CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

HŐHULLÁMMAL TOMBOL A NYÁR!

2013. július 24. 04:44 - csú

Hőség-221_1.jpgA következő napokban a nyár eddigi legerősebb hőséghulláma várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat

    A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében szerdára a hőség miatt négy megyére adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. E szerint Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében a napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az előrejelzés szerint országszerte a legalacsonyabb hőmérséklet 11 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható.

    A meteorológiai szolgálat a honlapján kedden azt írta, hogy a következő napokban - a június közepén tapasztalt, több hőmérsékleti rekordot megdöntő kánikulai időszak után - újabb és feltehetően erősebb hőséghullám várható.

    Mint felidézték, június 19-én a Bács-Kiskun megye déli határán fekvő Kelebián 37,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján ez volt az idei év eddigi legmagasabb hőmérséklete.

    Most a hét második felétől mind a magasban, mind a talaj közeli légrétegekben afrikai eredetű, forró levegő áramlik az ország fölé. Emiatt a hétvégén és hétfőn a levegő hőmérséklete árnyékban is elérheti a 37-38 fokot, sőt néhol meg is haladhatja, "így nagy valószínűséggel mondhatjuk, hogy az év eddigi legmelegebb időszaka áll előttünk" - írták.

    Az előrejelzések szerint "a tikkasztó hőség" az ország legnagyobb részén nem jár csapadékkal, bár csütörtökön átmenetileg nedvesebb léghullámok érkeznek térségünkbe. Ekkor, főként északon zápor, zivatar is előfordulhat, de nem ez lesz a jellemző. A hőség megszűnésének ideje még kérdéses, de az előrejelzések szerint a jövő héten, kedden vagy szerdán egy hidegfront hatására mérséklődhet az extrém meleg.

    Az országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr885422305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása