CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Közfoglalkoztatás, minimálbér: meddig kell még a hazugságokat hallgatni?

2013. december 06. 05:55 - csú

Közmunkás.PNGA  november 14-i Csepeli Hírmondóban A. Zs. szignóval jelent meg egy írás, „Munkába álltak a közfoglalkoztatottak” címmel. E blog szerkesztősége „Fideszes városvezetők politikai szélhámossága” c. írásban röviden írt arról, hogy mire elegendő a részükre kifizetésre kerülő minimálbér. (csepeliek.blog.hu, 2013. november 18.) Egyetértve az abban leírtakkal, azóta is igyekszem figyelemmel kísérni a minimálbérrel, illetve a 200.000 fős, tavaszig tartó közmunkaprogrammal kapcsolatos írásokat. Lássunk két példát:

                               

 

1)  Olvasom, hogy Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár november 26-i sajtótájékoztatón szólt a program képzési oldaláról. Elmondta, hogy a képzést 24 milliárdos európai uniós forrásból valósítják meg. A képzésbe bevonásra tervezett mintegy százezer főből 48 ezer, akinek legfeljebb általános iskolai végzettsége van, ún. „alapkompetencia-fejlesztésen vesz majd részt”. Ebben, „az értékteremtés jegyében az óvodásoknak vagy legfeljebb elsős kisiskolásoknak való feladatokat kell megoldaniuk az iskolapadban április végéig”. Néhány példa a Türr István Képző és Kutató Intézet szakemberei által kidolgozott ún. modulokból:

                                                               

 

>   a résztvevők feladatul kapják, „hogy kicsi, színes papírral jelezzék, hogy vannak aznap és hogyan érkeztek a képzésre”. A válaszhoz „mosolygós napocskás, egy kék felhőkkel eltakart napocskás, illetve egy fehér felhős, esős kép közül választhatnak”,

>  az ún. „ráhangoló, motiváló tréningben kiscsoportokra oszolva kell hidat építeni;

>  az „újra olvasok, írok, számolok” alapozó fejlesztésben pedig „magánhangzókat kell ismételni” és a hangok kiejtését „formázó ajkakkal” segíteni;

>  az „életvitel kompetenciák fejlesztésén” résztvevők például „megtanulnak köszönni”, megtudják, hogy „a káromkodás visszatetsző, kulturálatlan és többnyire durva” dolog.

                                

 

Azok pedig, akiknek szerencséjük van az OKJ-s képzéseken részt venni, azok a tanfolyam elvégzése után lehetnek például: háztáji állattartó és növénytermesztők, motorfűrész-kezelők, motoros kasza-kezelők, parkgondozók, vagy esetleg tisztítás-technológiai szakmunkások, magyarul takarítók. (népszava.hu, 2013. november 27.)

                                 

 

Mindezt 24 milliárdért(!) Már csak néhány kérdésem van. A kormány valóban azt gondolja, hogy ilyen képzéssel a munkanélküliek jobb pozícióba kerülnek majd a hazai és külföldi munkaerőpiacon? Hol tudnak majd elhelyezkedni 2014 tavaszát követően az ilyen „magas szakmai ismereteket” kapott, frissen kiképzett „szakmunkások”?  A kiválasztott képző intézetek kinek a csókosai? A csepeli szakmunkásképző intézetek kaptak-e lehetőséget ebben a milliárdos üzletben?    

                                          

 

 2) A „Magyarország jól teljesít” kampány közepette, már hosszú ideje hallani lehetett, hogy a kormány emeli a minimálbéreket. Nosza, mondom, lássuk a medvét. Ezért örömmel olvastam, hogy „Nagyot nőtt a minimálbér”. (index.hu, 2013. december 4.) Örömöm azonban – elolvasva a cikket – hamar elszállt. Azért, mert:

>  a versenytársakat, a négy Visegrádi-országot, a három balti államot, Romániát, Bulgáriát, Szlovéniát és Horvátországot tekintve hazánk nem teljesít jól, csak a 9. helyen áll a nagyon mérsékelt béremeléssel;

                                                                                   

miközben az elmúlt években valóban jelentősen nőtt a minimálbér bruttó összege, annak nettó összege ”igazából alig változott”. Sőt. Az egykulcsos adórendszer bevezetése, illetve az adókedvezmények eltörlése, a minimálbérek szintjére volt a legnagyobb hatással, aminek következtében jelentősen nőttek a minimálbérek adóterhei. Míg 2010-ben a minimálbér adóterhe 18 % volt, 2014-re már 34,5 %-ra(!) emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a nettó minimálbér várható összege a 2010-es 60.236 forinthoz képest 2014-ben 66. 482 forint lesz, (+10 %), amit teljesen „elvisz” az azóta bekövetkezett közel 12 %-os infláció. Tehát a minimálbérből élők egyre rosszabbul élnek!;

                                     

 

>  a  minimálbérek adóterheinek a legnagyobb haszonélvezője a költségvetés, hiszen a növekvő adóterhek befizetése a költségvetést duzzasztja. A kormány ezzel az adópolitikával, azzal, például, hogy Dánia után nálunk a legmagasabbak a kiskeresetűek adóterhei, nemcsak a minimálbérrel tengődőket sújtja, de a minimálbéren dolgoztató vállalkozókat is.

                                                            

 

Minden médiából, reggel, éjjel meg este olvasható, látható a kormány szlogenje:  „Magyarország jobban teljesít!”. Talán a fentiek is egyértelműen bizonyítják: „hazudnak reggel, éjjel, meg este”.  Tessék mondani: meddig tehetik még?

                                    

 

vox

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr355676977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.12.07. 00:04:00

Orbán mindent rosszul csinál! Pedig az MSZP-SZDSZ-IMF pártszövetség mindent jól csinált!
IMF, ments meg minket! Nyugat, ments meg minket! Valaki mentsen meg minket!

Ateista liberális szocialista értelmiség ments meg minket!

XD

Megoldó 2013.12.07. 00:28:46

Csak a golyó segíthet már...

P.Freddy 2013.12.07. 00:33:48

@endike:

Ne hívd őket, még a végén valaki igazat fog mondani, annál nagyobb csapás pedig ezt a szerencsétlen népet nem érheti (lásd őszdi beszéd).

Igen, maradjon inkább a mélysötétséggel együtt járó Fideszes Orbáni hazudozás!

Ünnepélyesen üdvözöljük mind a kétszázezer munkavállalót! Az egyik felével Orbán Viktor fog kezet, a másikkal Lázár János, ezután mind a ketten húzzanak vissza dolgozni, a fene a lógós pofájukat!!! Miután a két ember visszament dolgozni, Orbán kitünteti Lázárt, amiért olyan ügyesen intézte a trafikmutyit.

Wa Szabi 2013.12.07. 00:40:51

@endike:

Viktor, tömd ki hazugsággal üres fejeinket, ötforintosokkal zsebeinket, majd taszíts a szakadékba minket!

XDXD

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.12.07. 01:48:47

Addig maradnak, amíg hagyják a birkák.
A fele már az általuk a népből kisajtolt pénzből él (ld.:endike), a másik fele meg megy a levesbe.

Sandor Akarki 2013.12.07. 02:35:47

A szomorú az egészben, hogy a tanfolyamnak van létjogosultsága, mert valós problémát (is) próbál kezelni.
Sokan vannak akik nem értik, hogy a b'megezés mennyire zavaró, vagy akár a c'zás, zs'zás mennyire sértő, vagy milyen már az, hogy a figyelj g'i öt percenként. És sajnos sokan nem kerülnek be ezekre a programokra akiknek meg kéne tanulnia.

Amúgy ezen meg jót röhögtem:
> az „újra olvasok, írok, számolok” alapozó fejlesztésben pedig „magánhangzókat kell ismételni” és a hangok kiejtését „formázó ajkakkal” segíteni
Szerintem a mássalhangzókat is ismételhetnék, mondjuk 4 óra "dz" és "dzs".

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2013.12.07. 03:02:28

@endike: komolyan? 3 és fél év után még mindig itt tartunk? Azért, mert az ellenzék egy rakás szar, még rendben van az, hogy a minimálbér reálértéke CSÖKKENT 2010-hez képest, és ezt eladják óriási emelésként? Könyörgöm, egy ilyenért a szocikat már lefejeztétek volna. De ez már vallásos áhítat, nem politika... :)

felcsutisuttyo 2013.12.07. 05:25:35

Itt már csak fegyverek segítségével lehet elsöpörni a csaló választásra készülő,. Nemzeti Bűnszövetkezet Bandát!

xvxvxv 2013.12.07. 06:16:36

ez a szarházi, permanens hazudozó, állandó gyűlöletet szító tolvaj kókler a 20 év alatt kitenyésztet, hit gyülekezeteként működtetett prolijainak, a fogalmatlan, lopós komcsiknak (az ezereszű libsikkel karöltve), a 2008-as válságnak és a mérhetetlen, 23 év alatt felgyülemlett apátiának köszönheti, hogy még mindig képes mo megváltójaként tetszelegni.

ugyanakkor egyetlen esély maradt Hazánk előtt - maradnia kell ennek a totálisan amorális szarházinak. a komcsik visszajövetele bármilyen formában katasztrófa lenne: ugyanott folytatódna minden, mint 2002-ben.

vagy el fogják söpörni, vagy kiépít magának egy fehérorosz-típusú államot. más lehetőség nincs.

nu pagagyí 2013.12.07. 07:11:09

A közmunkások jobban örülnének normális munkahelyeknek. Mindez megvalósítható lenne, ha az alapkompetenciákat más körben oktatnák. A jobboldali sajtómunkásokat például le lehetne szoktatni a ba'megelésről (Bayer, Lovas). A fideszes parlamenti képviselőket megtaníthatnák olvasni, hátha nem szavaznának meg minden hülyeséget, amit az orruk alá nyomnak. A gazdasági tárca emberei számtanleckéket vehetnének, mert számokkal nem nagyon sikerül még alátámasztani a "szárnyalást", bár lehet, hogy csak a hazudozásról kellene leszoktatni őket.

tede 2013.12.07. 07:30:41

Valóban, értelmes, kényelmes, tiszta és kihívásokkal teli izgalmas munkát kell biztosítani mindenkinek még az írástudatlanoknak is. Különben a kormány mondjon le.

Egy dologra jók az ilyen blogok, hogy a balliberális kommentelők itt kiélhetik az indulataikat én meg jót röhögök ezen a szánalmas szellemi színvonalon, amit produkálnak it. Legalább nevettem egy jót a sok naív vagy álnaív hozzászóláson.

Csak így tovább elvtársak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.07. 07:58:50

elntött titeket híg barna fos...
a blog megtalálta a hozzá való hátteret végre.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.07. 08:03:01

....amúgy meg.
most esett le, hogy a közmunkában sokszr ilyen emberek kapnak esélyt? és valóban ez a szellemi szint és ilyen ovis módszerek kellenek? megdöbbentő mi?
hát igen. ezek az emberek a büdös életben nem fognak a munkaerőpiacon érvényesülni...soha.
írni olvasni nem tudnak, beszélni is alig. de persze TI egy varázssuhintással elintéziktek, hogy a versenyszfére a keblére ölelje ezeket, ahol esetleg a 3. generáció nőtt fel meló nélkül.
hápersze

Blogger Géza 2013.12.07. 08:54:47

"az adókedvezmények eltörlése" Ez nem igaz, pont, hogy az adókedvezményszint jelentős növelésére került sor, (családi adókedvezmény). Emiatt hazug minden olyan, a nettó minimálbért elemző írás, amelyik azt hazudja, hogy minden minimálbéres gyermektelen, és csak a gyermektelen minimálbéresek nettóját vizsgálja.

Vombatus Ursinus 2013.12.07. 09:34:50

@FILTOL: Neked reggel nyolckor kezdődött ma a munkaidőd?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.07. 11:09:47

"Míg 2010-ben a minimálbér adóterhe 18 % volt, 2014-re már 34,5 %-ra(!)"

Kamu, kimaradtak a számokból a bruttó bér "feletti" adók (amiket járuléknak hívnak, de attól még adók), ami most is meg akkor is 27% volt. Bár ekkora adó lenne a béreken, nem volna sok bajunk.

valaki senki 2013.12.07. 11:17:35

Aki akarja érti, aki meg nem, annak mondhatod! És most az 500.000 német, meg angol foglalkoztatott még szóba sem került:( Egyébként, ha a nettó maradt is volna, az Áfa emelés miatt, abból is kevesebbet költhet valóban termékre a nyomorult, alig 4M taxatíve szegény! Magyarország jobban teljesít? Még a Horthy is csak 3M-t hozott össze!

JJames 2013.12.07. 11:19:35

Én már egy előbbi blogban megénelkeltem, hogy mit gondolok az egész rendszerről, mert tudjátok, itthon minden úgy szar, ahogy van. Úgy gondolom, mindenki szabad ember. Oda mehet, ahova akar. Aki meg nem akar elmenni, az meg is érdemli a sorsát. Mert mindenkinek mindig van választás. Gondolkodás kérdése. Nem kell hallgatni, meg eltűrni semmit. Azokat folyásolják be az országban, akik még homolyámos elmélyükben hisznek Magyarország igazságában. Pedig igazság nincs. Még a jogban sem. Az csak a látszat. Így van. Akinek nem tetszik,ahogy tartja a régi mondás: "Kisfiam, Ellehet innen menni."

Vombatus Ursinus 2013.12.07. 11:23:07

"Azokat folyásolják be az országban, akik még homolyámos elmélyükben hisznek Magyarország igazságában."
Azért erre még gyúrnod kellene egy kicsit...

Mária 2013.12.07. 11:26:54

Ilyen képzések 2010 előtt is voltak. És már akkor úgy beszéltek a szervezők a toborzáson sorba álló munkanélküliekről, mint valami különösen undorító állatfajról, aminek a jelenlétét csak azért viselik el, mert szépen lehet rajtuk uniós pénzeket kaszálni.

élhetetlen 2013.12.07. 11:39:22

Ez teljesen komoly?
Ha igen, az alapképzés biztosan sikertelen lesz. Ha egy 40 éves embernek fel kell mutatni egy „mosolygós napocskát”, arra csak egy válasza lehet, hogy elküld mindenkit a …-ba, tehát nem fog menni a meggyőzés a káromkodás kulturálatlan voltáról. Ha ez igaz, ez az emberek teljes megalázása. Ezek az emberek eddig is éltek, és aki soha nem dolgozott, az is be tudott menni segélyt kérni, a bolban meg tudott venni egy kiló kenyeret, tehát ezt azért ne! Jó pszihológusokkal, trénerekkel, megfelelően kidolgozott helyzetgyakorlatokkal sokat lehetne segíteni, de a magánhangzókat ismételni…

Vombatus Ursinus 2013.12.07. 11:56:38

@Mária: Nem voltak ilyen képzések.

panelburzsuj 2013.12.07. 13:16:05

@endike:
ügyi vagy

kicsi, színes papírka nélkül is megy

Mária 2013.12.07. 13:40:38

@Vombatus Ursinus:

"Nem voltak ilyen képzések."

De igen, voltak ilyen képzések.

Mégis mit gondolsz, honnan vettem, amit írtam, ha nem onnan, hogy a saját szememmel láttam ilyet?
süti beállítások módosítása