CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Legyőzött csepeli hatalmasság

2012. november 13. 11:46 - csú

NSZ-konyec-3.PNG"Két gyenge fizikumú ember győzte le a díjbirkózó termetű hatalmasságot....bebizonyította,  hogy a polgármester légvárat épít! ...Testbeszéde, biztos jeleket adott arról, hogy érzi a feszültséget, mely forró leheletként éri a tarkóját. Tudja az okát, - a közönségből, a bűnös döntése miatt - felé áradó számonkérés méltóságteljes megjelenésének...A műsor végén felcsattanó vastaps nem csak Bálint Andrást, a kitűnő művészt köszöntötte, hanem...tanújelét adta, Csepel hogyan vélekedik azokról a testidegen eszmékről, melyeket magukról megfeledkezett hatalmasságok rá kívánnak erőltetni." Az idézeteket Horváth Gyula blogbejegyzéséből emeltük ki. Abból, amelyiket Bálint András csepeli, a Radnóti Miklós Művelődési Házban megtartott Radnóti estjéről írt. "A Radnótiban" a helyi hatalmasságok nem rég még egy nyilas parlamenti udvari költő, megidézésével szennyezték a helyi közéletet és provokálták a csepelieket. A provokátorok méltó választ kaptak. Horváth Gyula Néma viadal című írását változtatás nélkül közöljük:

Néma viadal

Csütörtökön este a Radnóti Miklós Művelődési Házban az intézmény névadójának életéről, munkásságáról és műveiből összeállított műsoros estet szerveztek.
A művelődési ház régen nem látott zsúfoltságot mutatott, ami első ránézésre elég meglepő lehetne egy válság sújtotta "munkáskerületben".
Az összejövetelnek természetesen mély politikai indíttatása is volt.

Történt ugyanis, hogy Csepel Fideszes polgármestere, egy korábbi elhatározást követően úgy döntött, hogy a Radnóti Miklós nevét viselő művelődési házban, Nyírő estet szervez. Arra gondolhatott, hogy Nyírő egy jobboldali író, Radnóti, meg egy baloldali költő és a két életút bemutatása Németh Szilárd mértéktartását és mindkét oldal felöli nyitottságát demonstrálja.
Ez az elképzelés, már megfogantatása időpontjában is elvetélt, bűnös gondolat volt.
Csak azt bizonyította, hogy kitalálója nincs tisztába azokkal a történelmi, társadalmi, etikai tényekkel, melyek azt a tragikus következményekkel járó, vészterhes kort jellemzik. Azt hitte, hogy egy leegyszerűsített primitív csapással kiegyenlíthetők egalizálhatók, a morális és művészi teljesítmények. Úgy gondolta, hogy az aktuálpolitika kiszolgálása, az erő hatalma lehetőséget ad a számára, hogy akár ilyen módon is demonstrálja elkötelezettségét a vezetői felé, és bizonyítsa karizmáját Csepel lakossága felett.
A tegnapi esemény bebizonyította, hogy hogy a polgármester légvárat épít!

A Radnóti Miklós Művelődési házban megjelent tömeg némán demonstrálta, hogy elege van ebből a szemléletből. Elege van a történelem meghamisításából, az értékek önkényes átrendezéséből, az örökös visszamutogatásból, a lakosság erőszakos befolyásolásról és az agresszív uralkodói attitűdből!
Ezt a hangulatot lehetett érezni a sorok között: és ezt a hangulatot érezte a polgármester is az első sorban. Testbeszéde, biztos jeleket adott arról, hogy érzi a feszültséget, mely forró leheletként érik tarkóját. Tudja az okát, - a közönségből, a bűnös döntése miatt - felé áradó számonkérés méltóságteljes megjelenésének. Bizonyára felfogta azt is, hogy azok az emberek, akik felkérésre, az ő és értékrendje támogatására érkeztek a nézőtérre, Bálint András színművész szuggesztív előadása következtében az erkölcsi, anyagi elnyomás alól felszabadultak, és a tömegnek arra az oldalára álltak, ahol az igazság honol.
A polgármester egyedül maradt!

Két gyenge fizikumú ember győzte le a díjbirkózó termetű hatalmasságot. Radnóti Miklós a költő és Bálint András a színész. Valójában nem is ők, hanem az igazság és a szellem, aminek megértésén fáradozott egész életében a költő, és a gondolat, melyet megértett a színművész. Ezt a kínnal és szenvedéssel átitatott tehetségben megtestesült gondolatot plántálta át a színész, a publikumba.
Az est, a szellem erejét magasztalta, a nyers erő és az oktalan gyűlölet térnyerése ellen. Néma viadal zajlott a teremben, a szelíd jóság és az agresszív gonoszság között.
A műsor végén felcsattanó vastaps nem csak Bálint Andrást, a kitűnő művészt köszöntötte, hanem azt az erőt is megmutatta, ami Csepel lakosságában és értelmiségében él. Megmutatta mi az értékmérője szellemiségének és mi az igazi meghatározója viselkedésének. Nyomatékos tanújelét adta, hogyan vélekedik azokról a testidegen eszmékről, melyeket magukról megfeledkezett hatalmasságok rá kívánnak erőltetni.

Eredetiben: HORVÁTH GYULA BLOGJA

4 komment
Címkék: Radnóti

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr374904708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magánzó és kamikáze 2012.11.13. 13:29:40

NSZ eddig sem értette láthatólag, hogy mi a probléma Nyírővel, ha netalán rájönne, ezután sem fogja beismerni.
Kedves Csepeli Szülők!
Örüljünk, hogy bárkinek is, de akaratából polgármesterré lett (ja és professzionális képviselővé is) és nem maradt pedagógus.
Ámen!

hope2 2012.11.13. 17:16:39

Iszonyat, oda jutottunk, hogy a mindent elsöprő emberi nagyság győzelmének így kell örülni. A kép a "Tovaris konyec" plakátot juttatja eszembe. Nem az életből, csak a hatalomból 2014-ben - doszvidányija.

mesztic315 2012.11.13. 19:11:49

@hope2: Igazad van hope2! Oda jutottunk! És tényleg, a kép is a 22-23 évvel korábbi időszakot idézi. Kísérteties a hasonlóság...

furgafinta 2012.11.28. 09:43:10

@magánzó és kamikáze: Én még nem ismertem ezt az "uriembert, s nem is értettem a fiam miért mondta mindig, "de utálom, egy sz...ét alak, de már értem, sőt megértem. Kiegészítem, hogy állást előre nem foglalok, de nem találkoztam olyannal, aki kedvelné. Munkatársai is hasonlóan vélekednek, csak tudják hol lehet és hol nem. Bizom benne nem sokáig rontja itt a levegőt. S, ha egy csepp esze lett volna legalább nem a Radnótiba rendezi ezt a nyirő műsort. Már ez is magáért beszélt.
süti beállítások módosítása