CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen hamarosan indulhat az új magyarországi nagyerőmű építése

2013. április 13. 05:59 - csú

Erőmű_1.PNGHamarosan megindulhat egy új nagyerőmű, a Csepel III. építése. „Mostanra minden szükséges engedélyt megkaptunk, lezárult a projekt fejlesztési szakasza, és a területrendezésen is túl vagyunk a Csepel II. erőmű telephelyén, ahol majd a Csepel III. erőmű is áll” – válaszolt a Világgazdaságnak a projektcéget ellenőrző Alpiq Csepel Kft. csoport vezérigazgatója.

A mintegy 100 milliárd forintos beruházásról azonban az idén még nem dönt a svájci tulajdonos. amint dönt, akkortól számítva 33-35 hónap múlva indulhat meg a létesítmény kereskedelmi üzeme. 

A jelenlegi piaci körülmények – amikor drága a gáz és olcsó a felhasználásával előállítható áram – aligha kedveznek egy ilyen vállalkozásnak, de Briglovics Gábor tájékoztatása szerint nem az egy-két éves tendenciák a meghatározók. Az erőmű 20 éves pénzügyi modell szerint működik majd, ennek részeként régiós szinten kalkulál a piacon aktív energia-termelő kapacitásokkal, gázbeszerzési és villamos energia eladási lehetőségekkel. Az értékesítés egyébként nem a csepeli társaság, hanem a svájci anyavállalat kereskedőcégeinek a feladata lesz.

A Csepel III. 444 megawattos kapacitása majdnem akkora, mint a Paksi Atomerőmű egy blokkjáé, villamos energiatermelő hatásfoka 58-60 százalék. Alapvetően villamos energiát, kisebb mennyiségben pedig hőt állít majd elő. A környezetkímélő, földgáztüzelésű kombinált ciklusú erőművi blokk az energiahivatal értékelése szerint hatékonyan járul hozzá Magyarország növekvő villamosenergia-igényének biztosításához, valamint a térség energiabiztonságának növeléséhez. „Hőtermelésre viszonylag kis, 60 megawattnyi kapacitás használható rendkívül gazdaságosan. A hőt a Főtáv vásárolja majd meg az Alpiq Csepel III. Kft-től” – mondta Briglovics Gábor. A kapacitások alapján az erőmű 70-80 ezer háztartás áramellátására, és további 20 ezer háztartás távhő ellátásában való részvételre lesz alkalmas. A beruházás az építkezés idején 300-500 új munkahelyet teremt. 

A beruházás jelentősége, hogy az E.On által 2009-ben, Gönyűn átadott után várhatóan ez lesz az első, új nagyerőmű Magyarországon, hiszen a többi hasonló projekt terve a válság miatt és más okokból vagy lekerült a terítékről, vagy későbbre halasztották. (Igaz, korábbi elképzelések szerint a Csepel III. építése is 2013. őszén indult volna, a tervezés pedig 2008-2009-ben kezdődött.) A gönyűi létesítmény helyzete jól példázza a piaci helyzetet: az erőmű hiába az ország legnagyobb hatásfokú áramtermelője, csak félgőzzel tud működni, tulajdonosa pedig már az eladásában gondolkodik.

Olcsóbb lesz a gönyűinél

A Csepel III blokk és gönyűi erőmű kapacitása és műszaki paraméterei hasonlóak, ám míg az E.On beruházása 400 millió euróba került, a csepeli előreláthatóan „csak” a fenti, 100 milliárd forintra. Az alacsonyabb költséget az magyarázza, hogy barnamezős, tehát már részben előkészített terepen indítandó beruházásról van szó, és, hogy most jóval olcsóbbak az erőművi berendezések, mint néhány éve. Csepel III. erőmű előkészületeiben az MVM ERBE Mérnökiroda Zrt. vett részt.

Szerző: VG

 Forrás: VILÁGGAZDASÁG - VG.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr345220354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása