CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

KÍNOS KONZULTÁCIÓ

2013. március 20. 05:05 - csú

Kisbíró-kicsi_3.pngAmi a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, március 13-án megjelent 5. számából:

1) Csepeli konzultáció

A hírmondó folytatja az előző számban elindított „Csepeli Konzultáció”-val kapcsolatos tájékoztatást.  Lapunk eddig négy alkalommal foglalkozott a konzultációnak nevezett „kérdőívvel”. A négy szerzőtől származó írások címei:

> III.  4.: Kamu-konzultáció, átverés, mellébeszélés, hamisítás

> III.11.: Ne nézzenek hülyének!”

> III.12.:„Aki ilyen kérdéseket tesz fel, azt egyáltalán nem érdekli a megkérdezettek véleménye”

> III.13.: A nép átverése: konzultáció Csepelen Németh Szilárd gorillái árnyékában

Változatlanul egyetértve a cikkekben leírtakkal, most már csak három megjegyzésünk van:

  • a mostani lap második oldalán a következő olvasható: „Kérjük, hogy a postaládájába eljuttatott vagy a www.csepel.hu oldalon elérhető Konzultációs Kérdőív...”. A mondatból hiányzik, hogy értesüléseink szerint több csepeli általános iskolában az alsó tagozatos gyerekek üzenő füzetébe téve kell a pedagógusoknak hazaküldeni a kérdőívet tartalmazó borítékot. Arról még nincs információnk, hogy listázzák-e azokat a szülőket, akik nem küldik vissza a kitöltött kérdőívet;
  • ugyanezen oldalon, a második bekezdés végén írja szerkesztő a csepeli polgároknak:  a kérdőív „kitöltése nem kötelező, de ha kitölti és leadja, azzal Csepel jövőjét és fejlődését támogatja”. Szerintünk nem azon múlik Csepel jövője és fejlődése, hogy valaki kitölti és feladja, leadja, átadja vagy interneten válaszol. Különösen akkor nem, ha Borbély Lénárd alpolgármester úr március 9-én, pár nappal a levél kiküldése után, már szinte elkotyogja a végeredményt /csepel.hu/, amit a szerkesztőség az újság 4. oldalán írt tájékoztatóban még meg is ismétel;
  • javasoljuk az önkormányzat vezetésének, hogy a március 31-i határidő lejárta után testületi ülésen adjanak részletes tájékoztatást a beérkezett kérdőívek feldolgozásáról, eredményéről.

2) A cikk címe: Rákötési támogatás: március második felében kiírják a pályázatot

A rákötési pályázat elnyeréséhez szükséges dokumentumok: a házi hálózat kész terveit, az ingatlanon bejelentettek jövedelemigazolásai, csatornaterv, a szükséges helyszínrajzzal, műszaki leírással, helyreállítási igénnyel, a szolgáltatói hozzájárulás-kérelem.  Továbbá a tulajdoni lap másolata vagy 30 napnál nem régebbi hivatalos tulajdoni lap, tulajdonosi hozzájárulás, gyermekek iskolalátogatási igazolása, vagy tanulói jogviszony igazolás és hallgatói jogviszony igazolás. Csatolni kell még a MÁK nyilatkozatát a családi pótlék kifizetéséről, az utolsó havi vízdíj számlát, a lakcímet igazoló hatósági bizonyítvány másolatát.  Összesen 12-15 dokumentumot vagy másolatát kell a pályázó csepelieknek elkészíteni, elkészíttetni, beszerezni, lemásolni. Bár az anyakönyvi- és házassági kivonatot, a keresztlevelet nem kell mellékelni, még sem lesz egyszerű megfelelni a bürokratikus előírásoknak. Arról nem is beszélve, hogy a pályázónak „vállalnia kell, hogy a Csepeli Városgazda Zrt.-vel építteti ki a telken belüli hálózatot” – amit egyébként a Fővárosi Csatornázási Művek jogilag kifogásolt.

3) A cikk címe: Miről döntöttek a képviselők?

A szerző Cs.A., a február 28-i képviselő-testületi ülés néhány napirendjéről ad tájékoztatást. A megtárgyalt 41 napirendből mindössze nyolcról ír néhány mondatot. Az újságírót nem érdekelte például: a kitüntetési rendelet módosítása, a Csepel Szolgálatáért díjra javasoltak névsora, az Önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. De az óvodák összevonása, önállóan működő költségvetési státuszának megszüntetése, a vagyonrendelet módosítása, létszám-csökkentés a Gazdasági Szolgáltató Igazgatóságnál, a Szent Imre térre tervezett pavilonsor megépítésének fedezetéül szolgáló bérleti jogok értékesítésére vonatkozó pályázat kiírása iránt sem mutatott érdeklődést. Fontosnak tartotta azonban, hogy sikertörténetként állítsa be a 2013. évi költségvetés elfogadását. Erről inkább egyik szerzőnk, vox véleményét javasoljuk olvasóink figyelmébe, ezért csak megjegyezzük: a lap szerkesztősége nagy zavarban lehet, mert a cikk egyes mondatai a következő oldalon visszaköszönnek. Hiába, állandóan sulykolni „kell” a főnök által kiadott, s most ismételten megfogalmazott, kötelező mondatokat: az új vezetés „2,5 milliárd forinttal tudja olcsóbban működtetni a kerületet”, mint a szocik. Ezeket a csepelujsag. blog,hu-n már többször cáfoltuk – most csak a 2012. május 9-én megjelent „Mitől vörös Csepel fideszes vezérkara – nyílt levél” c. írás ezzel kapcsolatos részeire hívjuk fel az olvasók figyelmét.

4) A cikk címe: 70 százalékkal csökkentek Csepel terhei

A Csepeli Hírmondó legutóbbi számában, a február 25-i képviselő-testületi ülésről tájékoztatva „A csepeli adósság 40 %-át vállalja át az állam” címmel éltette a témát, a polgármester nagyságát. A március 4-én megjelent „Kamu-konzultáció átverés, mellébeszélés hamisítás” c. írásunkban már reagáltunk az adósságátvállalásra. Ez okból ajánljuk írásunk ismételt olvasását – amelynek lényege a most már 70 % ellenére is helytálló.

5) A cikk címe: „Igaz, hogy olcsóbb?”

Németh Szilárd rezsikommandós parancsnok Békásmegyeri Közösségi Házban tartott lakossági fórumáról ad tájékoztatást a szerző. A leírtakból ismét, immár sokadszor hiányzik egy független szakértő véleménye, ami az önkormányzat, illetve a fideszes szócső honlapján sem jelenhet meg.  Emiatt ismét idézzük az előző cikkhez javasolt írás rezsicsökkentéssel össze-függő részében leírtakat. A GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója írta a rezsicsökkentésről:

 „A lakosság maga fizeti meg a rezsidíjak lefaragásának költségeit….Szakmai számítások szerint minden egyes család évente 100 ezer forint körüli összeget fizet be extra adóként az államkasszába. A rezsi mérséklése miatt azonban…mindössze 20-30 ezer forintot takaríthat meg egy átlagháztartás a közüzemi díjakon,….a rezsikiadások egységes csökkentése társadalmi szempontból is igazságtalan.”

6) A cikk címe: Nincs szó a Burattino bezárásáról

Szerkesztőségünk örül a hírnek, hogy nem zárják be a Burattinót. Reméljük sikerül a minisztériummal aláírni a köznevelési megállapodást, ami megszüntethetné a jelenlegi finanszírozási gondokat és hosszú távú megoldást is jelenthetne az iskolának.

7) A cikk címe: Színészkirály, Holdra szállás

„angel” cikke jól mutatja be a Radnóti Miklós Művelődési Ház korábbi vezetőinek, Bálinth Lehel intézményvezetőnek és könyvtárvezető feleségének küzdelmét a kultúra, a közművelődés értékeinek közvetítéséért, az amatőr kis-közösségek, klubok, együttesek támogatásáért, a hagyományok ápolásáért, a valódi emberi és kulturális értékek megőrzéséért. Nagyszerű, országosan is elismert eredményeket értek el, híressé tették az intézményt, amely irányításuk alatt büszkén viselhette névadójának nevét. Nem tudjuk azonban, hogy a két – közismert, megbecsült, ma már nyugdíjas vezető –, hogyan élte meg azt a pillanatot, amikor Németh Szilárd polgármester ott tartott Nyirő József irodalmi estet. Nyirő-estet, amelyen azt az embert igyekezett átértékeltetni, aki az utolsó pillanatig kitartott a nyilas rezsim mellett, aki dicsőítette a hitleri birodalmat, annak egyik vezetőjét, Goebbelst, s aki egész politikájával, antiszemitizmusával, közvetve ugyan, de hozzájárult Radnóti Miklós nyilasok általi kivégzéséhez. Valószínűleg ők is úgy érzik, mint mi: a polgármester meggyalázta a hallhatatlan költő emlékét.  

8) A cikk címe: Ízek, séták, látnivalók

Az újságíró Pállffy István Csepelről szóló kötetének bemutatóról készített tudósítást. Idézi a  könyv néhány mondatát: „Egyetlen magyar település nem adott annyi újat, erőt, kezdeményezést, vért és verítéket az országnak, mint Csepel.  Elsők és legek ilyen számban sehol nem fordulnak elő. Csepel az iparban, a politikában, de még a sportban is kiemelkedő”.

Csepel hírnevét a rendszerváltás előtti 45 évben, igen, az ún. átkosban is öregbítette. Az ebben az időszakban tízezrek munkájával újjáépített gyárak egy része, a megépített több ezer lakás, a létrehozott lakótelepek, építmények, óvodák, kulturális intézmények, ma is Csepel értékei. Az itt gyártott gépek és berendezések eljutottak a világ minden részébe, a csepeli kultúra és sport nagyszerű eredményeket produkált, követői az egész világ elismerését váltották ki. Ez is része, sőt – egyes politikusok szándéka és szinte mindennapi törekvése ellenére is –, kitörölhetetlen része, Csepel ezer éves történelmének.

9) Kimaradt témák, események:

Március

  2. Elbúcsúztatták  a február 5-én elhunyt Hegyi Balázst, a Jedlik Ányos Gimnázium magyar-latin szakos tanárát. A tabáni Alexandriai Szent Katalin plébániatemplomban tartott gyászmisén, Zanati Béla,  Csepel Örökség díjasa, a gimnázium volt igazgatója köszönt el a legendás tanártól.

      A csepeli rendőrkapitányság épületének ütközött, két teherautó csattanását követően egy teherautó. Személyi sérülés nem történt.

  4. Kőnig Róbert grafikusművész képeiből nyílt kiállítás a Hricsovínyi Galériában. A kiállítást a művész nyitotta meg.

  5. Kikapott az Indotek Csepel FC a Budafok LC-től, a csepeli stadionban.

  6. Kőrösi Sándor, magyar katonatiszt, Csepel posztumusz Díszpolgára halálának 55. évfordulójára emlékeztek a Csepeli Temetőben.

  7. Kézimunka és szőnyegszövő kiállítás nyílt a Királyerdei Művelődési Házban, a Szőnyegszövő Szakkör munkáiból.

  8. Ezer szál piros szegfűt osztottak ki a csepeli szocialisták képviselői a Nemzetközi Nőnap alkalmából, a Sétáló utcában.

  9. Kiállítás nyílt az Erdei Galériában, Csikár Róbert Balogh Rudolf és Demeter-díjas fotóművész képeiből.

      A Nefelejcs Bábszínház tartott előadást csepeli gyerekek részére a Csepeli Munkásotthon színháztermében.

10. Mansfeld Péter születésének 72. évfordulójára emlékeztek a Weiss Manfréd Szakközép iskola, Szakiskola és Kollégium épületében.

11. Hat norvég fiatal érkezett Csepelre. Két napon át ismerkednek a Jedlik Ányos Gimnázium diákjaival. A Segítség Köve Alapítvány vendégeiként hazánkban tartózkodó fiatalok, több ország diákjaival együtt, három hetet töltenek Magyarországon.

12. Sajtótájékoztatót tartott Németh Szilárd polgármester, ahol bejelentette, kisajátítják és lebontják a volt Görgey Artúr Általános Iskolát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr905148392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása