CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli szemmel: a diáktüntetés

2012. december 16. 00:03 - csú

Elég volt-diáktüntetés-333.pngAz ország közvéleményének hangulatát manapság  nap-nap után a diáktüntetések borzolják. Vannak, akik barátsággal és szimpátiával és vannak, akik ellenszenvvel nézik a megmozdulásokat - írja blogján Horváth Gyula. A múltkor a Hír Tv-ben Rogán Antal Fidesz frakcióvezető megnyilvánulása arra engedett következtetni, hogy ők erős ellenszenvvel figyelik az eseményeket. Értetlenül állnak az előtt a tény előtt, hogy a diákok nem hajlandók bevenni a nekik kirakott Fidesz "cuclit". Nem hajlandók elhinni a fehérről, hogy fekete! Világosan látják, hogy az a változtatás, amit a kormányzat a felsőoktatásban végrehajtani szeretne, a magyar egyetemi képzés leépítéséhez vezet.

A tradicionális, magas szinten oktató jó egyetemeket az ellehetetlenítés felé sodorja, a vitatható értéket mutató ujjakat, - melyek néha ideológiai alapokon szerveződőket- pedig tartalmától függetlenül, oktalanul felemelné, kistafírungozná.
Nem olyan régen a Corvinus rektora állt a nyilvánosság elé tiltakozva azért, mert a kormány be akarja zárni az egyetemét. A mostani intézkedések, már nem a bezárásról, "csupán" a hallgatói létszám csökkentéséről szólnak. Ez már az ELTE számára is nagy érvágás. A hozzáértők és a diákok is tudják, hogy a mostani intézkedés hosszútávon az eredeti cél megvalósításának irányába megy: nevezetesen a bezárás felé!
Az utolsó csepp, mégis a pohárban a tandíj ügyében keletkezett.
Az Orbán kormány megrészegedve saját eddigi sikereitől, már nem is rejtve "kommunikálta" tetteinek ellenkezőjét. Arról beszélt, hogy nincs és nem is lesz tandíj.
A valóság pedig az, hogy a jogász és közgazdászképzésben szinte teljesen, a többi helyen pedig minimálisra csökkentette a térítésmentes képzés lehetőségeit. Megalkották viszont, a röghöz kötéshez és az eladósodáshoz vezető, beláthatatlan értelmiségi perspektíva képét.

Azért tették, mert nem tudták tétlenül nézni az egyetemeken évtizedek óta kitűnően működő autonómiák rendszerét!
Azt akarta, hogy a kormány (kormányfő) akarata legyen az értelmiség házaiban is a zsinórmérték! Itt is érvényesüljön a központi akarat hierarchikus rendszere! Azt, hogy egyetemi tanárnak, rektornak és hallgatónak mi a jó, azt majd az illetékes "elvtárs" a kormánytól, megmondja! Ne ezzel foglakozzanak a diákok! Vélik Fidesz körökben.
A korlátokat nem ismerő önteltségükben ügyet sem vetettek arra, hogy évekkel ezelőtt éppen az ő ígéretük volt a "soha többé tandíj"!
Az más volt: gondolják!
Akkor a hatalom megragadásának az egyik lehetséges eszköze volt a tagdíj kérdése. Egy pillanatra sem mérlegelték, ennek társadalmi jelentőségét és a szükség alkotta akkori kényszerét. A pár ezer forintos tandíj miatt népszavazást szerveztek. Most meg egyes esetekben milliós a mérték! Ezzel azonban már nem csak a lóláb kandikált ki, hanem kiesett az egész ló is! A diákok (és a társadalom túlnyomó többsége) kétséget kizáróan látta, hogy kegyetlenül átverték!
Már megint!
Csoda, hát, hogy talpra pattantak és demonstrálnak. Tüntetnek, rigmusokat kántálnak és egyetemi intézményekben értekeznek.
Törvényesen és békésen!

Erre mondja a Fidesz frakcióvezető, hogy most a rendőrség mennyivel másabb, mint 2006-ban. Nincs könnygáz, gumibot, rendőrroham, csak biztosítás van.
Hogy lehet a két eseményt ilyen csúnyán összemosni?
Hogy lehet a két társadalmi réteget összekeverni?
Most az ország jövője, a holnap szellemi életét meghatározó értelmiség, az egyetemi ifjúság tiltakozik azért, mert a demokratikus jogokat sárba tiporják hazánkban, és az esélyegyenlőség kiiktatása került napirendre Magyarországon. Most, a szolidaritás, az utánuk jövő nemzedék lehetőségeinek megtartása a vállalt cél.
2006-ban a B-közép randalírozott, tört zúzott, rendőröket vert, kirakatot rabolt, székházat gyújtott, T-34-essel vágtatott a belvárosban, azzal a nem ritkán hangoztatott (Fidesz képviselő által is heccelt) céllal, hogy forradalmat rendezzenek, megdöntsék a demokráciát és elűzzék a törvényes magyar kormányt. Később aztán felbátorodva, gárdákba szerveződve etnikai, gazdasági, politikai alapon fenyegették, (fenyegetik) az ország lakosságának nagy részét.
A két dolog olyan messze van egymástól, mint Makó, Jeruzsálemtől! Aki ezt összemossa, nem ismeri a népet, nincs tudatában a folyamatok és történések jelentőségével!

A lényeg pedig egyszerű!
Azt a felelőtlen és demagóg politikát kapták hazugságon az egyetemisták, amelyik, kezét, lábát törte a hatalomra jutását követő két évben, hogy elfedje, igazi törekvéseit. Már minden társadalmi rétegbe "belerúgott". Mindenkit megsértett és mindenkit szembeállított a másikkal. Úgy vélte, hogy eléggé megosztotta már az országot ahhoz, hogy korlátok nélkül, nagyképűen uralkodhasson az embereken.
Ezt ismerték fel a fiatalok, és erre mondanak, most korukat meghazudtoló bölcsességgel, és felelőséggel, nemet.
Ezt a nemet, az egyetemi ifjúság mondja ugyan, de egy ország harsogja! Fül, szellem és szerénység kéne a megértéséhez. De ez hiánycikk lett a Fidesznél! 

Eredetiben: Horváth Gyula blogja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr634967572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása