CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Trafikmutyi miatt ne vegyen dohányterméket! Erről sem a nép dönt majd...

2013. június 12. 04:24 - csú

Nemzeti Dohány.PNGNépszavazási dömping van: az Országos Választási Bizottság (OVB) csak a legutóbbi két ülésén harminc kezdeményezésről tárgyalt – és utasította vissza azokat.

Ezúttal leginkább a trafikbotrány csapta ki a biztosítékot. „Egyetért-e ön azzal, hogy minden egyes, Magyarországon forgalomba hozott dohánytermék csomagolásán szerepeljen a következő felirat: »TRAFIKMUTYI MIATT NE VEGYEN DOHÁNYTERMÉKET!«?” – ezt a kérdést bocsátotta volna népszavazásra egy magánszemély. Az OVB a napokban úgy döntött, hogy e kezdeményezés nem felel meg az egyértelműség – amúgy sokat vitatott és szintén nehezen megfogható – követelményének. A testület szerint a kérdésben szereplő „trafikmutyi” kifejezés értelmezése bizonytalan, tartalma homályos, így „a választópolgár számára nem lenne egyértelmű, hogy pontosan milyen tartalmú kezdeményezést támogatna aláírásával”. Az OVB úgy látja, nem derül ki az sem, hogy „a dohánytermékeken jelenleg egészségügyi szempontból kötelezően feltüntetendő figyelmeztető feliratok mellé vagy azok helyett kellene-e elhelyezni a kezdeményezésben szereplő mondatot”.

Ugyanez a kezdeményező még tovább is menne, és a „Nyilvános koncessziós pályázati kiírás dohánytermék kiskereskedelmi jogosultság átengedésére” című pályázattal kapcsolatos valamennyi iratot nyilvánosságra hozná, a döntéseket pedig megsemmisítené. Az OVB szerint ezekről sem lehet népszavazást tartani, mert e kérdéskör „nem tartozik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe”. A koncessziós szerződés megkötésére ugyanis a miniszter jogosult, így a testület arra a következtetésre jutott, hogy a parlamentnek arra, illetve az iratok nyilvánosságára már semmilyen befolyása nem lehet.

Az indítványozó fantáziája ezután erősen meglódult, és mindjárt húsz év börtönnel fenyegetné azt, aki koncessziós szerződést kötött és valamely pártnak támogatást adna. Az OVB ezt szükségtelen és aránytalan, a büntetőjog alkotmányos céljaival összeegyeztethetetlen szankciónak találta, így a kérdőív hitelesítését megtagadta. A bizottságnak az az ötlet sem tetszett jobban, amely szerint a trafikosokkal kellene megfizettetni a dohányzás káros hatásai miatt megbetegedett emberek kezelési költségeinek a felét. Ez a testület szerint a tulajdonhoz való jog korlátozását jelentené.

További részletek: Lencsés Károly - nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr485356155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása