CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Három év alatt 15%-kal csökkentek a reálbérek Magyarországon

2013. december 14. 05:15 - csú

Rálbércsökkenés-529.jpgA nettó átlagkeresetek várhatóan 4-5 százalék között nőnek majd 2013-ban, így az alacsony infláció mellett többet lehet költeni fogyasztásra vagy többet lehet megtakarítani – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a köztévé reggeli műsorában. Ezzel szemben a tekintélyes német újság  a következőket közölte:

                           

Három év alatt 15%-kal csökkentek a reálbérek Magyarországon - írja elemző cikkében a Die Presse. Részletek:

Az utóbbi három évben az inflációtól megtisztítva csaknem 15%-kal csökkentek a magyar reálbérek, és ebben a rangsorban az unión belül – 22,9%-kal – csupán a válság sújtotta görögök múlják alul Magyarországot. Ez derül ki a német Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézet összeállításából, amely arra is kitér, hogy tavaly a keresetekből a közösség 20 tagállamában futotta a korábbinál kevesebbre, idén pedig még mindig 12 ország küszködik a vásárlóerő gyengülésével - írja a Die presse.

                          

A Die Presse által idézett elemzés szerint Magyarország esetében a reálbérek ebben az évben 3%-kal esnek vissza.

                             

A tanulmányt kiadó, szakszervezet-közeli intézmény arra is rámutat, hogy a fejleményben nem csupán a válság tükröződik vissza, hanem az is, hogy a kormányok masszívan beleavatkoztak a bérek alakulásába. A versenyképességet igyekeztek ily módon javítani, de ez a politika idáig csak még jobban kiélezte a krízist.
(168 óra)      

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr265689032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása