CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hogyan ne legyünk hősi halottak?

2013. június 13. 05:55 - csú

Horváth Gyuszi-5-156_1.pngHorváth Gyula gondolatai a Számoljunk együtt címmel megrendezett csepeli konzultáció-sorozat nyitó programja után:

Nem rég Tóth Zoltán választási szakértő a mostani választási törvényről és a lehetőségekről a Csepeli Munkásotthonban tartott előadást.

A Tóth Zoltán által tartott előadás olyan volt, amelyik ugyan a jövő lehetőségeit vizsgálta, mégis a jelen cselekedeteinek irányát kutatja. Nagyon érdekesen, - és a nem szakmabeliek számára is érthető módon - ismertette a mai magyar törvénykezés, választásokra vonatkozó szabályozásait. A bevezetőt, mégis egy magánjellegű megjegyzéssel kezdte.
Azt mondta, hogy az "ő életkorában már nem akar az ember hősi halott lenni! Már békében akar élni, és az unokáit szeretné kényeztetni és feltétel nélkül szeretni"! A gondolattal, teljes mértékben egyetértettem, de nem tudtam, hogy ez a gondolat, hogyan illeszthető, egy választási beszélgetés elejére.

Tóth Zoltán elemezte a választási törvénybe már korábban is meglévő és azóta felerősödött hibákat. Bemutatta, a mostani átalakítás lejtéseit, melyek a kormányzóknak kedveznek, az ő esélyeinek aránytalan növelését eredményezhetik, az ellenzék eredményességének pedig a csökkenéséhez vezethetnek. Főleg arra hívta fel a figyelmet, hogy ellenőrizni kell a hivatalos szerveket, mert a szabályozás lehetőséget adhat a "speciális" értékelésekre, melyek a választói akarat eltérítését is magukban hordozhatják.
Nagyon érdekesnek tartottam az előadó okfejtését. Elsősorban nem azért, mert újdonságokat mondott, hanem főleg azért, mert olyan megvilágítását adta a dolognak, amit eddig még nem így láttam.

Eddig ugyanis azt gondoltam, hogy minden józanul gondolkodó politikai erőnek az a jól belátható érdeke, hogy a választások a lehető legpontosabban fedjék le a választói akaratot. Akkor ugyanis, ha manipulációkkal elvonják annak lehetőségét az emberektől, hogy maguk szabjanak keretet életüknek, akkor a nehézségek bekövetkeztekor keletkező feszültségek kezelhetetlen mértékeket ölthetnek. Ebben az esetben ugyanis a nép azt érezheti, hogy nem a saját döntéseinek következményeit kell viselnie, hanem egy más, egy ráerőltetett klikk hatalmát kell áldozataival szolgálnia. Ez pedig olyan feszültségeket okozhat, ami a társadalom bizalmát elveszítve az irányítás legitimációját megkérdőjelezve, a robbanás irányba viszi az ügyeket. Könnyen belátható, hogy ilyen helyzetet józanul gondolkodó politikai erő, sem a jobb, sem a baloldalon nem kívánhat magának, se másoknak.
Ez a politikai elit felkészültségét és alkalmasságát kérdőjelezi meg. Akkor ugyanis, ha ez a kérdés jogosan vetődik fel az ország többségében és széles néprétegek támogatását élvezi, semmi sem állítja meg, hogy elsöpörje azt a rendszert, mely ennek ellenében, akaratával szemben kormányoz. Úgy vélem, hogy a demokráciának azért az egyik legfontosabb alapja a választások szabadsága és tisztasága, mert ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a békés élet és a termelő munka alapját szolgáltassa.

Tóth Zoltán által elmondottak arra a felismerésre juttattak, hogy vannak ezzel ellentétes gondolatok is a mai magyar politikában.
Elkeserítőnek és végtelenül szomorúnak tartom ezt a felelőtlen és fellengzős politikát. Vannak kérdések, amik ugyanis nem az erőfölényen, hanem az igazság alapján kell, hogy álljanak. A választások tisztasága, az emberi bizalom megtartása ide tartozik. Nem számít, hogy kinek van kétharmada és kinek csak kevéskéje; az igazság mindent felül ír!
Nem kellene nagy szellemi erőfeszítés ahhoz, hogy megértsék, csak az a szabályozás lehet elfogadható és legitim, amelyikben a legszélesebb egyetértés megteremthető. Amennyiben itt is az erőfölény diktátuma uralkodik, az igazság demokratikus elvei felett, akkor a mégoly szép szavak és fellengzős, fennkölt cselekedetek is hamar erodálódnak. Akkor van ereje és hosszú távú perspektívája a kormányzatnak, ha stabil, bizalmi alapokra tud építkezni.
Tóth Zoltán előadásából arra a következtetésre jutottam, hogy az előadó nincs meggyőződve arról, hogy ez az igazsághoz kapcsolódó alázat és konszenzuskeresés a mai kormányzó többségben is megvan. A szabályok megírásához pedig a jogi lehetőségük megvan és keményen élnek is vele! Nem hajlandók a társadalom igényeit meghallgatni, csak a maguk elképzelése és a maguk igénye szerint szabályoznak. Ebből lehet aztán később a nagy baj. Itt válik érthetővé és közérdekűvé, Tóth Zoltán gondolata, ami az erőszakra, a harcra és az unokák jövőjére vonatkozott.  

Forrás:

Horváth Gyula blogja

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr35357881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása