CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lakhelyelhagyási tilalom Biszku Bélának

2012. szeptember 11. 00:03 - csú

Biszku.PNGLakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság Biszku Béla ügyében, akit az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt vettek őrizetbe hétfőn; a végzés nem jogerős.

A Fővárosi Törvényszék honlapjára felkerült közlemény szerint – a végzés értelmében – Biszku Béla nem hagyhatja el Budapest közigazgatási területét és hetente egy alkalommal köteles jelentkezni a Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi kapitányságán. A lakhelyelhagyási tilalom legfeljebb az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig tart. (MTI) További információk

A mozgási szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket a büntetőeljárási törvény szabályozza; a lakhelyelhagyási tilalom értelmében az eljárás alá vont személy a meghatározott területet, körzetet engedély nélkül nem hagyhatja el, a tartózkodási helyét, illetőleg a lakóhelyét nem változtathatja meg.

A lakhelyelhagyási tilalom akkor rendelhető el, ha a bűncselekmény jellegére, a terhelt személyi és családi körülményeire – különösen az egészségi állapotára, idős korára – vagy az eljárás során tanúsított magatartására tekintettel az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel is biztosíthatók.

A tilalmat elrendelő határozatában a bíróság előírhatja, hogy az érintett meghatározott időközönként a rendőrségen jelentkezzék, és a lakhelyelhagyási tilalom célját biztosító más korlátozásokat is elrendelhet. A bíróság úgy rendelkezhet, hogy a lakhelyelhagyási tilalom előírásainak megtartását a rendőrség – az eljárás alá vont ember hozzájárulásával – az illető mozgását nyomon követő technikai eszközzel is ellenőrizze. A lakhelyelhagyási tilalom előírásai megtartásának ellenőrzéséről külön jogszabály rendelkezik. (MTI)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr114768068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása