CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ferencz Béla 1921-2013: Egy teljes élet a csepeli gyermekekért

2013. május 21. 04:44 - csú

F.Béla arckép-234 keretes.pngFerencz Béla temetése  május 23-án, csütörtökön délután három órakor lesz a VI. kerületben, a terézvárosi Szent Család Plébánia Templomban, amelynek címe: 1064 Budapest, Szondi utca 67.

Életének 92-ik esztendejében eltávozott közülünk Ferencz Béla tanító, tanár, iskolaigazgató, aki pályafutását tanítóként 1942-ben kezdte meg Erdélyben, Szilágypapteleken . A háborús katonai szolgálat után 1945-től Csepelen a Királyerdei iskolában tanított matematikát, fizikát. 1949-től az iskola igazgatója is volt. Az akkori közlekedési viszonyokra tekintettel minden nap kerékpárral járt dolgozni a terézvárosi Podmaniczky utcából a csepeli Királyerdőbe.

A háború utáni első táborozást a csepeli diákok részére Ő szervezte meg Parádsasvárra.

1946-ban elsőként vezette be Csepelen az úttörő mozgalmat az iskolában.

1951-től a tanítás mellett két iskolát is igazgatott (Ligeti, Táncsics), majd 1967-75 között a kerületi Tanács Művelődési Osztályát vezette. 1975-től a Gombos téri (ma Herman Ottó) iskola igazgatójaként dolgozott, és innen vonult nyugdíjba 1981 végén. Ezekben az években az igazgatói munkaközösség vezetője volt. A közös munka mellett tevékenyen törekedett a közösség erősítésére is. Sokan emlékeznek ma is az általa szervezett hangulatos kirándulásokra, a közös színház-látogatásokra.

Pedagógusi pályáján mindig aktívan dolgozott az oktatásban és nevelésben. Tanítványai szerették, elismerték tudását és emberséges magatartását. Ahol tudott, segítette pedagógus társait, kollégáit, beosztottait. Pályafutása alatt segítője és kolléganője volt Lencsés Pálné (Ica), aki a mai napig nagy szeretettel és barátsággal gondol vissza az együtt töltött évekre. 

Kiváló pedagógus volt. A 40 év alatt több szakmai elismerésben és kitüntetésben részesült.

50 éves osztálytalálkozó 2005.jpg1985-ben 40 éven keresztül végzett tevékenységéért a Csepeli Pedagógus Törzsgárda tagja lett.

Nyugdíjas éveit családja körében töltötte. Sokat olvasott, keresztrejtvényt fejtett. Örömmel és nagy szeretettel foglalkozott unokáival. Aktívan részt vett a család ügyeinek intézésében, hiszen „a nagypapa úgy is ráér…”

Feleségével 1950-ben házasodtak össze. Példás családi életet élt. A házasságból két gyermekük született, akiktől mára már két felnőtt leány unokájuk van.

Utolsó éveit beárnyékolta öccse súlyos betegsége és ápolása. Feleségével együtt napi szinten gondoskodott öccse ellátásáról. Lelkileg nehezen dolgozta fel, hogy a gondos ápolás ellenére öccse februárban elhunyt.

Ferencz Bélát szerető családja körében érte a halál május 5-én este. 

Temetése 2013. május 23-án, csütörtökön délután 3 órakor lesz a VI. kerületben, a terézvárosi Szent Család Plébánia Templomban (1064 Budapest, Szondi utca 67.).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr45308713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása