CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

„A világháborús sebek ma gyógyultak be.”

2012. november 19. 20:06 - csú

Orgona.PNGAngel Marianna tudósítása alapján: Csepelen vasárnap felszentelték a Béke téri Jézus Szíve Templom új, adományokból megvásárolt, 23 regiszteres orgonáját. A szentmisén szokatlan idézettel, egy LGT dal részletével kezdte prédikációját a Jézus Szíve Templom plébánosa, Kispál György: „És mi arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk.” A plébános elmondta: „70 éves álom valósul meg a Béke téri kistemplomban.”

A Jézus Szíve Templomot 1933-ban emelték a hívek, majd közadakozással lehetővé tették egy új orgona építését. A hangszer 1944-ben, a II. világháború alattegy vasútállomáson elpusztult, még mielőtt Csepelre érhetett volna. Sokáig egy kisebb méretű, elektromos orgonával kísérték a hívek énekét, amely 2008-ban tönkre ment, ekkor született meg az adománygyűjtő hangversenyek ötlete. Szentbeszédében a plébános kiemelte az emberi összefogás erejét, hangsúlyozta: az egyházközség tagjai saját erejükből, kitartó munkával érték el céljukat, így tudták megvásárolni és átépíteni az egykor a Piarista Gimnáziumban álló hangszert. „A világháború sebei ma gyógyultak be.” – zárta ünnepi szavait Kispál György atya.

A szentmise keretében sor került a plébánia kórusának megszentelésére is: az énekkar Werner Alajos ifjúsági lelkipásztor, zenepedagógus nevét vette fel. Az énekkar az orgonaavató szentmisén is közreműködött, majd a kórusszentelést követően az Égi szűz virág című éneket adták elő. A szentmise után Kispál György köszönetét fejezte ki Halász Mária csepeli származású operaénekesnőnek, a közadakozás ötletadójának, aki 2008 óta jótékonysági hangversenyek szervezésével és az azokon való részvétellel járult hozzá az adománygyűjtéshez.

A plébános háláját fejezte ki Jónásné Pásztor Erzsébetnek, aki a plébánia híveiből kórust formált, valamint MiskolcinéHajtun Zsuzsának, aki a jótékonysági hangversenyeken zongorajátékával segítette a gyűjtést. Kispál György kiemelte Keve József orgonaépítő mester és Ringhoffer Gergely orgonaépítő kitartó, megbízható munkáját is. A szervezők legfőképpen az adományozó személyeknek szerettek volna köszönetet mondani, erre Fassang László orgonaművész koncertjével került sor. A fiatal művészt több nemzetközi megmérettetésen is jutalmazták, 2002-ben a kanadai Calgary-versenyen az improvizáció aranymedáljával díjazták, 2008 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára. Fassang Gergely repertoárjában Bach és Liszt művei mellett egy nem mindennapi bemutató is helyet kapott, a közönség által is jól ismert dallamok improvizatív játékával mutatta be az orgona hangszíneit.

Az orgonaszentelésen, valamint az azt követő szentmisén és hangversenyen Németh Szilárd polgármester, országgyűlési képviselő, Morovik Attila alpolgármester és Ábel Attila alpolgármester képviselték Csepel Önkormányzatát. Forrás: Csepel.hu Fotó: Halászi Vilmos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr724915133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása