CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A CSEPELI FIDESZ-FELFÚJT

2013. november 18. 05:59 - csú

Luftballon.jpgTöbbszöri halasztás után vasárnapra lefokozták, hétfőn mindenféle felhajtás nélkül használatba veszik?

 

 

Mire olvasóink döntő többsége végigfutja az alábbi sorokat, addigra – ha minden igaz, akkor feledve a korábbi tirádás készülődést – ünnepélyes szónoklatok nélkül végre megnyílik a Csepeli strand felfújt sátortetővel beborított 50 méteres medencéje.

 

 

Nem rég azt olvastam a csepel.hu-n, hogy 2013. november 13-án adják át a Csepeli Strandfürdő 50 méteres medencéjét befedő „légtartásos” sátort. (csepel.hu, 2013. november 06., szerda, 09:14 óra). Aztán bejelentették, hogy műszaki okok miatt az ünnepséget elhalasztják. Magyarázat nem volt mellékelve a hírhez. Most pénteken még Csepeli Strandfürdőnek nevezték a csepeli strandot, vasárnapra lefokozta vagy csak megszokásból ezt is átkeresztelte a XXI. kerületi Fidesz- propagandisták gépezete. A hét végén ugyanis már arról írt a hivatalos szócső, a csepel.hu, hogy hétfőn reggel hat órakor megnyílik a Csepeli Fürdő (Strand nélkül).

 

 

De ha mégis ünnepi beszédet akarna tartani egyszer valamelyik többszörös ígéretszegő Fidesz-vezér, akkor figyelmébe ajánljuk az alábbi történeti adatokat. Hogyan lett a fedett Fidesz-uszodából csepeli Fidesz-felfújt?

 

 

A válaszhoz a Csepel újság korabeli számaiban, illetve a csepel.hu-n megjelent –, tényeket szedtem csokorba:

 

 

AZ ÍGÉRET:

„Csepelen ismét lesz fedett uszoda” (Csepel újság, 2010.09.17., és 2010.09.24., Fidesz-KDNP Csepeli Szervezetének programja).

 

 

AZ ÍGÉRETBŐL „PROGRAM” LESZ:

„Csepelen ismét lesz fedett uszoda… 2012-ben minden csepeli használhatja, ehhez az ígéretéhez tartani fogja magát, tűzön-vízen keresztül fogja vinni.” (Németh Szilárd polgármesteri programjának ismertetése, 2010. október 12., alakuló KT-ülés, jegyzőkönyv, csepel.hu)

 

 

A „PROGRAM”- BÓL TERVEK LESZNEK:

 

 

1. sz. változat:

> „…fejlesztési célként…a kerületi uszoda megépítésének előkészítésére, a beruházás beindítására kívánunk hangsúlyt helyezni 2011-ben.” (csepel.hu, 2000.12.16-i KT ülés előterjesztése a 2011. évi költségvetési koncepcióra)

> „A költségvetési koncepcióban megfogalmazásra került, hogy 2011-ben a kerületi uszoda megépítésének előkészítését, a lehetőségekhez képest a beruházás beindítását megkezdjük. A költségvetési javaslat e feladatokra előirányzatokat nem tartalmaz.” (Rendelettervezet a 2011. évi költségvetésről., csepel.hu, 2011.02.25.)

> „Az uszoda megépül Csepelen, ebben a ciklusban, költségvetési pénzből.” (Németh Szilárd hozzászólása a rendelettervezet vitájában, csepel.hu, 2011.02.25., jegyzőkönyv)

 

 

2. sz. változat:

„Az Önkormányzat célja egy gazdaságosan üzemeltethető, komplex létesítmény létrehozása, amely magába foglalná a Csepeli Strandfürdő és a fedett uszoda fenntartását és egységes szolgáltatását” (Javaslat tárgyalások kezdeményezésére a Csepeli Strandfürdő tulajdonjogának vagy fenntartói üzemeltetői jogának megszerzéséről c. előterjesztés, csepel.hu, 2011.09.15.) Az előterjesztésről folytatott vitát követően, 558/2011.(IX.15.) KT. számon, határozati javaslat került elfogadásra: „Budapest, Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete úgy dönt, hogy meg kívánja szerezni a Csepeli Strandfürdő tulajdonjogát, vagy fenntartói/üzemeltetői jogát, és a Csepeli Strandfürdő körzetében fedett uszoda beruházását kívánja megvalósítani…”

 

 

Az ígéret, illetve a „program” újabb tervek részévé „válik”:

> „…sportlétesítmények fejlesztése, fedett uszoda megépítése.” (Budapest XXI. Kerület, Csepel Önkormányzata gazdasági programja 2011-2014, csepel.hu, 2011.09.29.)

> „Csepeli uszoda megépítése” (Javaslat Budapest új városfejlesztési koncepciójá-hoz,  csepel.hu, 2011.10.13.)

> „Ez évi egyeztető tárgyalásokat követően kerületi uszoda megépítésének előkészítésére, a beruházás beindítására kívánunk hangsúlyt helyezni 2012-ben.” (2012. évi költségvetési koncepció, csepel.hu, 2011.11.24.)

 

 

Döntés a konkrét tervekről, 22 millióért:

Tavaly, 2012. június 6-án tárgyalta a képviselő-testület a Csepeli Strandfürdő területére tervezett uszoda engedélyezési tervdokumentációját. Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója, a jegyzőkönyv szerint a következőket mondta: „feltett szándéka a kerület jelenlegi vezetésének, hogy a csepelieknek legyen saját uszodája, …saját forrásból meg tudják építeni a fedett uszodát.” Javaslatát a testület elfogadta, s a következő határozati javaslatot fogadták el: „…a felhalmozási céltartalék északi bevételből biztosítja a tervezési, engedélyezési feladatokhoz szükséges 22.000 eFt. összeget (határozatszám: 366/2012.(VI.28.)

 

 

3. sz. változat, 900 millióért:

Hogy az uszodát megépítsék, megveszik Csepeli Strandfürdő „részbeni területét képező” 13.722 m2-es ingatlant, 135.847.800 forintért, s az ügylet sikere, a fedezet biztosítása érdekében, 900 millió forinttal megemelik a Csepeli Városgazda Zrt. törzstőkéjét, ami egyben a beruházás teljes megvalósításának tervezett összege is. (csepel.hu, 2012.11.29-i KT-ülés, Borbély Lénárd javaslata.) A tervezett uszoda legfontosabb adatai: 25x21 méteres, 8 pályás, nemzetközi versenyekre is alkalmas úszómedence, tanmedence, pancsoló-medence, masszázs-és szauna-helység, kiszolgáló terek (öltöző, mosdó stb.), parkolók. A javaslatot a testület elfogadta. (625/2012./XI.29./ KT határozat)

 

 

KELL EGYÁLTALÁN FEDETT USZODA?!  INKÁBB DÖNTSENEK A CSEPELIEK, NÉPSZAVAZÁSSAL:

> Ugyanezen a testületi ülésen, a 3. sz. változat elfogadása után, Borbély Lénárd alpolgármester új javaslatot terjeszt elő: legyen az uszoda szükségességéről népszavazás, 31 millióért. A Csepeli Strand 50 méteres medencéje ugyanis hamarosan befedésre kerül, ezért döntsenek a csepeliek: elég-e ez fedett uszoda helyett, s a felszabaduló egy milliárdot útépítésre fordítsák, vagy építsenek mellé egy fedett uszodát is. A népszavazás 31 millióba kerülne: „a demokrácia sajnálatosan sokba kerül.” (csepel.hu, 2012.11.29-i KT-ülés jegyzőkönyve).

> Népszavazás helyett csak konzultáció legyen 5 millióért. A Fidesz frakció által támogatott népszavazási javaslatot végül maga az előterjesztő módosította: ne legyen népszavazás, inkább csak konzultáció a csepeliekkel, ami mindössze 5 millió forintba kerülne. (csepel.hu, 2012.11.29-i KT-ülés jegyzőkönyve).

 

 

A FEDETT USZODA KIMARAD A 2013. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI RENDELETBŐL:

Csepeli fedett.PNGA 2013. 02.28-án előterjesztett 2013. évi költségvetési rendelet végül nem tartalmazza a 2012.11.29-én jóváhagyott fedett uszoda programját (csepel.hu, testületi anyagok).

 

 

CSEPELI KONZULTÁCIÓ, MÁRCIUS 11-ÁPRILIS 14. KÖZÖTT, 8 MILLIÓÉRT:     

A korábbi határozatot módosítják, már 8 millióba kerül a tervezett csepeli konzultáció.  (15/2013./I.24./ KT határozat).

 

 

NEM LESZ CSEPELEN FEDETT USZODA:

A 2013.04.25-i KT ülés tájékoztatójából kiderül, hogy a csepeliek „döntöttek”: elég a sátorkupolás medence, nem kell fedett uszoda, az egy milliárdot fordítsák a csepeli utakra. A 33.000 ezer háztartásból 6.212 (18,8 %) küldte vissza a kitöltött kérdőívet. Ez a választópolgárok alig 10 %-a. A polgármesteri „program” bejelentése óta eltelt időszakban hozott rendeletek, határozatok, a több száz oldalt kitevő írásos előterjesztések, vizsgálati, szakértői dokumentumok sorsa, költsége egyelőre ismeretlen.

 

 

Így vált semmivé a kerületi lakosok jelentős része által támogatott ígéret, a csepeli fedett uszoda, jobb sorsra érdemes ügye. Így lett, három év alatt, a csepeli fedett uszoda egy mondatos ígéretéből, bővített, majd többszörösen összetett mondat, később magyarázkodás, hangsúlyáthelyezés, több tervváltozat, vég nélküli tárgyalások sorozata, előbb jóváhagyott, majd elvetett uszodaprogram, végül mondvacsinált, kamunépszavazás.  Sátorkupolásos medence. A fentiekben vázolt „történetre” minden elmondható. Gondolom, az olvasónak is lesz véleménye. Az enyém röviden összefoglalható: a polgármester szlogenjéből („Ésszel, szívvel, tisztességgel!”) már csak a polgármester maradt. Szlogenjére, szerintem már Németh Szilárd sem emlékszik. Új jelmondata van: országgyűlési képviselő akarok lenni! Remélem pusztába kiáltott szó lesz belőle.

 

 

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr695639811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása