CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Szent Imre téren történt 68 éve: elkeseredett, elszánt csepeliek győztes ellenállása a háborúban

2012. december 04. 00:02 - csú

Csepel Címer-JAVÍTVA-121.pngMiként korábban jeleztük, Csepel Önkormányzata december 4-én, kedden vagyis ma reggel nyolc órakor  megemlékezést tart a Szent Imre téri polgármesteri hivatal falán  elhelyezett emléktáblánál.

A rendezvény emléket állít annak a 68 évvel ezelőtti hősies ellenállásnak, amellyel a csepeliek megakadályozták, hogy a második világháború végnapjaiban, 1944. december 4. és 6.  között a megszálló német náci haderő és magyar szövetségesei, a nyilasok kiürítsék a községet. A csepeli gyárak, üzemek munkásai a község lakóival együtt a főtéren tüntetve megtagadták a kiürítési parancs végrehajtását, szembe szálltak  a kivezényelt fegyveresekkel, és nem költöztek el Csepelről. Kormos Lászó gyári kommunista ifjúmunkás a foglyok kiszabadításáért vívott tűzharcban életét vesztette.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr994946306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása