CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Illuzionisták és feltalálók országa

2014. április 28. 03:45 - csú

Zseni.PNGÜnnepélyesen, a nyilvánosság előtt ígérem, hogy ezen túl nem fogok kínosan röhögni, grimaszolni, ciccegni, fogat szívni amikor legközelebb azt hallom, hogy Orbán Viktor a sajátos magyar észjárásra hivatkozva próbálja eladni a világban azt a gazdaságpolitikát, amit visszafogottan unortodoxnak, egyébként pedig eszementnek szoktunk nevezni. Egyre több bizonyíték támasztja alá ugyanis a miniszterelnök igazát, népünk különleges találékonyságával kapcsolatos meglátását.

A sajátos magyar észjárás illusztrálására vegyünk egy nagyon egyszerű példát: van egy üres boros üvegünk. Hogyan csinálunk belőle teli borosüveget anélkül, hogy töltenénk bele bort? A világ minden táján azt mondanák, hogy ez megoldhatatlan, kivéve Magyarországot. Nem kell hozzá más, mint egy cipőfűző, amelyik lehet akár használt is, és gyakorlatilag lényegtelen, hogy milyen fajta cipőbe való. A Hudinit idéző illuzionista mutatvány kivitelezése az 52 esztendős tiszaújvárosi G. József nevéhez fűződik, akinek korábbi bűvészi, feltalálói illetve innovációs tevékenységéről gyakorlatilag semmit sem tudunk, csak annyi került nyilvánosságra, hogy az illető utóbb „a terhére rótt bűncselekmény vonatkozásában részletes beismerő vallomást tett.” (Sajnos egyelőre a zsenik hazánkban is gyakran ütköznek meg nem értésbe, különösen az államhatalmi szervek részéről.)

A police.hu szerint a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amikor az egyik helyi bevásárlóközpont biztonsági szolgálatától bejelentés érkezett. Eszerint egy férfi az üvegvisszaváltó gépbe belehelyezett borosüveget a nála lévő cipőfűző segítségével visszatartotta és ugyanazon üveget többször a gépbe helyezte. A kiérkező járőrök az így szerzett bevételén szintén bort vásároló – tehát az üres üvegből cipőfűző segítségével teli borosüveget varázsló – férfit elfogták, majd a rendőrkapitányságra előállították.

Reméljük, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatal szakemberei már kiszabadították a rácsok mögül G. Józsefet, aki azóta megfelelő beosztásban gőzerővel dolgozik azon, hogy megőrizzük a világban az üvegvisszaváltó-iparban eddig kiharcolt vezető szerepünket. (Csak emlékeztetőül, hogy ezen a téren mennyire a fejlett világ előtt járunk: a német Arbeitzeitung híradása szerint Magyarországon egy titkos palackgyárban tömegesen állítanak elő hamisított vonalkóddal ellátott műanyag palackokat, amelyekkel müncheni szupermarketek üvegvisszaváltó automatáit etetik magyar PET-palack maffiózók, akik valószínűleg több tízezer eurót haszonra tettek így szert.)

A miniszterelnök igazának illusztrálására egyébként felhozhatnánk annak a 23 éves kazincbarcikai fiatalembernek az ügyét is, aki jövedelemmel nem rendelkezvén, nem tudott előfizetni internetre, ezért hulladék anyagokból, például kutyakonzerves dobozból és egy rozsdás parabolaantenna-tányérból működőképes internetes vevőeszközt épített. Első közelítésben ő is a rendőrségen kötött ki, de nyilvánvalóan vezető beosztás vár rá valahol abban a kormányhivatalban, ahol az emailjeinket törik fel és telefonjainkat hallgatják le kutyakonzerves dobozok segítségével.

Ne higgyük azonban, hogy csak az északkeleti országrész jeleskedik az innováció tekintetében. Egy bajai fiatalembernek például sikerült az, amihez a világ vezető tudósai, kutatóintézetei eddig hozzá se tudtak szagolni: megalkotta az időgépet. A mindössze 46 éves feltaláló már eddig sem szűkölködött elismerésben, jelenleg ugyanis országgyűlési képviselő és Baja város polgármestere is egyben. Az Index híradása szerint Zs. Róbert nemcsak az országgyűléstől kapott jelentős támogatást az utazásaira, hanem Baja városától is. A Zs.vezette önkormányzat 2010-ben engedélyezte neki, hogy hivatali autóját magánútjaira is használhassa: 2013 végére össze is jött 163 000 kilométer és a város által kifizetett üzemanyagszámla nagysága – a hírportál becslése szerint­ – meghaladhatta a 4 millió forintot. Zs. Róbert utazási költségeinek kompenzálására az országgyűléstől is kapott havonta 556 ezer forint úgynevezett választókerületi pótlékot.

Számolgattam kicsit: Zs. három év alatt utazásra kapott 24 millió forintja vasár-és ünnepnapokat is beleszámítva és átlagos fogyasztást feltételezve napi 900 kilométer autózásra volt elegendő. Ha ennek felét városban tette volna meg, átlagosan 25 km/órás sebességgel, akkor erre minden nap elment volna18 órája. A maradék 450 kilométerre számoljunk átlagosan 100 km/óra átlagot! Ez naponta további négy és fél óra autóban. Szóval csak ne tessék irigyelni a magyar politikusokat!

Zs. Róbert tehát utazási pótlékaiból naponta 22,5 órát közlekedhetett, továbbá részt vett a parlament ülésein, ráadásul szóvivősködött és a fennmaradó néhány percben pedig éjszakánként nyilvánvalóan polgármesterkedett is. Ami nem volt másként kivitelezhető, csak úgy, ha sikerült valahogy összesűrítenie az időt. Ez pedig tuti Nobel-díj!

Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy Zs. Róbert is a rács mögött köt-e ki végül, mint a többi sajátosan magyaros észjárású illúzionista-feltaláló.

Forrás: éppen ellenkezőleg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr956093166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása