CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelről indult a 95 éves korában elhunyt legendás sportember

2012. november 17. 00:03 - csú

kovacs_sandor.jpgNéhány nappal 95. születésnapja előtt, november 14-én elhunyt Kovács Sándor „Suhu", aki a magyar kajak-kenu sport kezdeteinek egyik ismert, közkedvelt, tevékeny résztvevője volt.

Az 1930-as években, cserkészként kezdett kajakozni Csepelen a WMTK-ban, Hábl Károly csapatában. 1940-ben faltbootban, 10.000 méteren Blahó Kálmánnal párosban országos bajnokságot nyert a WMTK színeiben, 1941-ben a BSZKRT. színeiben, 1942-ben pedig az Elektromos SE színeiben. 1942-ben tagja volt annak a magyar válogatottnak mely első nemzetközi sikereit aratta a Starenberg-ben rendezett nemzetközi versenyen.

Akkor a Balatoni Kamill által vezérelt négyesben 1000 méteren győztek. Kajakban – szintén Blahó Kálmánnal kettesben, illetve négyesben, 10.000 és 1000 méteren - még 6 magyar bajnoki címet szerzett. Összesen 10 alkalommal állt a dobogó tetején.

Nagyon intelligens, jó szervezői, vezetői képességekkel, humorérzékkel megáldott sportember volt. A magánéletben egy soproni szövőgyár vezérigazgatójaként dolgozott. 1945 – 1948 között az Országos Magyar Kajak Szövetség szövetségi kapitányaként tevékenykedett, később, a 60-as években az MTK kajak szakosztályának vezetője is volt. Szellemi frissességét sokáig megőrizte, az MKKSZ megalakulásának 70 évfordulója alkalmával még interjú is készült vele. November 13-án szerettük volna személyesen köszönteni, sajnos, erre már nem kerülhet sor. Emlékét az interjú és emlékezetünk őrzi. (Kajak-kenu sport)

Szólj hozzá!
Címkék: sport gyász

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr384910962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása