CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Fideszes politikus cége is érintett az agrártámogatási csalássorozatban

2013. október 18. 10:19 - csú

Felkiáltó_1.jpgBUDAPEST–SÁRVÁR – Fideszes politikus cége is érintett abban a csalássorozatban, amelynek révén 400 millió forintos agrártámogatást akart jogtalanul felvenni egy bűnbanda. A BLIKK.HU értesülése szerint a mezőgazdasági tevékenységi körrel nem rendelkező Vasi Elektro-Ép Kft. is igényelt területalapú támogatást, annak ellenére, hogy egyetlen négyzetméteren sem gazdálkodik. A cég ügyvezetője és tulajdonosa Baranyai József sárvári önkormányzati képviselő.

Baranyai a fia cége révén is érintett az ügyben, ugyanis a Baranyai Elektro-Top Kft. is pályázott a támogatásra, amelyből tavaly szállt ki a politikus, azóta a gyereke vezeti azt a vállalkozást.

A Blikk felhívta a politikust, hogy megtudja, miért igényelt agrártámogatásokat a cége, illetve a fia vállakozása, amikor erre nem is volt jogosult, ám nem vergődtek vele zöld ágra. – Semmiben sem kívánok nyilatkozni – ismételgette a Blikknek Baranyai József.

Azt nem lehet tudni, hogy Baranyaiék pontosan mekkora támogatást próbáltak felvenni, de a becslések szerint egy cég átlagosan 15 millió forintra pályázhatott, feltehetően ők is tízmilliós nagyságrendű pénzre pályáztak.

Ebben a csalássorozatban összesen 27 cég több mint 6 ezer hektár után igényelt minden jogalap nélkül területalapú támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) keresztül. A csalók év közben azokra a földekre adták be a támogatási igényeiket, amelyekre valamilyen oknál fogva egyetlen gazda sem jelentkezett. Ehhez komoly segítséget kaptak az MVH-ból, ugyanis pontosan be kellett rajzolniuk a térképvázlatokon az „üres területeket".

Tavaly még csak egy céggel próbálkoztak, és több mint 20 millió forintot be is tudtak zsebelni, idén már az egész országra kiterjedően mentek a támogatásokért. Ez okozta a végül a vesztüket, mivel túlságosan szemet szúrt ez a csalás.

Eddig négy embert tartóztattak le,  a Blikk információi szerint köztük van a csalássorozat fő szervezőjének tartott Sz. Ákos. Ő adta be a cégek támogatási kérelmeit, és feltehetően jó kapcsolatokat ápolt a hivatal vezetőivel: édesapja ugyanis korábban egy nagy agrárvállalatot vezetett, ahol beosztottja volt az az MVH jelenlegi elnöke és elnökhelyettese. Utóbbi, Drajkó Miklós szintén előzetesben ül, információk szerint ő telefonon ellenőrzéseket is leállíttatott a lebukás elkerülése érdekében.

Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hivatali visszaélés gyanúja miatt folyik a nyomozás. A Blikk munkatársa kereste tegnap a hatóságot, hogy a fentiek ismeretében várható-e a gyanúsítotti kör bővülése, de a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kapott választ a kérdéseire.

                                                                                                                  

Kozák Dániel

Forrás: BLIKK.HU

komment
Címkék: csalás Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr495583584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása