CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Paczolay Péter bocsánatot kért az azeri baltás gyilkos kiadatásáért

2013. július 04. 18:08 - csú

Baltás-1_1.PNGPaczolay Péter bocsánatot kért Örményországtól Ramil Safarov kiadatásáért - számolt be az Index az Armenpress örmény hírügynökségre hivatkozva. Értesülésük szerint a Magyar Alkotmánybíróság elnöke egy sajtóbeszélgetésen elnézést kért az eset következményei miatt.

"Éjszaka meggyilkolta a társát, ezért véleményem szerint a magyar bíróság döntése közel sem volt megalapozott. Tény, hogy Magyarország hat-hét évvel a bebörtönzését követően adta ki Azerbajdzsánnak. Folytatnia kellett volna a büntetése letöltését, ahelyett, hogy szabadon bocsássák és hősként ünnepeljék" - fejtette ki álláspontját Paczolay, majd hozzátette, hogy tudomása szerint az utóbbi fejlemény "a magyar hatóságokat is váratlanul érte".

Az Alkotmánybíróság elnöke bocsánatot kért saját maga és a magyar nép nevében az örmény néptől "azokért a problémákért, melyeket ez az eset okozott" – írta a jereváni Armenpress.

Az Index.hu kérdésére Paczolay Péter megerősítette, hogy Safarov ügye szóba került egy egyébként más témájú sajtóbeszélgetésen örmény újságírók jelenlétében. Azt ugyanakkor cáfolta, hogy ő "a magyar nép nevében" kért volna bocsánatot.

Az ügy előzménye, hogy Ramil Safarov azeri katonatiszt 2004-ben baltával álmában meggyilkolta örmény szobatársát, aki hozzá hasonlóan a NATO Partnerség a Békéért programjának keretében jött Budapestre egy továbbképzésre. Az életfogytiglanra ítélt Safarovot Magyarország 2012-ben váratlanul kiadta Azerbajdzsánnak. A hazájában hősként tisztelt tiszt hazatérve azonnal államfői kegyelmet és tisztes megélhetést kapott. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr635391344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása