CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Januártól egyszerűbb lesz a bérlethasználat a BKK járatain

2012. december 29. 10:18 - csú

Csepeli HÉV_1.jpg2013-tól már személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel is használhatók lesznek a teljes árú bérletek – a budapesti, a környéki és a hév-bérletek egyaránt.

A Budapesti Közlekedési Központ 2013. január 1-jétől egyszerűsíti a teljes árú arcképes bérletek használatát. Jövőre a teljes árú bérletet vásárlók már tetszőlegesen választhatnak, hogy továbbra is arcképes bérletigazolványt váltanak és tartanak maguknál, avagy személyazonosító igazolványuk, illetve kártyaformátumú jogosítványuk számát  tüntetik fel a bérletszelvényükön.

 A felesleges adminisztráció csökkentése és utasaink kényelmének növelése érdekében januártól a teljes árú bérletekhez nem kötelező bérletigazolványt is kiváltani és azt a bérlettel együtt bemutatni az ellenőrzéskor. A bérlet 2013-tól a személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal együtt is érvényes. Ebben az esetben a bérletszelvényre az igazolvány számát kell felírni. Amennyiben utasunk mégsem szeretné fényképes igazolványát felmutatni az ellenőrzéskor, bérletigazolvány kiváltására továbbra is módja van.

Fontos azonban, hogy a felsorolt igazolványok közül csak annak az egynek a száma szerepeljen a bérletszelvényen, amit ellenőrzéskor fel is tud mutatni az utas, az alábbi lehetőségek közül:

-          személyi igazolvány

-          kártyaformátumú jogosítvány

-          az eddig megszokott fényképes, arcképes bérletigazolvány

Ha a bérletszelvényen nem a felsorolt igazolványok egyikének száma látható, vagy ha az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre ráírta, bérlete érvénytelennek minősül, ezért vele szemben jegyellenőreink jogosan kezdeményeznek pótdíjazást. A kedvezményes árú bérletekre – így például a diák- és nyugdíjas bérletekre – továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak, hiszen a diákigazolvány bemutatása nélkül a kedvezményre való jogosultság nem ellenőrizhető.

Mivel a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a bérlethamisítók többnyire olyan szelvényeket gyűjtenek be, amelyekre a tulajdonosaik nem vezették rá az érvényességi idő kezdetén a hozzá tartozó igazolvány számát, ezért 2013. január 1-jétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket és abban az esetben is pótdíjat kell fizetni, ha az utas bérletszelvényén egyetlen igazolvány száma sem szerepel. Kérjük a bérlet megvásárlásakor tüntessék fel a fenti lehetőségek közül valamelyik igazolványuk számát!

A szigorodó ellenőrzés megnehezíti a bérlethamisítást, ezért minden, az utazásáért becsületesen fizető utas érdekét is szolgálja. Bízunk abban, hogy a teljes árú bérletek használatának egyszerűsítése ugyanakkor megkönnyíti utasaink mindennapjait. (bevezetem.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr994986075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása