CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Korlátlanul, csepeli közpénzből?

2013. április 22. 05:59 - csú

Werner Péter-kisebb.PNGAz utóbbi hónapokban a képviselő-testület ülésein több kérdés, kritika kísérte Werner Péternek, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának tevékenységét az ellenzék részéről. Érdekelt a téma, különösen az után, hogy Németh Szilárd polgármester keményen megvédte a  2012. szeptember 27-i testületi ülésen, amikor is 100.000 forinttal, 580.000 – Ft/hóra emelték Werner úr havi fizetését, és a részére biztosított személygépkocsi kilométer felhasználását  minden korlát alól feloldották. Ez utóbbi ‑ CASCO, kgfb, karbantartás, benzin – további, legalább havi 100.000 forintos további béren kívüli juttatást jelent számára.

A vita során Németh úr, a következőket mondta:  „…a vezérigazgató vidéken lakik – Badacsonyban –, a családjához jár haza hétvégenként és ez okozza ezt a nagy km. használatot. Kijelenti, véleménye szerint a vezérigazgató hozott annyi hasznot ennek a kerületnek, ennek a cégnek, amiből ezt bőven tudják fedezni”. (2012.09. 27. Kt-ülés, jkv., 38. oldal) Valószínűleg ezért kapja meg, munkaszerződése alapján, fizetésén felül, éves keresetének 100 %-át még prémiumban is. Arra a polgármester úr egyébként nem tért ki, hogy hét közben hol lakik Werner úr! Biztos van Csepelen vagy Budapesten is saját lakása. Amit Ő fizet. De nem ez a lényeg.

Werner úr a Csepeli Önkormányzat gazdasági társaságának, a Csepeli Városgazda Zrt.-nek a  vezérigazgatója. A cég összesen 111 főt foglalkoztat.  Milliárdokkal gazdálkodik. Tevékenységéről a testületi ülésnek – évente egyszer –, kötelező jelleggel beszámol, egyébként a két testületi ülés közben a vele szembeni munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja. Kíváncsian várom az áprilisi testületi ülést, ahol számot kell adnia a 2012. évi üzleti terv végrehajtásáról. Addig is átnéztem a társaság honlapját, az internetet, kerestem a munkájára vonatkozó adatokat, dokumentumokat. A képviselő-testület rendes és rendkívüli üléseinek írásos javaslatai, az ülésekről készült jegyzőkönyvek sok információt adtak az elemzésre. Erre azonban több idő és hely kell. Ezért jelenleg csak néhány érdekességre térek ki.

1) Werner úr általában későn, az esetek jelentős részében az utolsó órákban, néha percekben terjeszti a testület elé javaslatait, amelyeket éppen ezért több alkalommal csak sürgősségi indítványként lehet előterjeszteni és megvitatni. Az előterjesztések időnként hiányosak, s az is többször előfordult, hogy a vezérigazgató úr a kérdésekre a helyszínen nem tudott válaszolni. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint, nem nagyon bírja a vitát, a nyílt konfrontációt, előfordult, hogy a polgármester, illetve az alpolgármesterek egyike védi meg a „politikai támadásoktól”.

Pénzcsap-147_1.png2) Werner úr „birodalma” egyre terebélyesedik. A Csepeli Városgazda Zrt. kezeli gyakorlatilag már az önkormányzat egész vagyonát, értékesítését, hasznosítását, bérbeadását, karbantartását és felújítását. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárások bonyolítása, illetve az egész folyamat előkészítése, átláthatósága, tehát ellenőrzése, a képviselő-testület tagjainak „rálátása”, nincs kellő mértékben szabályozva. Ebből adódóan az utolsó pillanatokban kerülnek a testület elé a javaslatok, ami esetenként felvetheti a lehetséges korrupciót is. A szinte átláthatatlan rendszer egészére 1.630.133.000 Ft működési célú pénzeszközátadást hagyott jóvá a képviselő-testület, idei, február 28-i ülésén. Ezen felül a felújítási, fejlesztési célokra fordítható az északi pénzből még meglévő mintegy 1 milliárd forint, és az elnyert uniós százmilliók – igaz, testületi döntések után.

3) A társaság 3 fős felügyelő bizottságát a polgármester kabinetfőnöke vezeti. A bizottságba nem fért bele az ellenzék egyetlen képviselője sem, nehogy közvetlenül belelássanak a társaság tevékenységébe. A bizottság munkájáról lehetetlen képet alkotni, hiányáról viszont nagyon: például a társaság 2011. évi zárszámadási jelentése és a 2012. évi üzleti terve úgy került a testület elé, hogy a képviselők nem kapták meg a felügyelő bizottság írásos véleményét, csak a jegyzőkönyv kivonatát ismerhették meg, azt is helyszíni kiosztásban 

4) Mindez azért is érdekes, mert a gazdasági társaság vezetői döntéseit jelentős jogi szakértői kör támogatja. Így például dr. Kléber István, volt birkózó, aki egyben az Önkormányzat jogásza is (csepel.hu, 2012. október 11.), vagy a Fidesz és kormánykörökben jól ismert Giró Szász és Társa, illetve a dr. Gyulai Judit ügyvédi iroda. A fentiek szerződésekkel kötődnek a társasághoz, amelynek állományában még további két jogász is dolgozik. Kléber úrnak és a két ügyvédi irodának éves szinten 21 millió forintot fizet ki a társaság - az önkormányzat által átutalt működési támogatásból. Természetesen közpénzből. Mi másból?

5) Külön érdekesség Werner úr szerepe a XXI. kerületi Fidesz egyik, ha nem egyetlen konkrét választási ígéretének teljesítésében, pontosabban nem teljesítésében, vagyis a csepeli uszoda körüli bonyodalmakban, a Csepeli strand „megszerzésében”. Ez azonban hosszabb kutatást igényel az előterjesztések és a testületi ülésekről készült jegyzőkönyvek egyáltalán nem unalmas világában. Ezért erre csak később tudok vállalkozni.

V O X

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr45237158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XXLGÉZA 2013.04.22. 15:40:06

Vajon a bejáró takarítónéni mennyi utazási támogatást kap?? egy szemét banda !
süti beállítások módosítása