CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ki fogja le a csepeli közpénz után nyúlkáló fideszes kezeket?

2013. július 01. 05:59 - csú

Werner-Németh-új-333.pngA Csepel újság értesülése szerint a pénteken lezajlott képviselő-testületi ülésre, Németh Szilárd fideszes polgármesternek címezve az MSZP-frakció nevében Dobák István egy előterjesztést nyújtott be, amelyben – a szocialisták korábbi állásfoglalását, előzetes jelzését megerősítve – Werner Péternek, a Csepeli Városgazda ZRT vezérigazgatójának és a cég teljes menedzsmentének lemondását követelték azok miatt a visszaélés-gyanús esetek miatt, amelyeket a Magyar Narancs című hetilap tárt fel a közelmúltban. A visszaélések gyanújának listája azóta tovább növekedett. Ez a tény a szocialisták szerint még indokoltabbá tette kezdeményezésüket. Hamarosan ismertetjük a képviselő-testületi ülésen történteket, a kezdeményezés fogadtatását, annak körülményeit. Most az MSZP előterjesztését közöljük:

Tisztelt Képviselő-testület!

A Werner Péter körül kirobbant botrány kapcsán erkölcsileg elvárható lett volna, hogy Németh Szilárd maga kezdeményezi a Csepeli Városgazda vezérigazgatójának, és a felügyelő bizottság tagjainak azonnali visszahívását. Tekintettel arra, hogy ez mindeddig nem történt meg, az MSZP frakció kezdeményezi a vezérigazgató és a FEB tagjainak azonnali menesztését.

A Magyar Narancs című hetilap 2013. június 13-i száma súlyos állításokat fogalmazott meg Werner Péterrel, az Önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő, milliárdos közvagyon kezelésével megbízott Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával szemben.

A cikk több oldalon taglalja Werner több budapesti kerületen átívelő botrányos ügyeit. Csepelt érintően az írásból többek között megtudhattuk az alábbiakat:

●    Werner családi érdekeltségébe tartozó borászattól rendszeresen szerez be bort a Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. és a csepeli önkormányzat.
●    A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. csakúgy, mint a lőrinci vagyonkezelő Zrt. (az igazgatóság elnöke Werner Péter) alibi szerződésekkel havi több százezer forintot juttat Csomó Tamás KDNP-s XVIII. kerületi alpolgármester sógorának.
●    A Pestszentlőrinc - Pestszentimre Egészségügyi Nonprofit Kft. számviteli szolgáltatásait a Werner Péter érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak lett kiszervezve. A cikkből az is kiderül, hogy az érintett cégcsoport hátterében off shore tulajdonosi kör található.

Meggyőződésünk, hogy a cikkben megjelentek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Ezt támasztja alá az a számos információ, amelyek a cikk megjelenése és a csepeli közéletbe való berobbanása óta mind nagyobb számban érkeznek a különböző szerkesztőségekhez. Ismereteink szerint ezeknek az információknak a további, oknyomozó írások keretében történő ellenőrzése és feldolgozása folyamatosan történik.

Szeretnénk emlékeztetni Önöket arra is, hogy Werner Péter egy korábbi, több száz milliós uniós projektbe már megpróbálta „beprotezsálni”, fideszes szóhasználattal bemutyizni korábbi gazdasági érdekeltségét, a BRANKÓ Befektetési Kft-t, amit csak az általunk feltett kérdések akadályoztak meg, ráadásul Werner Péter az érdekeltségeit és tisztségeit firtató képviselői kérdésre bizonyíthatóan hazugsággal válaszolt!

A fent említett hazugság leleplezésén túl az elmúlt időszakban a csepeli MSZP frakció tagjai többször próbálták a vagyonkezelő feletti tulajdonosi jogokat gyakorló képviselő-testület tagjainak, valamint a csepeli közéletnek felhívni a figyelmét arra, hogy a vagyonkezelőbe történő kiszervezések, a cég tevékenységének a végletekig történő felduzzasztása, az egyoldalú és egzisztenciálisan, illetve munkajogilag kiszolgáltatott felügyelő bizottsági tagok kinevezése, az ellenzéki kontroll minden szintű mellőzése nem csak működési zavarokhoz, átgondolatlan és indokolatlan ingatlan-beruházások megvalósításához, de könnyen visszaélésszerű folyamatok beindulásához vezethet.

A Magyar Narancs írása szerint az általunk megfogalmazottak mára már megvalósulni látszanak!

Az MSZP frakció tagjai meg akarják akadályozni, hogy Werner Péter a csepeli vagyonkezelőt is a XVIII. kerületi vagyonkezelő sorsára juttassa (ahol milliárdos veszteség kialakulásban „játszott” az igazgatóság elnökeként szerepet).

Az is nyilvánvaló, hogy a FEB sem mentesülhet a morális és törvényi felelősség alól, hiszen az újságcikkben leírt „családbarát gazdasági modell” kialakítása és működtetése több éves folyamat, ami a FEB szeme előtt zajlott úgy, hogy tagjai a törvényben rögzített és előírt ellenőrzési kötelezettségüket nem, vagy csak hiányosan látták el – így járultak hozzá a visszás gazdasági folyamatok zavartalan kialakításához.

Tisztelt Képviselő-testület!

A fentiek miatt úgy látjuk, hogy a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint az ellenőrzésre jogosult szerve méltatlanná vált feladata ellátására. A Zrt. jelenlegi működése, továbbá az azt szabályozó keretrendszer, illetve az ellenőrzés rendszere nem biztosítja a tulajdonos önkormányzat érdekeinek, a közpénzek elköltésének és felhasználásának megfelelő és átlátható védelmét.

A további károk megelőzése érdekében az alábbi határozati javaslatok elfogadását kérjük.

Budapest, 2013. június 27.

Dobák István
önkormányzati képviselő, frakcióvezető-helyettes
 
Határozati javaslatok:

1. Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatói tisztségéből Werner Pétert azonnali hatállyal visszahívja.

2. Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottságának tagjait, Samna Gábort (kabinetfőnök), Szuhai Erikát (önkormányzati képviselő, frakcióvezető-helyettes) és Dr. Bősze Lajost azonnali hatállyal visszahívja. 

3. Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottságát 5 fősre emeli, és tagjainak az alábbi gazdasági szakembereket delegálja:

4. Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata képviselő-testülete úgy dönt, hogy felkéri a polgármestert, hogy a változásokkal kapcsolatos cégiratokat készíttesse el és gondoskodjon a Fővárosi Bíróság, mint Cégbírósághoz történő benyújtásáról. 

5. Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. és annak korábbi vezérigazgatója, Werner Péter körül kirobbant botrány alapján a további esetleges visszaélések kivizsgálására 5 fős ad-hoc vizsgálóbizottságot állít fel paritásos alapon, az alábbi személyekkel:

(forrás: www.csepelimszp.hu - a leadott előterjesztés itt olvasható)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr325384288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József Gombos 2013.07.01. 14:59:08

Ezeket a kezeket nem lefogni kell, hanem levágni, hogy megtanulják örökre, hogy a másét nem veszem el.
süti beállítások módosítása