CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A rezsiháború lódításokkal, hazugságokkal folytatódik….

2013. október 24. 05:59 - csú

004-Nsz-Kommandós-255_1.pngSzerintem már egyre kevesebb embert érdekelnek a rezsiháború újabb és újabb ütközetei. Mivel a csepeli fideszes fórumok (csepel.hu., csepel.info, csepel.fidesz.hu) változatlanul öntik a megmerevedett frontról a harctéri híreket, s a Csepeli Hírmondó legutóbbi száma az elmúlt három év eredményei között(!) a rezsicsökkentésre is hivatkozik, kénytelen vagyok időnként visszatérni a témára. Most, két felelős vezető, egy-egy mondatával kapcsolatban fejtem ki véleményem:

 

           „A kormány 2010-ben befagyasztotta a rezsiárakat” – mondta Völner Pál, a kormány, a fejlesztési minisztérium államtitkára egy lakossági fórumon (napi.hu). Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezető meg azt állítja, „Magyarország ’ragadós’ példa lett” (fidesz.hu)

 

            1) Az első állítást maga a Központi Statisztikai Hivatal cáfolja. A napi.hu-n szeptember 20-án megjelent adatok szerint a rezsiárak a következőképpen alakultak:

TM-hez.PNG

            A kérdés csak az, miért hazudnak?  Miért gondolják, hogy mi el hisszük, hogy 2010 után nem voltak hazánkban energia-áremelések? Vagy csak azt gondolják, ha valamit sokszor mondanak, akkor előbb-utóbb úgyis el hisszük? Még a hazugságot is? Ráadásul, ha valaki megnézi a lakossági tartozásokat, egyértelműen kiderül, hogy a lakosság adóssága az energiaszolgáltatók felé, a januári rezsicsökkentés ellenére, 2013 júniusában, nem csökkent, sőt:

>  a háztartási energia (áram, gáz, távhő) v onatkozásában a 2012. augusztusi 83, 6 milliárdról 124 milliárd forintra, azaz 148 %-ra nőtt;

>  valamint növekedett a kikapcsolt fogyasztók száma is, a villamos energiánál és a távhőnél, 2012. augusztusához képest ~20 százalékkal, egyedül a földgáz esetében van kb.11 %-os csökkenés (fn.hir24.hu).

 

            2)  Németh úr állítására a Figyelő idei, 39. számában van válasz: „Nem állják meg a helyüket a rezsicsökkentés igazolásaként felhozott nemzetközi példák.” A számokkal alátámasztott cikk szerint az európai országokban „egyedi energetikai modell működik”. Hozzánk hasonlóan sok helyen van jelen az állami szerepvállalás az energiaszektorban. Ugyanakkor a magyar modelltől eltérően, az állami cégek a teljes vertikumot (a termeléstől az elosztásig) átfogják, illetve „működik a verseny és ennek megfelelően a profitorientáció”, tehát van vállalati nyereség, amely biztosítja a  további fejlesztés lehetőségét. Az Orbán kormány tervei és gyakorlata szerint viszont a rezsicsökkentések hatására – szemben a külföldi példákkal –, veszteségessé válnak a vállalatok, amit már most, például az önkormányzati vállalatok esetében a központi költségvetésnek kell kompenzálnia. Persze erre is tudnak példát mondani: Venezuelában, Ukrajnában, Egyiptomban – azonban nem ez a jellemző a fejlett Európában. „Tőlünk nyugatabbra, úgy tűnik, továbbra is hisznek abban, hogy az árakat a piac jobban képes kordában tartani, mint az állami beavatkozás”.


          Az a korábbi állításuk sem igaz, hogy a külföldi tulajdonosi hátterű energiakereskedők veszik ki a nagyobb osztalékot, tehát fizessenek, van pénzük bőven. 
A céges beszámolók adatai alapján, írja a Figyelő, 2012-ben a hazai energiakereskedők 85,53 milliárd Ft, míg a külföldiek csak 25,02 milliárd Ft osztalékot vettek ki a cégekből.

 

          Az igazi gondom azonban az államtitkári és a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetői nyilatkozatokkal az, hogy az urak, a szokásos Fidesz módszert alkalmazzák. Nagyokat lódítanak, hangzatos, jól hangzó kijelentéseket tesznek, állandóan a betanított mondatokat ismétlik, ahelyett, hogy néha elemző, közérthető módon megfogalmazott gazdasági adatokkal, tényeket is tartalmazó mondatokkal érvelnének. Természetesen megtehetik, hogy oda sem figyelnek az igazságra. Ma így működik a politika, s még mindig sokan hisznek e politika hatékonyságában. Persze Őket csak az érdekli, hogy az emberek nagy többsége elhiggye mindazt, amit mondanak, mert a következő évi választásokat meg kell nyerniük. Ez a politika – mondják. Az ő politikájuk – mondom én.  Amíg kiderül, hogy hazudtak, addigra már megnyerik a választásokat – gondolják, és sokan hisznek még nekik. Keserű lesz az ébredés. Az a baj, hogy nemcsak a rájuk szavazóknak, vagy a kényelmesen távolmaradóknak, hanem mindannyiunknak.

 

V O X 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr135592894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása