CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bármi megtörténhet...?!

2013. április 19. 05:59 - csú

Gumibotos.PNGÚjsághír: Izsák - Gumibottal ütötték-verték a magatehetetlen, hátrabilincselt kézzel földön fekvő áldozatukat azok a rendőrök, akiket Bara József (†47) agyonverésével gyanúsít az ügyészség – ezt állítja az ügy koronatanúja, aki információink szerint 30 oldalas tanúvallomást tett az izsáki rendőrőrsön történt tragikus eseményekkel kapcsolatban. Részletek ITT

Egy 2000-ben készült tanulmány szerzője – aki szerint még ma is érvényes minden állítása – írásában idézett egy szakdolgozatból, amelyben egy aktív rendőrként a Rendőrtiszti Főiskolára beiskolázott hallgató „mindennapos munkamódszerként" említette a kényszervallatást. Egyik dokumentum sem rengette meg a világot, de még a testületet sem.

Pedig a tanulmány szerzője maga is rendőr, sőt a rendőrök oktatója is. Mint írta, ott gyakoribb a beismerő vallomások erőszakos kicsikarása, ahol hiány van szakértelemből, rutinból, viszont nagy a leterheltség, a bizonyítási vágy és a nyomás az állományon. Ügyvédek is panaszkodnak már évek óta, hogy bár az előzetes letartóztatás nem előre hozott büntetés, valójában mégis az.

A kihallgatásokon rendre elhangzik, hogy „ha beszél, hazamehet, ha nem tesz vallomást, előzetesbe kerül". Ez is kényszervallatás, igaz, nem ököllel, hanem pszichikai terrorral végzik. Bár sok rendőr, ügyész, sőt ügyészségi nyomozó is úgy tartja, ez nem „zsarolás", nem kényszervallatás, csupán a gyanúsított jogainak és döntései következményeinek gyakorlatias ismertetése.

Most meghalt egy ember kihallgatás közben. A rendőrség előbb leszögezte, hogy „ez nem ismétlődhet meg", majd feljelentette az elhunytat hivatalos személy elleni erőszakért. Nyilván a hátrabilincselt kezű áldozat felsőtestét bevetve véresre csépelte a rendőrök kezeit, akik jogos védelmi helyzetben verték halálra. Majd kiderül, talán, hogy pontosan mi történt. Amit eddig tudunk, az igazolja az idézett tanulmány igazságát. Mert ahol a szakértelem oly magas színvonalon áll, hogy felelős rendőri vezetők képesek feljelenteni egy halottat, aki ellen törvényileg kizárt mindennemű nyomozás, ott bármi megtörténhet...

Forrás: Blikk, Népszabadság és nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr485233374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása