CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli "fojtogató" a Munkásotthonra vágyik?

2014. március 21. 04:24 - csú

NSZ-25-333.pngÚj átok honosodott meg Csepelen: „Segítsen téged a csepeli fojtogató, segítsen neked a Németh Szilárd!” A fideszes polgármester „szeretete” ugyanis sok tapasztalat, vélemény szerint romboló és fojtogató. Rengeteget tudnának beszélni erről a csepeli egészségügyi és művelődési intézmények egykori vezetői, az utcára tett (kirúgott), jól képzett szakemberek, de ők már sajnos évek óta nem láthatók. A polgármesteri „szeretet”, a vezéri „segítség” elüldözte őket Csepelről. A Csepel SC Béke téri stadionja és létesítményei azonban itt maradtak és így maradtak. Fejlesztési lehetőségüket elvette Németh Szilárd, mert a Csepel SC Alapítvány nem hajlandó önként és dalolva teljesíteni a halálos ölelést jelentő diktátumait. Németh Szilárdnak négy év sem volt elegendő rögeszméi megvalósításához, de most, uralkodásának végén – harcmodort változtatva – tombol. A Csepel SC-vel változatlanul nem boldogul. A főcsapás irányát a Béke térről áttette az Árpád utcába, Csepel másik legendás értékéhez, a  Csepeli Munkásotthonhoz szeretne hozzáférkőzni. A képviselő-testület tegnapi ülésén – a szokásos pénzszórás mellett – a Munkásotthon irányításának Németh Szilárd általi bekebelezése volt a főmenü segítségnek, 30 milliós támogatásnak álcázva. A történtekről a 21. KERÜLETI HÍRHATÁR Diktálna az önkormányzat az alapítványnak címmel részletes tudósításban számolt be. Az írást változtatás nélkül közöljük: 

A csepeli önkormányzat március 20-án, csütörtökön reggel rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott (jelen volt 18 fő), melyen az első napirendi pont (a megtárgyalt hat közül) a Csepeli Munkásotthon támogatásával kapcsolatos feltételekről szóló javaslat volt.

Az írásos előterjesztésben a polgármester azt javasolta, hogy a tavaly decemberben megítélt 30 millió forintos támogatásról kötendő szerződést csak akkor írják alá, ha a Csepeli Munkásotthon Alapítvány elfogadja a következő feltételeket:

„Az alapítók vállalják, hogy a jelenlegi kuratóriumot megújítják, oly módon, hogy az öttagú kuratóriumba 2 főt az önkormányzat jelöl;

Háromtagú felügyelő bizottságot hoznak létre az alapítók, amelynek elnökét és egy tagját az önkormányzat jelöli;

A kurátorok és a felügyelő bizottsági tagok munkájukat tiszteletdíj és költségtérítés nélkül végzik;

Teljes gazdasági, pénzügyi, szakmai és humán-erőforrási átvilágítást kell elrendelni, az átvilágítás eredménye alapján kell meghozni a stratégiai döntéseket;

Minden pártpolitikai kapcsolatot meg kell szüntetni, fel kell számolni;

Minden működéssel összefüggő adatot transzparenssé kell tenni.”

Szenteczky János frakcióvezető (MSZP) javasolta az előterjesztés napirendről való levételét, mert az alapítvánnyal előzetes egyeztetések nem voltak. Németh Szilárdpolgármester, a napirend előterjesztője nem támogatta ezt a módosító javaslatot.

A testület 4 igen, 14 nem és 0 tartózkodás mellett elutasította Szenteczky János javaslatát, s az eredetileg előterjesztett napirendet fogadta el 17 igen, 0 nem és 1 tartózkodás mellett.

Az ülést vezető Németh Szilárd átadta az előterjesztés jogát Borbély Lénárdalpolgármesternek, aki nem kívánt szóbeli kiegészítéssel élni.

Szenteczky János kérdéseket tett fel a napirendi ponttal kapcsolatban: Volt-e valóban tárgyalás, s ha igen, kivel tárgyalt a polgármester, ki képviselte az alapítvány kuratóriumát a tárgyaláson? Ha volt ilyen tárgyaló fél, akkor ő megismerhette-e a jelenlegi előterjesztésben foglaltakat?

Dobák István (MSZP) is tett fel kérdéseket: A tárgyaló fél elfogadta-e a polgármester feltételeit (akár úgy is lehetne fogalmazni: diktátumát)? Megküldték-e a javaslatot az alapítvány vezetőjének? Ismeri-e a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Alapító Okiratát, működésének jogi hátterét a polgármester?

Németh Szilárd válaszai a feltett kérdésekre:

Darvasi Ilona igazgatóasszonnyal tárgyaltam. Ezekről a feltételekről őt tájékoztattam, s ő arról biztosított, hogy a kuratórium elé fogunk vonulni mindketten, amennyiben ezeket a feltételeket megküldjük számára. Én azt gondoltam, hogy ehhez elég egy polgármesteri levél, de a jegyző kívánságára a képviselő-testület elé terjesztettem, hogy képviselő-testületi határozat születhessen a feltételrendszer ügyében.

Előzetesen nem küldtem el a javasolt feltételeket, majd a képviselő-testület döntése nyomán kerül sor erre. Az alapítvány dokumentumait és működését ismerem annyira, mint bárki itt a teremben (ha gondolják bárkit szívesen látok egy kis beszélgetésre a polgármesteri irodában), alaposan áttanulmányoztam. A kezdetektől figyelemmel kísérem a Csepeli Munkásotthonnal kapcsolatos eseményeket, nem újdonság számomra. Mindenki tudja, hogy már régóta töröm a ezen a fejemet, és ebben az irányban szeretném terelni az eseményeket és így megoldani a helyzetet, terelgetni az alapítvány sorsát.

A hozzászólások között Szenteczky János mondott véleményt. Szerinte az előterjesztés egyes pontjai nem fedik a valóságot, s ezek arról tanúskodnak, hogy az önkormányzat és a polgármester ismeretei hiányosak a témában. A részleteket konkrétan is ismertette, pontról pontra. Az MSZP frakció megítélése szerint ez a feltételrendszer egy diktátum, mellyel az önkormányzatnak nem a támogatás nyújtása a célja, hanem sokkal inkább a polgármester döntésének keresztülvitele, illetve ráerőltetése a munkásotthon alapítványára. Ezért egy új határozati javaslatot fogalmazott meg, melyet fel is olvasott, majd írásban átadta azt az ülést levezető polgármesternek.

Ebben azt fogalmazta meg, hogy az önkormányzat képviselő-testülete a tavaly decemberben megítélt támogatásról szóló megállapodás megkötését feltétel nélkül támogatja, mert a csepeli kulturális élet, jelen esetben a Csepeli Munkásotthon Alapítvány és a művelődési ház munkáját feltétel nélkül kell támogatnia minden felelős döntéshozónak. Így a polgármester a támogatási megállapodást azonnal kösse meg.

A képviselő-testület döntött a módosító határozati javaslatról: 3 igen, 14 nem és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A következő döntés az eredeti határozati javaslatról szólt: 14 igen, 0 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

Az ülésteremben jelen volt – de sajnálatosan nem kapott szót – Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Véleményét megosztotta szerkesztőségünk munkatársával, így azt most közzé tesszük.

Csepeli népművelőként mondok rövid véleményt, bár a CSMO Alapítvány Kuratóriumának elnökeként tevékenykedem, de nincs felhatalmazásom, hogy ezen előterjesztés kapcsán a kuratórium nevében beszéljek.

A 2013. december 18-án elfogadott anyaguk határozatában olvasható:

„A támogatási szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokat folytassa le az alapítvánnyal”…

– Az elmúlt hónapokban tárgyalás sem szóban, sem írásban nem volt az alapítvánnyal!

„A polgármester fontosnak érezte az alapítvány és az önkormányzat együttműködését.”

– Sajnos, az elmúlt években együttműködés nem alakult ki az önkormányzat és a munkásotthon között! Ennek a híres művelődési háznak (amely 94 éve szolgálja hűséggel a csepeliek művelődését) a mellőzés és a kirekesztés lett a sorsa, nem voltak évek óta önkormányzati rendezvények a házban.

 „Off-shore cég az alapítók között”

– Nem volt és jelenleg sincs ilyen az alapító okiratunkban! (Csak a 10 csepeli vállalat volt.)  A tulajdont illetően: a Munkásotthon ingó és ingatlan vagyona a Csepeli Munkásotthon alapítvány tulajdonában van, el nem idegeníthető és csakis az alapítói célt szolgálhatja. Tehát a leírt rész elképzelhetetlen.

A JAVASLATRÓL:

– Nincsenek alapítók, hiszen a Tisztelt Kúria 2013 nyarán hozott döntése értelmében egy alapítói jogú szervezetünk van: a Fővárosi Bíróság őrködik az alapítvány törvényes működése felett! (Sajnos, az elmúlt 24 évben az egykori 10 alapító csepeli vállalat elvesztette alapítói jogát.)

–  A jelenlegi kuratóriumban is van az önkormányzat által delegált kurátor: Sára Ernő grafikusművész személyében.

–  Évek óta működik a 3 tagú felügyelő bizottság, kiváló szakemberek dolgoznak benne.

– A kuratórium tagjai soha nem részesültek tiszteletdíjban. Sokat segítették és szponzorálták a kulturális rendezvényeket.

–   Alapítványunk adatai nyilvánosak – olvashatóak a Csepeli Munkásotthon és az Országos Bírói Hivatal honlapján is.

–   Bár itt alapítványról szól a javaslat, de mindenki tudja, hogy egy híres művelődési házról van szó – így hiányolom, hogy szakmai elvárásokat az anyag nem tartalmaz.

 

Forrás: 21. kerületi Hírhatár Online

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr125871100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsepeliBlogos 2014.03.21. 07:22:43

Tisztelt Nagy József!
Az alapítók elvesztették alapítói jogaikat.
Ezek szerint -ugyanannak az érdekcsoportnak amely a Csepel sc-t is birtokolja-semmi köze a Munkásotthonhoz?
blogos

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.03.22. 08:27:09

Na a szoci csicskák csepeli gépezete beindult.

Szükség is van rá, mert CSepelen eddig az MSZP csak egy gyilkost tudott felmutatni, aki lelövette az ismerősét, mert az nem tűrte a szokásos MSZP-s rablásokat tétlenül.

Szóval a gyilkosságtól se visszariadó tolvaj MSZP-sek, és a Fidesz között lehet választani, akit most is kétségbeesetten igyekeztek lejáratni.

Hányinger ez az MSZP-s brigád !

omegaline 2014.03.22. 10:22:41

Németh Szilárdnak igaza van! Teljesen elég lett volna egy néhány soros levél. Mert azzal az ellenzékkel nincs mit kezdeni, amelyik a saját beterjesztése ellen egyhangúlag képes szavazni!
Másodsorban a polgármester erőszakossága csak látszólag, rövid távon hoz sikereket, ezzel a saját, és rendszere sírját ássa meg, mert akiket ez közvetlenül nem is érint most, felsejlik bennük: "ezek helyében én is lehettem volna!".

csak egy néző 2014.03.22. 12:35:14

Tezsvíreim, mostan mért báncsátok ezt a derék gádzsót, a mi vírünket, igaz, hogy kivakaródzott közülünk, de, hát akkó is csak a mi fijunk, meg ez a veres kalpag is igen jól áll nékije. Az, hogy hülye seggnyaló lett belőle, hát Istenem, vanbelőlük bőven abban a nagy toronyos házban ottan a Duna partyán.
m.cdn.blog.hu/hi/hircsarda/image/rezsihunter.jpg
süti beállítások módosítása