CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Holokauszt emléknap - Zsinagóga alapkövét tették le Csepelen

2013. január 27. 21:24 - csú

Budapest, 2013. január 27., vasárnap (MTI) - Új zsinagóga alapkövét helyezték el Csepelen vasárnap, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. Az új építményhez a csepeli önkormányzat ingyen adott egy üres telket - tájékoztatta a városrész polgármesteri hivatala az MTI-t.

Az alapkőletételen részt vett  Ilan Mor izraeli nagykövet, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Hende Csaba, honvédelmi miniszter, Fónagy János államtitkár, zsidó vallási vezetők, valamint Németh Szilárd, Csepel polgármestere. (A polgármester beszéde az önkormányzat hírportáljáról ITT OLVASHATÓ)

Kerényi András, a Budapesti Zsidó Hitközség Dél-pesti körzetének világi vezetője elmondta, hogy a körzethez tartozik Csepel, Pesterzsébet és Soroksár zsidósága. Jelenleg Erzsébeten található az imaházuk, ahová más településekről - Dunaharasztitól Óbudáig - érkeznek híveik. Az erzsébeti önkormányzat által nyújtott régi üzlethelyiségben kialakított imaterem azonban már szűkös, mert egy-egy nagy ünnepen 100-150 hívő is érkezik Erzsébetre. Terveik szerint a 120 személy befogadására alkalmas új zsinagóga a körzet vallási és kulturális központja lesz. Az épületben kulturális eseményeket rendeznek majd, és lehetőséget teremtenek a zsidóság alaposabb megismerésére. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a vallási, vallástörténeti, etikai, nyelvoktatási programokra. A zsinagóga építését - a hitközség saját forrásából - várhatóan idén júliusban kezdik el - mondta Kerényi András. 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az építkezés költségeinek döntő részét magánszemélyi hagyatékból, a Budapesti Zsidó Hitközség anyagi támogatásából, gyűjtésből, valamint kibocsátandó téglajegyekből finanszírozzák. Az építők tervei szerint a zsinagógát 2014 nyarán-őszén adják át.

MTI 2013. január 27., vasárnap 20:01

Olvasónktól kaptuk a következő fotókat:

DSC01148.JPG

DSC01138.JPG

DSC01146.JPG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr295047295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rendetafejekbe 2013.01.28. 09:41:24

Viszont azt nem említik a nagyon jó szovjet katonákról, hogy Birkenauban a "túlélő" nőket halomra erőszakolták. Erről is nem egy visszaemlékezés van.

rendetafejekbe 2013.01.28. 09:45:57

Miért kéne a polgármesternek bocsánatot kérnie? Ő 1 zsidót sem bántott, ölt meg, stb. Nem is élt még akkor ('40-es évek). Miért kell az emberekben bűntudatot kelteni?

magánzó és kamikáze 2013.01.29. 11:13:22

@rendetafejekbe: Nagyon szép, hogy megvédjük a polgármestert miután tett egy vállalható mondatot (nem kéne, megtette), pedig nem bántott, nem ölt, nem stb senkit. Hihetetlen törtélnelmi érzékkel viszonylag igen tág (egy évtized) időintervallumra tesszük azt a korszakot, melyben életkorát tekintve ezt meg sem tehette volna.
Mindebből csak az következik, hogy mindenkiben saját magában keltődik a bűntudat többnyire okkal, kelteni nem igen lehet.
Egyébbként tök jó a nick neved!

Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör 2013.01.30. 12:35:47

Igazad van, rendet a fejekbe.. Csak akkor ti miért keltetek bennünk bűntudatot állandóan? Lásd: Trianon, komcsizás, 1956 stb...
Más: a lágerben történtekről van valami bizonyítékod? Tényleg kíváncsiságból kérdezem, mert ez így elég érdekes... Én Némethről, meg Ábelról, meg Gárdayról hallottam dolgokat.. Szívesen el is hiszem, de- veled/veletek/velük ellentétben így nem írnám le, amíg nincs róla valami konkrétum..
Pedig leírhatnám Németh sik..át, Ábel kur..át,Gárday tiv..át stb.

Plumper_ 2013.01.31. 15:38:27

@rendetafejekbe: a kommunizmus bűnein túlléptünk, feldolgozták, mindenki számára világos, miért tilos megismételni.
a nácizmus bűnei viszont úgy tűnik, még mindig nem világosak sokak számára. nem értem, mit gondolnak. a néhány, Hitlertől visszakapott terület ekkora bűverővel bírt?

(csak példa következik) litvánként, szimbolikusan én is bocsánatot kérnék a lengyelektől, ha annak idején a litván állam ezüsttálcán szolgálta volna fel a litván állampolgár lengyeleket a német deportálók számára.
remélem, érthető a dolog.
a történelemnek tanulságai vannak.

Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör 2013.02.03. 05:52:29

Nem számít sem a terület, sem az ottálő magyarság-csakis a szó felhasználhatósága számít.. Lehessen végső érvként felhozni, ha valódi érv nincs, ill. ha úgy látszik a tábor egység bomlik, a zászló nem loobog mintegy varázsszóra ismét egybesereglik a tikkadt szöcskenyájként kóborló tömeg.

rendetafejekbe 2013.03.27. 07:04:23

@Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör: Mivel keltettem benned bűntudatot? Mikor kommunistáztalak le stb? Arról amit a kommunisták tettek Bikenauban és más táborokban nem 1 túlélő mesélte el. Ezt miért ne hinné el nekik az ember?
süti beállítások módosítása