CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kalocsai Imre: átverő álvevők

2013. augusztus 04. 04:44 - csú

Álarcban.jpgIsmeretlen tettesek fogyasztóvédelmi ellenőrnek kiadva magukat, előre megfontolt szándékkal többrendbeli törvénysértést követtek el az eladó személyzet (tulajdonos) terhére az elmúlt napokban a sok vitát kiváltó nemzeti dohányboltokban.

Módszerük lényege, hogy az áldozat jóhiszeműségét kihasználva, vásárlónak adják ki magukat, így elterelve, illetve lekötve a kiszemelt áldozat figyelmét, hogy a nagykorúnak látszó, beépített kiskorú bűntársuk a 18 éven aluliaknak tiltott zónát jelentő, peepshow-nak látszó helyiségbe besurranhasson. Korrekt kiszolgálásuk közben a harmadik, látszólag nagykorú fiatal bűntárs, szintén vásárlónak kiadva magát a pulthoz lép. Az áldozat józan ítélőképessége alapján, kötelességszerűen igazoltatásra kéri a sorra kerülő álvevőt.

Ekkor lépnek közbe a provokátorok (kimutatva foguk fehérjét) felfedik kilétüket és zsarolásnak látszó büntető feljelentést tesznek felbujtóik szerint. A kiszemelt áldozat sorsa már az tettesek belépése előtt megpecsételődött, hisz előre megfontolt szándékkal, félrevezetésre, átverésre, becsapásra s végül büntetésre szövetkeztek. A szabályosan dolgozó áldozat bármit tehet, mindenképpen megbüntetik (ha van kalapja, nincs kalapja), ugyanis a vád, hogy a fiatalkorú (ami még nem kerülhetett megállapításra), már be sem léphet a boltba (ennek megakadályozását később taglalom), ezt nem akadályozta meg, hanem e helyett az álvevőket szolgálta ki, hivatásának megfelelően.

Tehát abban a pillanatban, ahogy egy kétes korú fiatal betenné a lábát a küszöbön, át kellett volna vetnie magát a pulton, szabadon hagyva a kasszát az álvevők előtt és akár a testével is magakadályozva, az önbíráskodás látszatát is kerülve, az egyén újabb lépését, azonnal igazoltatását kellett volna kezdeményeznie. Ha így cselekedett volna, bebizonyosodna, hogy elhanyagolta, félbe hagyta közben a vevők kiszolgálását, amiért büntetés jár, mert első a vevő, és a vevőnek mindig igaza van.

A bűnelkövetők bűnlajstromát súlyosbítja a fiatalkorú bűnre csábítása (megrontása) cinkossá és társ tettessé tétele, anyagi haszon megszerzése érdekében. Ez a bűnszövetkezetben előre megfontolt szándékkal elkövetett csalás valószínűleg nem az első eset, hisz állítólag rég bevált gyakorlat, így folytatólagosan elkövetett állami szélhámossággal állunk szemben.

 Ez az eset rávilágít arra, hogy valójában milyen igényeknek  kell megfelelnie az előzően minden szabályt felrúgott pályázat nyertesének, ha a kenyéradója kénye kedve szerint változtatja a szabályokat.  Alapvető elvárás, át kell látnia a falon, burkolt ajtón, kirakat nélküli portálon, hogy megállapíthassa, ki tartózkodik a bolt előtt. (Mondjuk, valami csoda folytán ez neki sikerül, hisz ezzel a képességgel akár a politikusokon is átláthatna, akár a falnak is beszélhetne, de tegyük fel, hisz mostanában annyi csodás dolog történik e tündérvilágban).

Mindez nem elég, újabb mágikus képességre lesz szüksége, felismerni csak úgy ránézésre, bocsánat átnézésre, hány éves lehet a kint tébláboló belépni szándékozó, s ha sikerül kiszűrnie a korhatár alattit, már csak fürgébbnek kell lennie, mint a ki tudja hány éves fiatal, és hamarabb megtennie azt a 2-3 métert a pulttól, csapot-papot otthagyva, mint az ifjú azt a végzetes lépést, ami elválasztja a számára tiltott helytől. (Hogy ez a bűn kapuja,vagy csak kiűzetés a paradicsomból, nehéz eldönteni a fura profil miatt, mondjuk a dohány, szeszes ital, kávé az előzőt feltételezi, míg az üdítő, fagylalt az utóbbit valószínűsíti).

Ugye milyen életszerű ez az egész szituáció? Mint a mostanában hozott döntések.

Azért van más megoldás (mint a lehetetlen, csodás képesség)! Rossz döntés csak rossz megoldást hozhat. Vegyük sorra:

  1. Személyazonosító beléptető rendszer. Bonyolult és drága. Már meglévő technikákat kell átalakítani a speciális feladatokra, külső kamera vagy érzékelő ellenőrzi a személy életkorát a felmutatott személyi igazolvány alapján, majd a kamera azonosítja a személyt, hogy megegyezik e a fényképpel, majd továbbítja a jeleket a benti számítógép monitorára és ha minden stimmel, elektromos zár nyitja az ajtót. Garantált eredmény: könnyebb lesz a tevének átmenni a tű fokán, mint a sihedernek átjutni a 18-as karikán.
  2. Portás, biztonsági őr vagy kidobó ember. Előnye, hogy csak egy ember bére és közterhei, de lehet itt is trükközni, minimálbérrel, közmunkással, elvett trafikosok alkalmazásával s még országosan is csökkenthető a munkanélküliek száma 5000 fővel. Nem számoltam hozzá a megnövelt létszámú álvevőket, ellenőröket. Még több ellenőrt, még több kidobó embert, még több álcát, lesz itt fejlődés.

Fő az egészség. Fő az egészséges életmód. Fő a bizalom. Fő az ember feje. Kerül. amibe kerül. Nekünk!

Kalocsai Imre

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr895439583

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kaszinóba vitte a befektetők pénzét 2013.08.27. 16:25:01

Tőzsdei befektetés ígéretével több mint hétszáz embert csapott be egy szabolcsi férfi, aki mintegy 300 millió forintot csalt ki a károsultaktól. A rohodi fiatalember interneten kínált kedvező hozamú tőzsdei befektetést, jóllehet nem végzett semmiféle t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása