CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Újabb magyar devizaügylet miatt kezdődött eljárás az Európai Bíróságon

2013. augusztus 07. 02:21 - csú

Pénzről_2.jpgÚjabb magyar devizaügylet miatt kezdődött előzetes eljárás az Európai Bíróságon, a luxembourgi bírákat a Szombathelyi Törvényszék kereste meg azt tudakolva, tisztességes volt-e azon szerződéses kikötés, amely szerint a kölcsönfelvevő a tőkepiaci választott bírósághoz fordulhat, ha utóbb kifogást emel - közölte a Magyar Nemzet.

Az Európai Bíróság sajtóosztályának magyar esetekkel foglalkozó munkatársa, Lehóczki Balázs az ügyről a lapnak elmondta: a svájcifrank-alapú devizahitel-szerződés annak idején rögzítette, hogy a felek esetleges jogvitájának eldöntésére a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróság jogosult. A választott bíróság döntése ellen nincs mód fellebbezésre, s az ilyen procedúra rendszerint költségesebb, mint a rendes bíróság eljárása.

A semmisségi pert februárban indította egy nyugdíjas kölcsönfelvevő, mégpedig két hitelintézet, egy hitelközvetítő magánszemély és egy faktorcég ellen. Az illetékes törvényszék – előzetes eljárást kezdeményezve – május közepén az Európai Brósághoz fordult, azt tudakolva: összhangban van-e a kölcsönszerződés az európai joggal.

Az ügy Luxembourgban egyelőre a kezdeti, írásbeli szakaszánál tart. Ebben a peres feleken kívül kifejthetik álláspontjukat az uniós tagállamok – így Magyarország –, valamint az EU egyes intézményei is – írja az újság. forrás: HVG.HU és MNO.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr295447238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása