CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi lesz a csepeli SZTK-val, Fidesz? Meg sem kérdezik a csepelieket?

2013. január 21. 07:50 - csú

SZTK-OK.PNGA Fidesz választási ígéreteiből Csepelen semmi sem valósul meg. A csepeliek már tudomásul vették, hogy Németh Szilárd polgármester és mameluk serege soha nem épít fedett uszodát, és nem szerzi vissza a Csepeli Kórházat sem. Új kórházat sem fognak építeni.  Azt azonban, hogy az átverésen és a habverésen túl még a sok százmillió forintért átalakított, korszerű műszerparkkal felszerelt Áruház téri orvosi rendelőt, az SZTK-t és a csillagtelepi szakrendelőt is odalökjék a Fidesz-kormány kénye-kedvére mint az iskolákat, nos, ezt nem akarják elfogadni. A VOX által idézett hír Csepelen is nagy felháborodást váltott ki, ezért újabb és újabb kérdéseket indukált. A polgármesternek kell felelni értük és rájuk, bármennyire is bujkál a felelősség elől.

VOX-1.PNGOlvasom a Népszabadságban, hogy Lenyelik a kórházak a szakrendelőket. A szerző szerint az „egészségügyben zajló államosítás során – a kórházakkal együtt – csaknem 200 szakrendelőt már államosítottak, további 263 önálló intézményre azonban csak most kerülne sor”. Ezek között 120 az önkormányzatok tulajdonában van, és ha „valamely település február közepéig nem jelzi, hogy megtartja saját intézményét, akkor államosítják”.

Mi lesz akkor a csepeli SZTK-val? – tettem fel magamnak a kérdést. A csepeli önkormányzat jelenlegi vezetésének álláspontját az iskolák államosítása kapcsán már sajnos megismertem. A két országgyűlési képviselő a parlamentben, a kétharmados többség helyben, önként és dalolva, sőt büszkén szavazott meg mindent. Így államosították a kerületben is – az emszpések tiltakozása ellenére –, az iskolákat, jelentősen csökkentve ezzel is, a helyi önkormányzás súlyát, jelentőségét. Hol van már az az idő, amikor a Fidesz kiemelten fontosnak, a demokrácia egyik alapkövének tartotta az önkormányzatiság elvének következetes betartását, amikor keményen bírálta az éppen hatalmon lévő kormányokat, legutóbb például a Bajnai-kormányt, az önkormányzatok részére biztosított állami hozzájárulások csökkenése miatt?! Vagy amikor a helyi fideszesek azért kritizálták a szocikat /legalábbis a jegyzőkönyvek tanúsága szerint/, mert az oktatás súlya, szerepe az adott évi költségvetésben néhány százalékkal csökkent? Sőt, most már gyakorlatilag egyetlen, konkrét választási ígéretüket is elfelejtették, s nem lesz Csepelen kórház. Pedig mennyire ígérték! Vajon, hagyják elveszni az SZTK-t is? Azt az intézményt, amit a korábbi vezetés a régi helyén – a fővárosi önkormányzat 1,2 milliárdjából a helyi önkormányzat 800 milliójából –, teljesen újjáépített, és korszerű műszerparkkal együtt állított a csepeli egészségügy szolgálatába? Vagy mi lesz a sorsa az intézményhez tartozó Vénusz utcai rendelőnek, amely szintén felújításra került az előző ciklusban?

Ezért teszem fel nyilvánosan kérdéseimet Németh Szilárd polgármesternek és munkatársainak:

1) Átadják-e az államnak a Görgey Artúr téri Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatot és a csillagtelepi szakrendelőt? Foglalkoztak már egyáltalán ezzel a kérdéssel? Február közepéig tárgyal erről a csepeli képviselő testület, vagy inkább hagyják, hogy az állam – a határidő lejárta után –, automatikusan „rátegye a kezét” az intézményre? Miért nem tájékoztatták, tájékoztatják szándékukról a képviselő-testületet, a csepelieket?

2) Kikérik-e ebben a kérdésben a csepeliek, az érintettek, az érdekképviseleti szervezetek véleményét?

3) Ha ezt a hatalmas anyagi, technikai, eszmei, szellemi vagyont, a csepeliek egészségéért dolgozó orvosi, közalkalmazotti kollektívát „átadják” az államnak, milyen garanciákat kérnek és kapnak cserébe? Elképzelhetőnek tartják, hogy az esetleg a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházhoz kerülő kerületi – de térségi jelentőséggel is bíró –, szakrendelő működésében érvényesülnek majd a csepeli emberek érdekei, miközben az állam milliárdokat vont el a kórházaktól? Komolyan hisznek abban, hogy az anyagi gondokkal küszködő kórház kiemelten fogja kezelni például a csepeli SZTK fejlesztését? Önök szerint mit szólnak ehhez a Csepeli Kórház elvesztése után a csepeliek?

A kérdéseket én írtam le, de sokakat foglalkoztat. Ezért – kérem –, a nyilvános választ a Tisztelt Csepelieknek címezzék.

V O X

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr775026790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magánzó és kamikáze 2013.01.21. 10:46:04

Miután az Áruház térről áthelyezték az intézményt a Görgey Artúr térre és Tóth Ilonáról nevezték el, nem tudom ki vár el ennél többet négy év alatt a komenisták pusztításai után.
A kérdésekre a válasz tehát:
1. Naná!
2: Nem!
3. Semmilyen!
Én ezt így látom, csodálkoznék ha tévednék, viszont bárkit megkövetek akit véleményemmel megsértettem hathatós tevékenysége közepette.
süti beállítások módosítása