CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rezsicsökkentés: ez még csak a kezdet? Ha egy üzlet beindul...

2013. január 03. 11:05 - csú

Forgó-morgó-2.jpgNéhány hónap múlva, akár márciustól, vagy áprilistól újabb tíz százalékkal eshetnek a gáz-, villamosenergia- és a távhőárak - értesült kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap. A napilap információi szerint ez még csak a kezdet, hiszen ezen kívül még egy újabb, tízszázalékos árcsökkentést is terveznek idén, úgy, hogy azt minden háztartás megérezze. A rezsicsökkentéssel azonban nem mindenki jár jól:

egyes információk szerint a magyar cégek versenyképességének romlását vonja maga után a lakossági energiatarifák mérséklése, hiszen a kisebb cégek tizedével, a nagyobbak akár harmadával is többet fizethetnek idén az áramért. A Magyar Energia Hivatal által kiadott határozatok szerint az úgynevezett közép- és nagyfeszültségű fogyasztók esetében átlagosan 12 százalékkal emelkednek a rendszerhasználati díjak - írja elemzésében a Policy Agenda, amely szerint ez azt jelenti, hogy a kötelező átvételi rendszer cégekre történő áthárításával együtt 7-8 százalékkal drágul a villamosenergia ezen cégek számára, amennyiben nem változnak a szabadpiaci energiaárak. Márpedig, ha a cégekre hárítaná a kormány a rezsiköltségek csökkentését, úgy annak egy része valamilyen módon megjelenne a lakossági fogyasztók között, hiszen ezen vállalatok között számos olyan iparág van, amely közvetlenül érezteti hatását ezen a területen: ilyenek többek közt az élelmiszerfeldolgozók is (például vágóhidak, nagyobb pékségek).

Az elemzés szerint könnyen belátható, hogy az áram árának emelkedését kénytelenek lesznek ezek a vállalatok áthárítani a végfogyasztókra is. Azaz, bár csökken az áram ára a lakosság körében, ezt azonnal mérsékli az az árnövekedés, amelyet kénytelenek lesznek a cégek a fogyasztók fele érvényesíteni. Ez a döntés már csak azért is meglepő a Policy Agenda szerint, mert ezáltal a kormány azt a kkv-szektort súlytja, amelyet felemelni készül, míg az elmúlt hetekben kötött stratégiai megállapodásoknak köszönhetően a nagyfeszültségű fogyasztók (például Audi, Mercedes) kimaradtak az áremelésből. (Ezen kívül rendszerszintű hibák is keletkezhetnek, hiszen az elmaradó bevételek, elmaradó fejlesztéseket hoznak magukkal, így az is előfordulhat, hogy lassabban kapcsolják majd vissza a közműszolgáltatást.)

Eredetiben: Napi Gazdaság - NAPI.HU

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr64993847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása