CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel együttműködése három kerülettel a városrehabilitációban

2013. március 29. 03:59 - csú

Városrehabilitáció.PNGSzociális városrehabilitációs programokban működik együtt négy kerületi önkormányzat - közölte László Tamás (Fidesz-KDNP) XV. kerületi polgármester egy csütörtöki budapesti rendezvényen, ahol a VIII., a IX., a XV. és a XXI. kerület vezetői, szakemberei ismertették az egyes projekteket.

A leromlott józsefvárosi, ferencvárosi, újpalotai és csepeli városrészek megújítását célzó, összességében csaknem 10 milliárd forintos uniós projektekben nemcsak a lakóépületeket, közterületeket újítják meg, hanem közösségi tereket alakítanak ki és fejlesztik szociális szolgáltatásaikat. Olyan helyszíneken indulhattak el a fejlesztések, ahol egyébként a mostanihoz hasonló, jelentős mértékű külső támogatás nélkül nem lehetne elérni a megújulást - mondta az MTI híre szerint László Tamás. 

Utalt arra, hogy a VIII. kerület 3,8 milliárd, a IX. kerület 2,8 milliárd, a XV. kerület 1,7 milliárd, míg a XXI. kerület 1,35 milliárd forint uniós támogatást kap szociális városrehabilitációs projektjeire. A polgármester pozitív változásként értékelte, hogy a kerületek már nem "magányos harcosként" tevékenykednek, és nemcsak a főváros-kerület viszonylatban próbálnak eredményeket elérni, hanem megpróbálnak együttműködni egymással, így például a most futó projektekkel kapcsolatban megosztják egymással tapasztalataikat.

Az eddigi városrehabilitációs eredményeikról szólva László Tamás elmondta: a kerületben már a szokásosnál lényegesen vastagabb - 16 centiméteres - hőszigetelő réteggel vonják be a panelépületeket, és így 50-60 százalékos energiamegtakarítást érnek el. Megjegyezte ugyanakkor: a távfűtő művekkel "nagy csatát" vívnak, hogy csak annyi energiát szolgáltasson, amennyire a házaknak szükségük van.

Egry Attila (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület alpolgármestere a józsefvárosi Magdolna-negyed megújítási programját ismertetve arról beszélt, hogy a szociális városrehabilitációban nem lehet egyik napról a másikra eredményeket elérni, úgy látja legalább tíz év kemény munkája kell az érdemi változásokhoz.

Gál Csaba, a IX. kerületi városfejlesztési irodavezetője arra emlékeztetett, hogy Ferencvárosban már több mint két évtizede tart a városrehabilitáció, és ennek folytatásaként kezdték el a József Attila-tervet a Gát utca környéki - az író szülőházát is érintő - épülettömbökben. Kitért arra, terveik szerint az író emlékhelyét teljesen felújítják, a földszinti lakást pedig kibővítik, látogatóközponttá alakítják. Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója azt közölte, hogy a rehabilitáció a déli lakótelepet érinti, de megújítják a Szent Imre teret is, ami elképzeléseik szerint a városrész főtere, találkozóhelye lehet. (Napi Gazdaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr875178948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása