CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A trafikbotrány csepeli fejleményeiről nem akar tudni a Csepeli Hírmondó

2013. május 27. 05:59 - csú

Kisbíró-kicsi_5.pngAmi a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük 

ismét nem kaptunk semmilyen tájékoztatást az egész országot foglalkoztató trafikbotrányról és csepeli vonatkozásairól;

> most sem válaszoltak a csepelujsag.blog.hu - ban megfogalmazott kérdésre: igaz-e a Csepeli Kórház, illetve a kórházi ingatlan egy részének szociális, Idősek Szociális Otthona Intézmény részére való hasznosítása?;

> nem kaptunk tájékoztatást a közelgő pedagógusnap kerületi előkészületeiről, pedig az ünnepnapig, június első vasárnapjáig már nem jelenik meg a Csepeli Hírmondó. Lehet, hogy elmarad a szokásos köszöntő a Királyerdei Művelődési Házban?;

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, május 23-án megjelent 10. számából:

1) A cikk címe: Milliárdokból újul meg Csepel    

     „A sorban immár a harmadik olyan nagy városrehabilitációs programot nyitják meg Csepelen, amely pályázatok segítségével, az EU-nak is köszönhetően valósulhat meg. Az Ady-projekt és a Csepel Kapuja után most Csepel déli lakóközpontjának szociális rehabilitációja kezdődik el. 

Megjegyzéseink az idézett mondatokhoz:

> korrektebb lett volna, ha az „EU-nak is köszönhetően” helyett az szerepel a cikkben, hogy döntően EU pénzből valósultak, valósulnak meg a fenti beruházások;

> az Ady-projekthez és a Csepel Kapuja programhoz a pályázati pénzeket még az előző önkormányzat nyerte el.

     „Szeneczei Balázs főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy úgyszólván már hazajár Csepelre, mert az utóbbi években több beruházást valósítottak meg, mint az azt megelőző évtizedben.”

Megjegyzéseink az idézett mondathoz:

2000-2010 között, az előző önkormányzat által megvalósított csepeli beruházások:

> az SZTK újjáépítése és műszerfejlesztése 2,183 milliárd forintért;

> a Csepeli Gyermekorvosi Centrum felépítése 270 millió forintért;

> új védőnői tanácsadó épület építése, 14,5 millió forintért;

> új mentőállomás felépítése 40 millió forintért;

> a Vénusz utcai orvosi rendelő akadálymentesítése 15 milli forintért;

> oktatási és kulturális intézmények (Mátyás Király Általános Iskola, Eötvös József Általános Iskola, Nagy Imre ÁMK, Móra Ferenc Általános Iskola stb) felújítása, összesen 2,850 milliárd forintért;

> az Áruház tér teljes és a Szent Imre tér részleges felújítása 106 millió forintért;

> a lakó-és pihenőövezetek felújítása 4 helyszínen, 422 millió forintért;

> játszóterek felújítása, 40 helyszínen;

> 2.131 db. parkoló megépítése;

> 23,7 km szennyvízcsatorna megépítése;

> 116 önkormányzati lakás megépítése állami és önkormányzati pénzből, a II. Rákóczi Ferenc úton;

> a térfigyelő rendszer kiépítése 73 millió forintért;

> jelzőlámparendszer kiépítése 6 helyszínen;

> kerületi panelprogram és kéményjavítási program elindítása 591 millió forintért;

> szilárd útburkolat (közte pl. a Csepeli út, a Festő utca) megépítése, összesen 34,3 kilométeren;

> 72,3 km járda megépítése stb.

A csepeli gerincút és az Ady-projekt 2010-nyarán kezdődött el.  A csepeli szennyvíz-csatornázási projektet az EU 2010. augusztus 22-én igazolta vissza, a megkötött szerződés a befejezési határidőt 2012. december 31-ben jelölte meg. A határidő tehát nem teljesült, amiről a beruházó és a csepeli önkormányzat még nem számolt el, annak ellenére, hogy többször megkérdeztük: ki a felelős a csúszásért? Az Ady Endre úti kerékpárút megvalósításáról 2009-ben döntött a csepeli képviselő-testület.

A fenti időszakban elnyert pályázati forrás, összesen 3.315.787.972 forint volt.

2) A cikk címe: Újabb rezsicsökkentés

     „A balsikerű energiaprivatizáció miatt magas a rezsi Magyarországon – jelentette ki Németh Szilárd,…”.

Megjegyzéseink az idézett mondathoz:

A polgármester, rezsicsökkentési-kommandós parancsnok állítása nem igaz! A hazai áramárak az európai átlaghoz viszonyítva 6-6,5 százalékkal, a földgázárak pedig 3 százalékkal alacsonyabbak. A magas rezsiköltségek elsősorban abból adódnak, hogy „a hazai átlagkeresetek vonatkozásában, vásárlóerő-paritáson számolva, messze az európai átlag alatt vagyunk. Száz egységnek véve az európai átlagot, Magyarországon csak 41 egységről beszélhetünk. Vásárlóerő-paritásos alapon. Ezzel a 20. helyen állunk Európában! Ezért magasak a rezsiköltségek nálunk”. Arról nem is beszélve, hogy 2011-ben és 2012-ben a Fidesz kormány összesen 8,25 százalékkal növelte az áram fogyasztói árát, a földgázét meg 8,8 százalékkal, miközben ugyanezen időszak alatt az infláció mértéke 9,6 százalék volt. A tények tehát nem nagyon érdeklik a „rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport” vezetőjét. (csepelujsag.blog.hu, május 20.)

3) A cikk címe: Elszámoltatás: ki hogyan értékel?

Borbély Lénárd alpolgármester – Ami gazdasági siker, az büntetőjogi nonszensz

     Az idegen szavak és kifejezések szótára szerint a nonszensz szó jelentése: értelmetlenség, képtelenség, ostobaság. Borbély úr elfelejti, hogy az önkormányzat mai „gazdasági sikereiből” a későbbiekben még bőven lehet büntetőügy is, a következő években. Nem nagyképűség Borbély úr azt gondolni, hogy eddigi három éves regnálásuk alatt nem „születtek” olyan ügyek, amelyek felvethetik egy esetleges büntetőeljárás megindításának lehetőségét? 

     „Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester szerint a nyilvánvaló gazdasági sikerekkel szemben a nyomozóhatóságok döntései esetenként felháborítóak és érthetetlenek”

Néhány megjegyzés csak e félre nem érthető mondathoz:

> a nyilvánvaló gazdasági sikerek”-et egyáltalán nem biztos, hogy minden csepeli elfogadja, sokan teljesen másképp ítélik meg az önkormányzat munkáját;

> régen rossz egy országnak, ha a nyomozóhatóságok döntései a gazdasági sikereken múlnának. Ezek szerint, mert így is lehet érteni, gazdasági sikertelenség esetén meg nem fontos a nyomozóhatóságok munkája? De az is baj, hogy egy kormány, egy párt, egy alpolgármester, országgyűlési képviselő abból indul ki, hogy a vélt vagy nem vélt gazdasági sikerek felhatalmazást adnak a nyomozóhatóságok munkájának bármilyen befolyásolására.

     Borbély úrnak a korábbi kerületi önkormányzat gazdálkodásának megítéléséről szóló mondataival már többször vitatkoztunk,ezek szerint, teljesen feleslegesen. Nem szokott minket olvasni. Ezért most csak egy mondatot idézünk korábbi írásainkból. Borbély úr

„az átadáskor az önkormányzat pénzösszege 3,5 milliárd forint volt, amiből 3,1 milliárd bankban kamatozott”!!!

Ábel Attila alpolgármester – Abszurd helyzetek is előfordulnak

„Mit gondol erről a Vörös Csepel szerzője?” – kérdezi az újságíró Ábel Attila alpolgármestertől.

Újságíró kérdez, újságírótól. És egyik sem tudja, hogy a „szerző” tartalmilag és jogilag sem azonos a szerkesztővel? Ugyanis a Vörös Csepel c. önkormányzati kiadványt Ábel Attila „csak” szerkesztette.

     „A Vörös Csepel című könyvben feltárt bűnesetek és visszaélések közül csak a kettős gyilkosság esetében volt eddig ítélet, miközben a visszásságokat feltáró könyv ellen indított perek hamarosan véget érnek. Ez abszurd!”

Két megjegyzésünk van az idézettekkel kapcsolatban:

> Ábel úr, ezek szerint, mint szerkesztő, önmagának tulajdonítja, a kettős gyilkosság feltárását. Ezért tartott több mint 4 évig a nyilvánvaló bűnösök példás elitélése? Ez az igazi abszurd!;

> már Ábel urat is felháborította az „igazságszolgáltatás körülményessége”. Németh Szilárd polgármester, Borbély Lénárd alpolgármester és most Ábel Attila alpolgármester is dühös a rendőrökre, bírókra. Tessék! Ennyit számít három tisztségviselő kritikája, törvénytelen „nyomásgyakorlása” Magyarországon? Tűrhetetlen. Bár lehet, hogy a hatalmas tekintélyű Morovik Attila, alpolgármester megszólalása hiányzott? Nem tudjuk. Azonban már most kérdezzük: mi lesz, ha a „teljes körű elszámoltatás” még sem lesz sikeres? Lemondanak az urak?

     „Az MSZP kormányzása alatti 16 évben összesen nem fejlődött annyit Csepel, mint a mostani önkormányzati ciklusban fog.”

Először, Ábel úr figyelmébe ajánljuk írásunk 1) pontjában leírtakat, illetve a témával foglalkozó egyéb cikkeinket.  Másodszor, kíméletesen felhívjuk figyelmét, hogy már megbukott az a Fidesz kommunikációs „fogás”, miszerint „sokszor kell a hazugságokat ismételni, előbb-utóbb elhiszik.” A csepeliek többsége már neki sem hisz. A Fidesz népszerűségének csökkenését nem lehet azzal megállítani, hogy tovább folytatják a múlt átírását, az elődök besározását, lejáratását. Egyébként meg csak egy példát a lap 11. oldalán, „az önkormányzati képviselők, tisztségviselők, politikai munkatársak összes jövedelme” címszó alatt megjelentetett, hiányos táblázat adataihoz:

„Polgármesterek, alpolgármesterek illetménye, költségtérítése, jutalma” 2009-ben 30.009.200 Ft volt, 2012-ben pedig a jelenlegi vezetők „összes jövedelme”, Ábel úr szerint, csak 25.480.980 Ft.  Ábel úr! Miszerintünk meg, négyük „összes jövedelme” 2012-ben 44.928.000 Ft (az országgyűlésben és a fővárosban „végezett” munkáért kapott fizetséggel együtt) + az Önöknek, közpénzből biztosított személygépkocsik havi önkormányzati költsége, ami szerényen számolva, fejenként legalább további 50.000 Ft. Tehát négyen, éves szinten több mint 47 millióba kerülnek a köznek. Akárhogy osztunk, szorzunk, ez több mint az előző vezetés „ára”. Még egy főre számítva is!  Arra meg már nem is reagálunk, amit alpolgármester úr állít: „2012-ben tovább csökkent a fizetésünk”. Azon gondolkodunk, hogy gyűjtést indítunk olvasóink körében a csepeli polgármester és alpolgármesterei anyagi megsegítése érdekében. Lehet, hogy jobban járnának, ha megindítanák önmagukkal szemben a csődeljárási folyamatot?

Az Elszámoltatás: ki hogyan értékel? cím alatt a szerkesztőség bevezető gondolatai kerültek megfogalmazásra. Kikérték tehát az ellenzék véleményét, de annak ismertetése előtt már leírták a saját, szerkesztőségi véleményüket. Nem éppen korrekt újságírói magatartás. Ezt követően két alpolgármesterrel, a vádak szerkesztőségi összegzésével, meg egy jogásszal igyekeztek „megtámasztani” az elszámoltatás jogosságát. Több mint négy és fél oldal tömény vádaskodás. A három éve tartó elszámoltatásnak meg semmi konkrét eredménye. Frusztráltak lettek a csepeli önkormányzat vezetői. Érzik: nagy bajban vannak, ezért csak mondják, már szinte betegesen ordítják. Elszámoltatás!!! Hátha valaki meghallja, elolvassa. Ezért kellett a körkérdés is.  Hogy sokadszorra beüvölthessék a Csepeli Hírmondó oldalain a csepeliek mindennapjaiba: elszámoltatás!!! Vajon mikor veszik észre, hogy már nem erről szól az élet? Csepelen sem. Az lesz igazán abszurd helyzet.

4) A cikk címe: Erzsébet-program: nyertesek

     „Sehol Európában nincs ilyen jóléti, szociális intézkedésű program – tette hozzá Németh Szilárd”.

Ezt a mondatot semmi és senki nem támasztja alá. Sőt! Az Eurostat által 2012-ben készített nemzetközi felmérés szerint:

„Magyarországon a legnegatívabb a jóléti rendszer társadalmi megítélése, mert nem hatékony a fennálló rendszer, csökkenti az egyéni és közösségi felelősségvállalást, nem csökkenti a társadalmi igazságtalanságok mértékét, a gazdaságra viszont jelentős terheket ró”

Egyébként polgármester úr figyelmébe ajánljuk a www.origo.hu április 21-i cikkét arról, hogy „Orbán sokallja Európa szociális kiadásait.” Ezek szerint még ebből a jelenleg rendkívül lukas magyar szociális hálót is tovább lyukasztják?

5) A cikk címe: Tudásvágy, tolerancia

A rövid írás, a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola május 15-i névadó és zászlóátadási ünnepségről tudósít. A csepelujsag.blog.hu már többször megkérdezte az újságíró helyett: miért szervezte az önkormányzat titokban az ünnepséget, és miért nem hívták meg rá a képviselőket, a csepeli pártokat, civil szervezeteket, a Nagy Imre Társaság Csepeli Csoportját, a csepelieket? A cikk sem adott választ kérdéseinkre. Vajon miért nem?

6) A cikkek címe: Mozijegy szülinapra

                               Mérföldkövek a csepeliek életében

Az egyik tájékoztató arról szól, hogy Németh Szilárd polgármester és Borbély Lénárd alpolgármester 18. évet betöltött fiatalt két mozijeggyel köszönt, a másikban „mérföldkőnek” tartja a szerző, hogy az újszülöttek babacsomagot, a 18 évesek meg „páros mozijegyet” kapnak ajándékba. Szívesen olvasnánk már „mérföldkövek” helyett egy cikket arról, hogy az önkormányzat vezetése mit tesz a csepeli családok elszegényedésének megakadályozása érdekében, illetve a pályakezdő fiatalok munkanélküliségének csökkenése érdekében.

7) Kimaradt témák, események:

> ismét nem kaptunk semmilyen tájékoztatást az egész országot foglalkoztató trafikmutyiról és csepeli vonatkozásairól;

> most sem válaszoltak a csepelujsag.blog.hu - ban megfogalmazott kérdésre: igaz-e a Csepeli Kórház, illetve a kórházi ingatlan egy részének szociális, Idősek Szociális Otthona Intézmény részére való hasznosítása?;

> nem kaptunk tájékoztatást a közelgő Pedagógusnap kerületi előkészületeiről, pedig az ünnepnapig, június első vasárnapjáig már nem jelenik meg a Csepeli Hírmondó. Lehet, hogy elmarad a szokásos köszöntő a Királyerdei Művelődési Házban?;

> május 16-án, éppen csepeli bűncselekménye után, a csepeli rendőrök fogták el Beát, a brutális banditát;

> súlyos, ütközéses baleset volt május 16-án, a Gubacsi hídon. A 36-os busszal ütközött személyautó sérült vezetőjét a tűzoltók vágták ki autójából;

> politikai fórumot tartott a Párbeszéd Magyarországért (PM) Csepeli Szervezete, május 15-én a Rákóczi Kertben. A fórumon megjelent Jávor Benedek a párt társelnöke is;

> május 11-én kiállításokkal ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a csepeli Hricsovínyi Galéria;

> 38 érmet nyertek a csepeli Halker Király Team versenyzői a május 11-én végződött innsbruckí kick-box világkupán;

> a II. világháború befejezése alkalmából tartottak koszorúzást május 9-én, az önkormányzat szervezésében;

> május 9-én a Gróf Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskola előtt jelentette be Takács Krisztián MSZP-s önkormányzati képviselő, hogy az önkormányzat ellenében megnyerték az iskola műfüves pályájának használatáért folytatott eljárást:

> hatos karambol volt május 8-án a Kvassay hídnál. A forgalom órákig állt, egy sérültet kellett kórházba szállítani.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr815319423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása