CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gyanús hiba az aláíróíveken a baloldaliak akadályoztatására?

2014. február 17. 13:32 - csú

Felkiáltójel-0_7.jpegAz Összefogás egyéni jelöltjei informatikai és szervezési hibák miatt nem mindenhol tudták elkezdeni a választási induláshoz szükséges aláírásgyűjtést reggel - közölték az ellenzéki szövetség politikusai. Emiatt vizsgálatot követelnek. Szigetvári Viktor a Klubrádiónak felháborítónak nevezte a kialakult helyzetet. Hozzátetten, őt nem érdekli, hogy ez informatikai probléma, vagy helyi adatrögzítési probléma, de az Összefogás képviselőjelöltjei számos választókerületben hátráltatva voltak az ajánlásgyűjtés megkezdésével.

Bár képviselőjelöltjeik országszerte megkezdték az ívek átvételét, többek között Vecsésen, Mezőtúron, Csornán és Pécsen - az előzetesen leadott igénylőlapokkal szemben, az egységes informatikai rendszer ellenére - rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken - közölték.

Ez ellehetetlenítette az ajánlásgyűjtés megkezdését az ellenzéki jelöltek számára, miközben a Fidesz-KDNP jelöltjei már reggeltől gyűjthetik az ajánlásokat ezekben a választókerületekben - írták.

Az ellenzéki összefogás pártjai azonnali hatállyal vizsgálatot kezdeményeznek és a választási szervekhez fordulnak, mert a "szervezési kudarc veszélyezteti az ellenzéki pártok indulását a választáson".

A baloldali összefogás képviselőjelöltjei addig nem távoznak a helyi választási irodákból, amíg helyes adattartalmú ajánlóíveket nem kapnak, és az ajánlásgyűjtésüket hátráltató hibák kijavítása után haladéktalanul megkezdik a gyűjtést.

Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 támogató aláírást összegyűjteniük. Erre hétfőtől március 3-áig van lehetőségük.

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már korábban leadhatták, de a választási irodákban csak a hétvégén kezdték kinyomtatni őket. Azok a jelöltek, akik múlt péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban ma reggel munkakezdéskor vehették át az íveket.

Már az ajánlások gyűjtésénél is előnyt kaptak a fideszes jelöltek a baloldallal szemben. Országszerte több mint 30 helyen nem tudták átvenni a demokratikus ellenzék jelöltjei az ajánló íveket. Beszámolójuk szerint ennek oka, hogy a nekik készült íveken rossz sorrendben szerepelt a delegáló szervezetek neve. A jogszabály értelmében a Nemzeti Választási Irodának ezt abban a sorrendben kell feltüntetnie, ahogy az ajánló szervezetek leadták, de sokaknál nem így történt, ezért nem tudták megkezdeni az ajánlások gyűjtését - mondta el a Klubrádiónak a problémával reggel szembesülő Kunhalmi Ágnes a fővárosi 15. választókerület MSZP –s jelöltje.

Az új, eddig nem kipróbált rendszer indulásában látja a hibákat a Klubrádió által megkérdezett választási szakértő. László Róbert a Political Capitaltől azt mondta,hogy néhány órás késés miatt a nagyobb pártok nem lesznek bajban.
(Klubrádió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr365818358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása