CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rezsicsökkentés helyett rezsimcsökkentést!

2013. április 07. 03:33 - csú

Szolidaritas-logo-221.pngA Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint az Együtt 2014 Választói Szövetség eltökélt szándéka, hogy a jövőben felelős módon kormányozzon, és ne hangzatos, a szolidaritás elvét figyelmen kívül hagyó intézkedésekkel vásárolja meg az emberek szavazatát. Mi rezsimcsökkentésre, a teljes rezsim leváltására készülünk álságos rezsicsökkentés helyett.

Mint ismert, a FIDESZ látványos és hangos kampányt indított a rezsicsökkentéssel kapcsolatban. 2013 januárjától első körben 10%-kal csökkentették a lakossági energiaárakat, valamint nemsokára várható a közműszolgáltatások díjának 10%-os csökkentése is. Egyes kormánypárti politikusok nyilatkozataikkal még fokozzák is a várakozást, amikor a következő hónapokra további hangulatjavító intézkedéseket helyeznek kilátásba

A rezsicsökkentésnek persze mindenki örül, de vizsgáljuk meg objektív szemmel a tényeket. Egyrészről a 2010. évi választás óta – az év eleji 10 %-os csökkentés figyelembevétel – 16 %-kal növekedett egy átlagos háztartásban a rezsire fordított összeg. Másrészről figyelembe kell vennünk azt is, hogy a rezsicsökkentés haszonélvezői nem azok a fogyasztók, akik kis mennyiségű energiát használnak, hanem azok a nem rászorulók, akik a több szintes házuk, garázsuk fűtését, világítását tudják aránytalanul olcsóbban megoldani. Egyszerű számolással bizonyítható, hogy az a háztartás, amely könnyedén ki tudott fizetni havi 100 ezer forintot, 10 ezer forint nyereséget zsebelhet be, míg a havi 10 ezer forintot is nehezen kifizető háztartásban mindössze 1000 forinttal marad több. Nem kell rosszindulat ahhoz, hogy megállapítsuk, képmutató és álságos a kormány magatartása, kizárólag a majdani szavazatszerzési cél vezérli ezeket a lépéseket. A rezsicsökkentés éppen úgy nem veszi figyelembe a társadalmi szolidaritás és igazságérzet kívánalmait, mint ahogyan az egykulcsos adóval is a tehetősebb rétegeket részesítették indokolatlan kedvezményben. Harmadrészt nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy mindeközben ugrásszerűen nőttek az általános megélhetési költségek, aminek oka például az élelmiszerárak jelentős emelkedése, vagy a minden árú- és szolgáltatás díjára kedvezőtlen hatást gyakorló benzinár emelkedése. Az évek óta csak vergődő gazdaság pedig nem tette lehetővé, hogy a csak keveseknek jutó munkabér reálértéke, azaz a vásárlóértéke követni tudja az árak emelkedésének ütemét.

Csepel polgármester, Németh Szilárd büszkén adja arcát ehhez a színjátékhoz, miközben az egész álságos szavazatszerző kampány az egyre nagyobb számban egyre nehezebben élő csepelieket Lázár János elhíresült mondására emlékezteti: akinek nincs semmije, az annyit is ér.

DK-1.png

A Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Együtt 2014 ez úton is tájékoztatja a csepelieket, hogy meglátásunk szerint hosszú távú megoldással valódi és jelentős mértékű rezsicsökkenés érhető el. Készen állunk arra, hogy 2015-ben elindítsuk azt a fűtéskorszerűsítési programot, amely révén egy átlagos lakás fűtési költsége havi 13 ezer forinttal fog csökkeni. Jelentős mértékű uniós támogatással a meglévő lakások 2/3-át tervezzük korszerűsíteni, amelynek önrészét a lakosoknak csak utólag, a költségmegtakarításból kell fedezni. 

DK-2.png

dr. Szabó Szabolcs                                                                                                                                                                        A Magyar Szolidaritás Mozgalom csepeli koordinátora

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr105203383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása