németh Szilárdot, Csepel polgármesterét, fővárosi és országgyűlési képviselőt, ezen szükségletek nagy részének kiemelten magas szintű megléte sem tette boldog emberré. Hiába tudja fiziológiai szükségleteit a havonta 47.000 forintot keresőknél 32-szer jobban kielégíteni, szerény kereseténél „többet keresett az előző polgármester” –  mondja, amikor csak mikrofonhoz jut. Parlamenti mentelmi joga, hatalmi pozíciója sem sok biztonságérzetének erősödéséhez. A falkaforradalmárok közösségégének tagtársai nem elégítik ki vágyait, sőt, még őket is folyton győzködnie kell.  Az ellenzék egyes tagjai pedig, leginkább a szocik /akiket ugyan állandóan lekommunistázhat/, meg egyvégtében bírálgatják, lejáratják, ahelyett, hogy megbecsülnék. Ezzel szemben nem tesz mást, csak értük és másokért dolgozik. Éjjel-nappal. Fáradhatatlanul. Csepelért. Csepel jövőjéért. Egyik munkahelyéről a másikra szalad. Azaz, viszi, a testülettől kapott, teljesen ingyen, személyes célokra is korlátlanul használható Skoda.  Közben híveinek száma egyre csökken és megbecsülés helyett azt hallja, hogy már sokan átkozzák azt a percet, amikor rá szavaztak. Akkor mivel tudjon kitűnni, kibontakozni, mivel tudja önmagát megvalósítani, ha minden kis örömét ellehetetlenítik, tönkre teszik?

Ezért fejlődött ki benne, vélem, hatodikként egy újfajta, napjainkban terjedő emberi szükséglet, a „politikusz maszlagusz” igénye. Sokáig tartott, amíg eljutott erre a csúcsra. Már iskolaigazgatóként érezte ennek hiányát, de később, ellenzéki képviselőként érzett rá igazán az ízére. Egyre többször öntötte „nyakon” politikai maszlagjaival hozzászólásait. Meg az embereket. A polgármesterségért folytatott hosszú küzdelmében pedig egyre bátrabban maszlagolt, sokszor jutva el ezáltal emberi boldogságának magasabb fokára. A mindennapi kielégülés lehetőségét azonban a polgármesteri pozíció elnyerése adta meg számára. Most bármikor hintheti politikai maszlagjait. Képviselő testületi üléseken, ahol frakciótársai nem mernek ellene szólni. Inkább meg sem szólalnak. Rendezvényeken, dolgozói, beosztotti értekezleteken, lakossági fórumokon, közmeghallgatásokon. Vagy a hatalma alá gyűrt helyi, illetve a készségesen rendelkezésére álló, szintén falkaforradalmi országos médiában, ahol közpénzből, alázatosan biztosítják számára a politikai maszlagolás lehetőségét. Még csak vissza sem kérdeznek, nehogy elrontsák örömét. Tudják róla ugyanis, hogy ilyenkor szinte felhorkan: „csak nem gondolják…”   

Legutóbb, a szeptember 2-i kerületi tanévnyitó adott számára nagyszerű alkalmat politikai maszlagjai sokadszori ismétlésére. Előadhatta, hogy „a korábbi kerületi vezetők kaotikus gazdasági, pénzügyi és morális” örökségével kellett szembesülnie. Szólhatott arról – micsoda öröm –, hogy „megtették a megfelelő lépéseket”, hogy ezek a galád szocik „bírósági szakaszba” kerüljenek, továbbá, hogy megszüntették „az előző 16 év pazarló gazdálkodását”. Már csak „a közoktatás állami átszervezése” okoz némi gondot.  Szinte látom lelki szemeimmel önbizalma erősödését, valósággal kitörő, határtalan örömét, hogy ezeket a politikai maszlagokat ismét elsüthette. Ez lehetett számára a katartikus élmény. A visszafelé mutogatás, az elődök eredményeinek állandó lebecsülése, személyük lejáratása, a csepeli emberek munkájának semmibevétele. S nem akárhol. A kerületi tanévnyitón. Egy általános iskolában. Óvodából érkezett elsősök, szüleik és leendő tanáraik előtt. Ott, ahol nem szokás politizálni, ott, ahol nem szoktak visszaszólni sem. Nem számít! Mármint neki! Mert Ő ezzel lett, aznap újra, valóban kiteljesedett ember. Igaz, hogy ehhez ki kellett magában fejlesztenie a „politikai maszlagusz” igényét. De végre megtalálta önmagát. Az igényből mindennapi szükséglet lett. Ópium. Hosszú folyamat volt, viszont nem eshetett nehezére. Hajlama lehetett rá. Legalább boldog ember!?

Azért tettem kérdőjelet a mondat végére, mert nem hiszek a „politikusz maszlagusz”-ban. Tudom, ez senkit nem izgat. Mahatma Gandhi-val értek egyet: „Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában”.

V O X

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr204757942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bögre56 2012.09.06. 21:29:00

Németh Szilárd ugyanezt a taktikát követte a kerületi intézmények vezetőinek évnyitó értekezletén. Fél órában az előző vezetést és munkájukat pocskondiázta. Egy másik fél órában a csatornázással kapcsolatos fantasztikus érdemeiket sorolta, hisz a 45 km csatornát 1,5 év alatt megcsinálják, ami az elmúlt 40 év alatt nem sikerült az elődöknek.Az új tanév kezdésével kapcsolatos kérdésekre már nem jutott ennyi idő és sajnálatos módon Kratzl Béláné, Angéla, Csepel díszpolgárának az élők sorából való eltávozásáról egy szó nem esett abban a körben, ahol őt mindenki ismerte és szerette.

Turai 2012.09.07. 14:45:49

A KT ülésen-ahol a saját halottnak nyilvánították az elsősöknek tényleg nincs ehhez közük.
Turai

bögre56 2012.09.07. 17:52:44

@Turai: T. Turai, nem olvasta el pontosan, amit írtam.Én a kerületi intézmények vezetői részére aug.29-re összehívott értekezletre utaltam, ahol nem voltak sem elsősök sem más gyermekek, csak felnőttek, akiknek nagy része együtt dolgozott már Angélával is.Ez egy nappal a KT ülés előtt volt és többen a szüneti beszélgetések közben hallottak először a sajnálatos eseményről.
süti beállítások módosítása