CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért nem teljesíti választási ígéreteit Csepelen a Fidesz?

2013. október 21. 05:59 - csú

Kisbíró-333.pngMi van a kórházzal és a fedett  uszodával? A kerület fideszes vezetői felélik, kiárusítják az önkormányzati vagyont? Németh Szilárd és Borbély Lénárd idegen tollakkal ékeskedik! Szelektív a fülkeforradalmárok emlékezete

                                                          

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT...

                                                                      

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó október 17-én megjelent 19. számából:

                                                                                                                                                   

1) A cikk címe: Igen az új nyugdíjasházra, fejlesztik a közvilágítást

          A cikk az október 2-i testületi ülésről ad tájékoztatást. A testületi ülésen az ellenzék – a Montessori óvodai javaslat kivételével – nem támogatta a megindult ingatlanértékesítési folyamat újabb állomását, az írásban ismertetett üzlethelyiségek eladását. Véleményük szerint az önkormányzat vezetése feléli, kiárusítja az önkormányzati vagyont, miközben az üzletekből származó bevételek a későbbiekben hiányozni fognak a vagyongazdálkodó, illetve az önkormányzat költségvetéséből. Rendkívül érdekes az is, hogy miközben az önkormányzatban a jegyző, az aljegyző mellett további 3 jogász, a Csepeli Városgazda Zrt-nél meg 2 jogtanácsos is dolgozik, az ügyletek lebonyolításához mégis egy kecskeméti szakértői társaság és a Giró Szász Ügyvédi Iroda közreműködésére volt szükség. Azon kívül, hogy ez utóbbi többmilliárdos állami üzleteket kap, még az önkormányzatok is velük szerződnek.

                                                                                                                    

2) A cikk címe: Közel ötszáz új munkahely

Néhány megjegyzés hírhez:

> az akcióban résztvevők képzését az Európai Unió támogatja. Csepelen az „elvárás” szerint a cél, hogy a 477 közmunkás 80 százaléka beiratkozzon. A képzésben résztvevők, havonta  bruttó 56.625 forintot kapnak, amiből levonásra kerül a 16 % személyi jövedelemadó, a  10 % nyugdíjjárulék, 7 % egészségbiztosítási járulék, 1,5 % munkaerőpiaci járulék, tehát kézhez kapnak havonta  kb. 37.090 Ft-ot. Ebből még fizetniük kell az utazási költségeket (a képzés nem a kerületben lesz), továbbá a napi étkezést. Mi marad a rezsikiadások fedezésére?

> a képzésben résztvevőkön túliak foglalkoztatása a kerületben lesz biztosítva, fél évre, valószínűleg az önkormányzatnál, illetve közterületeken, a téli hó eltakarításban. Ha szakképzettek, akkor bruttó 72.600 Ft /hó havi bérrel foglalkoztatják majd őket. A 34,5 % levonása után, nekik havi 47.553 forintjuk marad.

                                                                    

Kérdéseink:

  • Miért csak április 30-ig hirdette meg a kormány a közfoglalkoztatási programot? Talán azért, mert a várhatóan áprilisban sorra kerülő országgyűlési választásokon jól hangzik, hogy 200.000 munkahelyet biztosítottak?
  • Ez nem valódi munkahely biztosítás, minimálbér alatti közfoglalkoztatás, ami nem fogja csökkenteni a több mint négymilliós szegénységet hazánkban. A kormány, még a választások előtt egy millió új munkahelyet ígért, továbbá, hogy csökkenti a munkanélküliséget. Egyik sem valósult meg. Miért nem?
  •                                                                                         

3) A cikk címe: Elmúlt három év: mi történt a kerületben?

          A négy oldalas cikkben öten nyilatkoznak. A polgármester és az alpolgármester kb. 2,5 oldalon, míg az ellenzék 3, arcképpel megjelenített képviselője, mindössze 1,5 oldalon. A témával e fórumon egy írás is foglalkozott, „Borbély Lénárd aláássa saját szavahihetőségét, tisztességét, meghazudtolja Németh Szilárdot” címmel. Az október 17-én, a csepeliek.blog.hu-n megjelent írás, a csepel.hu-n,  október 15-én közölt, hasonló témájú cikkről alkotott véleményt tükrözi, javasoljuk újbóli olvasását. A Csepeli Hírmondó írása a csepel.hu cikkét „veszi át”, s „megfejeli” a polgármester véleményével, illetve tovább 8 oldallal, amiben képekkel is bemutatják a kerület fülkeforradalmi időszakának eredményeit, illetve azt, hogy „jó úton járunk!”

           A polgármesterrel készült riport címe: „A jövőbeni fejlesztések meghatározása a cél”. Az alábbiakban ehhez teszünk néhány megjegyzést:

           „A rendszerváltást követően megcélzott nagyberuházások folyamatban vannak, vagy lezárultak az elmúlt három évben”:

> A „rendszerváltást követően”, az 1994-ben megválasztott szocialisták évekig küzdöttek azért a fővárosi vezetéssel, hogy a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep, ne a kerület legértékesebb észak területére kerüljön, aminek eredményeként a Fővárosi Önkormányzat végül áthelyezte a szennyvíztisztító telepet a Nagy-Duna melletti területre, s amelyet 2010. július 31-én hivatalosan is átadtak. Ennek a harcnak volt az egyik eredménye, hogy 2005 végén, az értékesebb északi terület egy részének eladásából, 9,1 milliárdos nettó fejlesztési forráshoz jutott a kerületi önkormányzat;

> „lezárult”, illetve befejeződött a szocialisták által szerződésileg is előkészített csepeli szennyvízcsatorna hálózat, illetve a csepeli gerincút építése is;

> elkészült a 2010 előtt, testület által is jóváhagyott csepeli kerékpárút hálózat nagy része;

> még 1994-2010 között, a csepeli szocialisták időszakában, megépültek a csepeli kereskedelmi, banki és egészségügyi szolgáltatásokat biztosító létesítmények, így például: önkormányzati pénzből újjáépült a kerületi SZTK, új mentőállomást, új háziorvosi rendelőket, gyermek háziorvosi rendelőt, védőnői otthont, piacot kapott Csepel, felújították a csepeli HÉV-et, állomásait, a Kvassay- és a Gubacsi hidat, elkészült a Sétáló utca. Állami támogatással épült meg a II. Rákóczi Ferenc úti 116 lakásos lakótelep. Közel 1000 új lakással bővült a kerület lakásállománya. A kerület vezetése 2,7 milliárd forintot fordított a kerületi oktatási, kulturális és sportlétesítmények fejlesztésére. Fejlődtek a játszóterek – 40 új játszótér épült.  Több mint 40 kamerával, megépült a kerületben a térfigyelő rendszer. Önkormányzati támogatással templomot építettek a görög katolikusok, vállalati pénzből épült meg a Csepeli út. Több kereskedelmi szolgáltatás indult: Csepel Pláza, Baumax, Tesco, McDonalds, Corso üzletház, Csikó sétányi üzletsor. Új könyvtárat nyitott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, autószalonok, benzinkutak, bankfiókok nyíltak. Új erőmű épült a volt Csepel Művek területén, európai uniós támogatások elnyerésével új cégek telepedtek le a Csepeli Szabadkikötő területén, stb, stb;

> A szocialisták 3,6 milliárd forintot hagytak örökségül az úgynevezett északi pénzből. Ez az összeg sok kerületi fejlesztési cél megvalósítását szolgálhatta volna.

Igen! A rendszerváltást követő években, a Fidesz hatalomátvételéig már minden területen jelentős fejlődés volt a kerületben, a szükséges fejlesztések közül sok megvalósult. Ezért nem „most”, hanem már 2010-től, a fentiekben vázolt, a csepeliek által megteremtett feltételekre építve, „csak” a „jövőbeni fejlesztések meghatározása” lehetett volna az új vezetés célja. Azonban nemcsak átírták, leállították az előkészített beruházásokat, hanem három évig vártak a fejlesztési célok kimunkálásával.  

                                                                                        

             „Az MSZP egészen Brüsszelig futott, hogy megakadályozza Csepel csatornázását.”

          Az igazság: „Az MSZP (pontosabban az MSZP fővárosi szervezete, - a szerkesztő megjegyzése) hivatali visszaélés és hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, a csepeli szennyvízcsatornázás egyik alprojektjével kapcsolatban”. Hogy igazuk volt vagy sem, az talán majd egyszer kiderül.

                                                                                                

           „..eddig Csepel legelhanyagoltabb lakótelepi részeit fejlesztettük”. Melyiket? Mert az Ady lakótelep fejlesztése még az MSZP időszakában valósult meg.

                                                                                                                              

            „az oktatási rendszerünk versenyképtelenné és tarthatatlanná vált”. A választásokkor eltitkolt államosítás megoldotta a versenyképességet? Miért van komoly elégedetlenség az általános iskolák felső osztályaiban tanító, a középiskolákban tanító tanárok körében? (Lásd a Csepeli Hírmondó előző számában, a tanév indulásával kapcsolatosan megjelent íráshoz írt október 7-én megjelent véleményünket.)

                                                                                                                                

            „az okmányiroda ideiglenesen méltatlanul kicsi helyszínre költözött,… 2014-re ….a Csepel Plázában” fog működni. Ki, és miért költöztette el az irodát a milliókból felújított Polgármesteri Hivatalból? A polgármester úr és frakciója döntött az ügyben. Tessék mondani ezek a költöztetések, nem a rendelkezésre álló pénzügyi források felelőtlen kezelését, a közpénz szórását  jelentik?

                                                                                                                     

           „a konzultáció, amit a demokratikus ellenzék is támogatott, hamarosan folytatódni fog” Ismereteink szerint a demokratikus ellenzék valóban támogatott minden konzultációt a csepeliekkel, de nem az ebben a formában és nem ennyi millióba kerülő, konzultációnak csúfolt, szakmailag teljesen előkészítetlen, előre kitölthető kérdőíves levelezést. Ezt egyébként több fórumon, például korábban, a csepelujsag.blog.hu-n is többen szóvá tették.

                                                                                                                                

 A lap, témához tartozó következő oldalaival, a már korábban megjelent ellenzéki véleményeket, a Borbély Lénárd alpolgármester válaszát tartalmazó cikkekkel, a „Jó úton járunk! című, nyolc oldalas összeállítással, korábban megjelent, fentiekben jelzett cikkeink miatt csak két megjegyzés erejéig foglalkozunk:

> egy árva sort sem olvastuk arról, hogy a választási ígéretek (fedett és nem „sátortetős” uszodája és négyszakmás kórháza lesz Csepelnek), miért nem teljesültek;

> az embereket legjobban foglalkoztató kérdések között kiemelten szerepel a közbiztonság kérdése. Miért nem működik már két éve a kerületben kiépített térfigyelő rendszer?

                                                                                                                        

4) A cikk címe: Idősek világnapja

            „Hiányolom, …hogy a megújuló kerületünkben nincs egy kulturális központ. Lehetne egy színház is…Németh Szilárd azon bejelentésének viszont nagyon örülök, miszerint a csepeli Önkormányzat azzal is támogatja a nyugdíjasokat, hogy a Nemzeti Színházba jegyeket vásárol.” – mondja egy, a rendezvényen megszólaltatott csepeli nyugdíjas.

           Az nem került be a polgármester úr válaszába, hogy van Csepelnek olyan kulturális központja, ahol színházi programok, verses, zenés, hagyományőrző műsorok is vannak, és ezekre is vásárolhatna a nyugdíjasoknak jegyet a polgármester úr. Csepeli Munkásotthonnak hívják, 93. éve. Vajon miért maradt ki ez a „bejelentés” – ből?

                                                                                                                                  

5) A cikk címe: Csepeli bravúr Székelyföldön

          A négyoldalas összeállítás a polgármester úr által indított Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi vetélkedő székelyudvarhelyi döntőjéről tudósít. Elemzése, bírálata helyett olvasóink figyelmébe ajánljuk a blogunkon október 15-én megjelent „Kérdés egy tragikus évforduló alkalmából: mikor mondott igazat Németh Szilárd?” című írást.

                                                                                                                                       

7) Kimaradt témák, események:

> a Magyar Narancs június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg

A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashatunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagál az MSZP csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a legutóbbi testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott.

>  Július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra azóta sem érkezett válasz.

> október 18-n blogunkon kérdést tettünk fel: Mennyit fizetett Csepelen a Fidesz a Királyerdei Művelődési Háznak, a Fidesz-hakniért?” címmel. A kérdésre azóta sem érkezett válasz.

Október:

   2.  Borka-Szász Tamás, önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció helyi elnöke, az október 12-i kongresszuson, a párt országos elnökségének tagja lett.

   3.  Baleset miatt nem járt a csepeli HÉV.

   6.  Koszorúzás volt az Aradi Vértanúk Napja alkalmából, a kerületben, az Arad vértanúk útjának sarkán lévő emléktáblánál.

        Újabb késelés volt a kerületben, a csepeli temető bejárata előtt. A két román állampolgárságú tettest a rendőrség gyorsan elfogta.

    9.   A csepeli temetőben családi, baráti körben búcsúztak el a 68. éves korában elhunyt Gyulai  Mihálytól, volt önkormányzati képviselőtől, a csepeli tanuszoda volt műszaki vezetőjétől, országjáró turistától.

        Hangfestés címmel interaktív játék és kiállítás volt a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában.

10.   Támadás alatt áll a Csepel.hu címmel adott ki közleményt az önkormányzat. A közlemény szerint a portált azért támadják, hogy megpróbálják levelező rendszerét lebénítani.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr415590065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása